You are here

Τύπος: Οι ρευστοποιήσεις ξένων επενδυτών...

18/09/2002 09:00
Βασικό θέμα της πλειοψηφίας των βασικών θεμάτων στα ρεπορτάζ του ημερήσιου οικονομικού τύπου, αποτελεί η έρευνα της υπο-επιτροπής Ελέγχου της Βουλής στους φακέλους της Κεντρικής Τράπεζας, για τις ρευστοποιήσεις και την εξαγωγή συναλλάγματος τη διετία 1999-2000 από υπηκόους ξένων χωρών. Σε όλα τα ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι δεν προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει κύπριους πολίτες - φυσικά και νομικά πρόσωπα – να «κρύβονται» πίσω από τους ξένους υπηκόους που ρευστοποίησαν μετοχές που κατείχαν στο ΧΑΚ, εξάγοντας συνάλλαγμα τη διετία 1999-2000.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Διχάζει ο επαγγελματικός φόρος» αναφέρεται στην κάθετη διαφωνία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το τι μέλλει γενέσθαι με τον φόρο που επιβάλλουν οι δήμοι και οι κοινότητες. Συγκεκριμένα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν σε κατάργηση του, ενώ η κυβέρνηση προτείνει τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «νέα αντιπαράθεση με έντονο προεκλογικό χρώμα αναμένεται να εκδηλωθεί στην απογευματινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στη διάρκεια της οποίας θα κριθεί η τύχη του επαγγελματικού φόρου που επιβάλλουν οι δήμοι και οι κοινότητες.

Αλλού, γράφει για ανακούφιση στις διεθνείς χρηματαγορές μετά την απόφαση του Ιράκ να αποδεχθεί την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη χώρα, περιορίζοντας τις ανησυχίες, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, για το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στη χώρα.

Το βασικό θέμα στο ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» ασχολείται με την έρευνα της υπο-επιτροπής Ελέγχου της Βουλής στους φακέλους της Κεντρικής Τράπεζας, για τις ρευστοποιήσεις και την εξαγωγή συναλλάγματος τη διετία 1999-2000 από υπηκόους ξένων χωρών. Υπό τον τίτλο «“Καθαρές” οι ρευστοποιήσεις ξένων», γράφει ότι με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πτυχής των ερευνών δεν προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει κύπριους - φυσικά και νομικά πρόσωπα – να «κρύβονται» πίσω από τους ξένους υπηκόους που ρευστοποίησαν μετοχές που κατείχαν στο ΧΑΚ, εξάγοντας συνάλλαγμα τη διετία 1999-2000. Όπως αναφέρεται στους υποτίτλους του ρεπορτάζ, το μέλος της υπο-επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, αφήνει σαφείς αιχμές κατά του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «δημιουργούν νέα ερωτηματικά γύρω από το ευρύτερο θέμα της παραχώρησης άδειας για εξαγωγή συναλλάγματος από την αρμόδια εποπτική αρχή του τόπου».

Αλλού, γράφει ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για πώληση των πρατηρίων της Petrolina, δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάκης Λευκαρίτης.

Με το αποτέλεσμα της έρευνας της υπο-επιτροπής Ελέγχου της Βουλής στους φακέλους της Κεντρικής Τράπεζας, ασχολείται στο βασικό του θέμα και το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια». Υπό τον τίτλο «Καμία παρέκκλιση στην εξαγωγή χρημάτων από ξένες εταιρείες και πρόσωπα» το ρεπορτάζ αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της υπο-επιτροπής Γιώργου Γεωργίου, ενώ τονίζεται ότι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται τώρα, στη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου για τις εισηγμένες κατά την οποία έχουν κληθεί σε πρώτο στάδιο τα Διοικητικά Συμβούλια πέντε εταιρειών.

Αλλού, προβάλλει τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοίζος Χατζηκωστής υπό τον υπέρτιτλο «Για σωρεία λανθασμένων αποφάσεων από πλευράς τραπεζών μιλά η ΕΤΥΚ».

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.