You are here

Τύπος: Οι νέοι θα πληρώσουν το κόστος της πανδημίας

25/05/2021 06:34

Η πολυσέλιδη μελέτη της βουλής για τις μακροχρόνιες συνέπειες της πανδημίας, το οικονομικό δελτίο της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Alpha Bank όπου γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στα ενεργειακά και στην υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν στην τόνωση της οικονομίας, καθώς και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία εντός της επόμενης πενταετίας με τη διάθεση πέραν του €1 δισ., είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Οι νέοι θα πληρώσουν το κόστος της πανδημίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πολυσέλιδη μελέτη της βουλής για τις μακροχρόνιες συνέπειες της πανδημίας. Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε όλο το φάσμα της ζωής μας, από την εργασία, την ανάπτυξη, τον τουρισμό, το εμπόριο, τα ταξίδια, την υγεία ως και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εν κατακλείδι, όταν τελειώσει η πανδημία, η νέα πραγματικότητα θα διαφέρει από εκείνη που βιώναμε πριν από τον κορωνοϊό. Η πλήρης επάνοδος της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας, μοιάζει ουτοπία. Σίγουρα, άμεσος στόχος θα είναι η οικονομική ανάκαμψη και ευημερία. Σίγουρα, οι νέες γενιές θα ‘πληρώσουν’ το κόστος της οικονομικής δυσχέρειας, η οποία προκλήθηκε λόγω της πανδημίας. Μέσα, όμως, από αυτή την κρίση κοινωνία μπορεί να βελτιωθεί». 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε στο 22,3 το 2019 από 23,9 το 2018. Το ψηλότερο ποσοστό, 23,3, καταγράφεται για γυναίκες και 21,2 για άνδρες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κόλλησε το διάταγμα για υποχρεωτική αποδοχή κάρτας
  • Σκληρό ροκ από τα κέντρα διασκέδασης
  • Πράσινη και ψηφιακή γίνεται η ναυτιλία
  • Στα δικαστήρια για το 12%

Πολίτης

 «Το φυσικό αέριο στο κάδρο της ανάκαμψης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το οικονομικό δελτίο της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Alpha Bank όπου γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στα ενεργειακά και στην υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν στην τόνωση της οικονομίας. Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι αν όχι εντός της χρονιάς, στις αρχές της επόμενης, θα επαναληφθούν οι γεωτρήσεις. Σημειώνεται ότι η κρίση που προκάλεσε η πανδημία είχε αντίκτυπο στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ωστόσο η Κύπρος, τονίζεται, διατηρεί το στάτους του βασικού ενεργειακού παράγοντα στην περιοχή. Οι αναλυτές της Alpha Bank σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις στις γεωτρήσεις παρουσιάστηκαν ενώ η Κύπρος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2022.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται σε άρθρο του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Χαραυγή

 «’Αδήριτη ανάγκη η στήριξη ΜμΕ και μετά την πανδημία’»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι το ΑΚΕΛ τονίζει ότι είναι αδήριτη ανάγκη η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μετά την πανδημία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο κίνδυνος για μαζικά λουκέτα τους επόμενους μήνες είναι πέρα για πέρα ορατός. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υπέδειξε χθες ότι χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες, αυτοεργοδοτούμενοι και καταστηματάρχες, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον οικονομικό χάρτη της χώρας, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ένεκα της πανδημίας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με «δεσμεύομαι» για πράσινη οικονομία συνεχίστηκε χθες η προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση το σχέδιο ανάκαμψης
  • ΑΚΕΛ: Επανασχεδιασμός της οικονομίας προς όφελος του συνόλου

Αλήθεια

 «Πέραν του €1 δισ. για μετάβαση στην πράσινη οικονομία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία εντός της επόμενης πενταετίας με τη διάθεση πέραν του €1 δισ. Όπως αναφέρεται, η πυλώνες στους οποίους επικεντρώνεται η μετάβαση αυτή είναι το κλίμα και το περιβάλλον, ο τερματισμός της ενεργειακής απομόνωσης και το άνοιγμα της της αγοράς ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και η βιώσιμη κινητικότητα, η ενεργειακή αναβάθμιση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και η κυκλική οικονομία και η διαχείριση αποβλήτων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν γίνεται αποδεκτό, καθώς στις πλείστες τουλάχιστον περιπτώσεις το όνομα αναγράφεται στα ελληνικά. Όπως σημειώνεται, οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν για να βρεθεί λύση στο θέμα μέχρι να εκδοθεί το green pass.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείνετε μακριά από τις πορτοκαλί χώρες – Νέα προτροπή προς βρετανούς
  • Μαθήματα ξένων γλωσσών – Υπ. Τουρισμού

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟ ΜΑΡΙ, ΤΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ, ΤΑ 700 ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ… ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ! – Τελευταίες αψιμαχίες

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΚΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ – Οι εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις θέτουν σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πλάνο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ – Οι επιστήμονες επιμένουν για αλλαγές στον εμβολιασμό AstraZeneca, το υπ. Υγείας δεν αλλάζει τίποτα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – Αλαλούμ και κατάργηση της διαδικασίας παραγγελίας εμβολίων