You are here

Τύπος: Οι προτεραιότητες του νέου υπ. Οικονομικών

04/03/2003 09:02
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, για την πολιτική που ακολουθήσει αλλά και τις προτεραιότητες που έθεσε, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στον οικονομικό τύπο σήμερα Τρίτη 4/3/2003. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ρεπορτάζ αναφορικά με τη στάση των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου του ΧΑΚ μετά τη χθεσινή αιφνίδια παραίτηση του Παύλου Σαββίδη από την προεδρία του ΔΣ του ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στο βασικό θέμα υπό τον υπέρτιτλο «Προτεραιότητα η κρίση στο Ιράκ» αναφέρεται στις πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής από τον προκάτοχο του Τάκη Κληρίδη. Από το ρεπορτάζ, που αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις του κ. Κυπριανού, αλλά και του Τάκη Κληρίδη καταγράφουμε δύο σημεία: Την οριοθέτηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του νέου υπουργού Οικονομικών, με πρώτο άξονα τις συνέπειες που θα προκύψουν για την κυπριακή οικονομία από το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ. Στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Μάρκος Κυπριανού είναι ακόμη, η συνεχής εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τους δείκτες του Μάαστριχ και η διαρκής ετοιμότητα της Κύπρου για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Κατά δεύτερον σημειώνουμε, την «συμβουλή» του τέως προς τον νυν υπουργό Οικονομικών: «να κλείσει τα αυτιά του στις φωνές και τα καλέσματα των σειρήνων και να τραβήξει προς την Ιθάκη για να ολοκληρώσει τους στόχους όλων των κυπρίων».

Αλλού, γράφει ότι το ΧΑΚ «παραμένει ακέφαλο μετά την παραίτηση Παύλου Σαββίδη από το Συμβούλιο του οργανισμού».

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» δίνει μια άλλη διάσταση στο θέμα της παραίτησης του Παύλου Σαββίδη από την προεδρία του Συμβουλίου του ΧΑΚ, όπως φαίνεται από τον τίτλο του βασικού θέματος: «Δεν ακολουθούν το Σαββίδη τα μέλη του συμβουλίου του ΧΑΚ και παραμένουν στις θέσεις τους». Το ρεπορτάζ παρουσιάζει δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΣ Ρένου Χριστοδουλίδη, ότι θα συζητήσει θέμα παραίτησης μόνον αν αυτό ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση, ενώ σε τέτοια περίπτωση, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «θα συνέλθουμε για να συζητήσουμε τι θα πράξουμε συλλογικά». Στο ρεπορτάζ προβάλλονται δηλώσεις και του παραιτηθέντος προέδρου Παύλου Σαββίδη, ο οποίος επέμεινε ότι οι λόγοι της παραίτησης του είναι αυτοί ακριβώς που καταγράφονται στη σχετική επιστολή που έστειλε χθες στον νέο υπουργό Οικονομικών.

Αλλού, γράφει ότι η Κεφαλαιαγορά δηλώνει πανέτοιμη για την εισαγωγή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ενώ αναφορά γίνεται σε άλλο ρεπορτάζ και στην διαφορά MFS – Εφόρου Ασφαλίσεων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Προς αναδιάρθρωση της οικονομίας» αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και γράφει ότι σε αυτό περιλαμβάνονται η δημοσιονομική πειθαρχία, η αναδιάρθρωση των τομέων της γεωργίας και της βιομηχανίας, καθώς και η στήριξη της κρατικής ιδιοκτησίας των Ημικρατικών Οργανισμών.

Αλλού, αναφέρεται στις ακάλυπτες επιταγές τονίζοντας ότι 103 πρόσωπα περιλαμβάνονται στον προκαταρκτικό κατάλογο του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ γίνεται επίσης αναφορά σε «πόλεμο MarkeTrends –Εφόρου Ασφαλίσεων».