You are here

Τύπος: Οι νέοι επενδυτές και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

01/11/2002 09:13
Δύο είναι οι παράμετροι με τους οποίους ασχολείται σήμερα ο οικονομικός τύπος, εν σχέση με την συνεχιζόμενη άνοδο του Γ.Δ. και της τιμής των μετοχών στο ΧΑΚ. Πρώτον, το φαινόμενο της «εισαγωγής» νέων παικτών, οι οποίοι για πρώτη φορά επενδύουν στο ΧΑΚ, ελάχιστοι από τους οποίους ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν λογαριασμό διαπραγμάτευσης, χωρίς τον οποίο κανένας δεν μπορεί να προβεί σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Δεύτερον, οι ανησυχίες για ένα νέο εγκλωβισμό των επενδυτών,

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα
«Χωρίς λογαριασμούς διαπραγμάτευσης επιστρέφουν στο ΧΑΚ οι επενδυτές». Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, χρηματιστές «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο συνωστισμού στη δημιουργία λογαριασμών διαπραγμάτευσης, μετά το αιφνίδιο ενδιαφέρον των επενδυτών για συναλλαγές στο ΧΑΚ».

Ελάχιστοι κάτοχοι μετοχών, προστίθεται χαρακτηριστικά, ενδιαφέρθηκαν να προβούν στις απαιτούμενες διευθετήσεις ώστε να έχουν το δικό τους λογαριασμό διαπραγμάτευσης στο αποϋλοποιημένο Κεντρικό Μητρώο του ΧΑΚ. Από το χρηματιστήριο δηλώνεται ότι «πολύ μικρός αριθμός επενδυτών ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει λογαριασμό διαπραγμάτευσης, γεγονός που κάνει», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ορατό τον κίνδυνο δημιουργίας συνωστισμού τις αμέσως επόμενες ημέρες, αν το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχισθεί με τους ρυθμούς των τελευταίων ημερών».

Παράλληλα, η διοίκηση του ΧΑΚ προειδοποιεί τους επενδυτές ότι, χωρίς λογαριασμό διαπραγμάτευσης «κανένας δεν μπορεί να προβεί σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο».

Αλλού, γράφει ότι κανένα μέτρο δεν λήφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών κατά των ΔΣ της Sharelink Financial Services (στην ουσία αθωώθηκαν) που μετείχαν στο δ.σ. της ελληνικής εταιρείας «Αστραία», αντιθέτως με την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων εναντίον τεσσάρων δ.σ. της «Αστραία».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Νέο ανοδικό ξέσπασμα 7,27%» γράφει ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η αγορά και μαζί οι τιμές των μετοχών, «τόσο πιο έντονες γίνονται αφενός, οι φήμες για νέα μεγάλη άνοδο και αφετέρου, οι κίνδυνοι για ένα νέο εγκλωβισμό των επενδυτών».

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για ειδικούς αναλυτές, τους οποίους δεν κατονομάζει, οι οποίοι επιμένουν ότι η ανάκαμψη κρύβει παγίδες. Υποστηρίζουν ότι οι ελπίδες για διευθέτηση του κυπριακού και η προοπτική απρόσκοπτης ένταξης στην ΕΕ, «αν και αποτελούν σημαντικά, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα έχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα – ακόμα κι αν όλα πάνε καλά – τόσο σημαντικές θετικές επιδράσεις στην οικονομία της Κύπρου και την πορεία των εισηγμένων εταιρειών, ώστε», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «να δικαιολογείται αυτός ο υπερενθουσιασμός. Επιμένουν επίσης, ότι οι απότομες κινήσεις προς τα πάνω, θα φέρουν το ίδιο ή και μεγαλύτερες κινήσεις προς τα κάτω».

Αλλού, γράφει ότι εφαρμόζεται από χθες το μέτρο της τυχαίας επιλογής του χρόνου για τη λήξη της προσυνεδρίας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Μέρες ευφορίας στο ΧΑΚ» και με υπότιτλο «Τα τσακάλια της αγοράς μπήκαν πρώτοι... και καραδοκούν» γράφει μεταξύ άλλων, ότι αρκετές μετοχές οι οποίες θεωρούνται φθηνές και οι τιμές των οποίων είναι κάτω από τα 10 σεντ, «έγιναν στόχος πάλιν των τζογαδόρων, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να κτυπήσουν limit up».

Σε ειδικό πλαίσιο που συνοδεύει το ρεπορτάζ, υπό το τιτλάκι «Αναλυτές: Επανέρχεται το φαινόμενο της φούσκας;» αναφέρει ότι η απροσδόκητη εξέλιξη (στο ΧΑΚ) οδηγεί κάποιους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι επανέρχεται στην αγορά το φαινόμενο της φούσκας με τους κερδοσκόπους να αγοράζουν επιθετικά, μεγάλο αριθμό τεμαχίων για το γρήγορο κέρδος». Προστίθεται επίσης, ότι η εξέλιξη αυτή σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στο κυπριακό, μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για ορισμένους, αφού οι μετοχές αυτές θα καταρρεύσουν και πάλι στα προηγούμενα επίπεδα.

Αλλού, γράφει ότι η Βουλή συζητά την πρόταση Χρίστου Κληρίδη για τις ακάλυπτες επιταγές.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.