You are here

Τύπος: Οι πρώτες αντιδράσεις του Δείκτη και οι πρώτες ερμηνείες

13/11/2002 08:49
Η πρώτη αντίδραση της χρηματαγοράς κατά τη χθεσινή συνεδρία του ΧΑΚ, ένα 24ωρο μετά την επίδοση στις εμπλεκόμενες πλευρές του σχεδίου λύσης που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Έθνη, με κυρίαρχη την αβεβαιότητα για τη στάση που θα τηρήσει η δική μας η πλευρά έναντι του σχεδίου, είναι το θέμα που ξεχωρίζει σήμερα στον ημερήσιο οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μουδιασμένη αντίδραση» γράφει ότι οριακή άνοδος σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρία του ΧΑΚ, μία μέρα μετά την κατάθεση του σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως προστίθεται στο ρεπορτάζ «μάλλον νευρική και διστακτική» χαρακτηρίζεται η πρώτη αντίδραση των επενδυτών στο σχέδιο λύσης του Κόφι Άναν, εν αναμονή της πρώτης αντίδρασης του Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και της επίσημης Άγκυρας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, με τους οποίους μίλησε ο συντάκτης του ρεπορτάζ, «η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση θα δώσει περισσότερες ενδείξεις για τη συνέχεια, αφού θα γίνουν γνωστές κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ και θα εκδηλωθούν περισσότερες τουρκικές αντιδράσεις.

Αλλού, γράφει ότι «μελανό σημείο» στα αποτελέσματα των τραπεζικών οργανισμών για το τρίτο τρίμηνο του 2002 αποτελούν οι επισφαλείς απαιτήσεις.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Με ψυχραιμία αντέδρασε το ΧΑΚ στις πολιτικές εξελίξεις» υποστηρίζει στο βασικό θέμα, ότι «παρά την αβεβαιότητα ως προς τη στάση που θα τηρήσει η δική μας η πλευρά και το αδιευκρίνιστο των προθέσεων μας έναντι του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, χθες το «πάτωμα» στο ΧΑΚ δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή «παραμένοντας ψύχραιμο» και σημειώνοντας μάλιστα και ελαφρά άνοδο. Οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι μίλησαν στην «Α» και δεν κατονομάζονται, δήλωσαν ότι «η συμπεριφορά του γενικού δείκτη θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, όταν θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου Άναν και οπωσδήποτε όταν θα καταγραφούν με σαφήνεια και επί όλων των παραμέτρων, οι αντιδράσεις του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του τόπου».

Αλλού, γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ και νομικός σύμβουλος του ΧΑΚ και αρκετών δημοσίων εταιριών θα κληθεί ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο του ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» ασχολείται στο βασικό του θέμα με το θέμα της επιδότησης του πετρελαίου, διαφοροποιούμενο από το κεντρικό θέμα των άλλων εφημερίδων. Όπως αναφέρεται και στον τίτλο του ρεπορτάζ το κοινοτικό κεκτημένο βάζει «Φρένο στην επιδότηση πετρελαίου», ωστόσο, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να παρέχει στον αγροτικό πληθυσμό τις μέγιστες δυνατές διευκολύνσεις ώστε να διασφαλίσει τη μελλοντική ενασχόληση του με τη γεωργία και την παραμονή του στην ύπαιθρο.

Αλλού, γράφει ότι στάση «ουδετερότητας» τήρησε κατά τη χθεσινή συνεδρία ο γενικός δείκτης του ΧΑΚ.