You are here

Τύπος: Οι Ρωσικές υπεράκτιες προειδοποιήσεις... και οι αυξήσεις στα καύσιμα

05/04/2002 09:54
Η αλλαγή του καθεστώτος φορολογίας των υπεράκτιων εταιριών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και οι ανησυχίες των ρωσικών υπεράκτιων εταιριών, το ύψος των αυξήσεων στα καύσιμα και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία, κυριαρχούν στον σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο βασικό θέμα της ημέρας με τις δηλώσεις του Γκεόργκι Μουράτοφ για την αλλαγή του καθεστώτος φορολογίας των υπεράκτιων εταιριών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Υπό τον υπέρτιτλο «Προειδοποίηση από τη Μόσχα» γράφει ότι ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας Γκ. Μουράτοφ, μετέφερε προς τον Πρόεδρο Κληρίδη με τον οποίο συναντήθηκε χθες, τις ανησυχίες των ρωσικών υπεράκτιων εταιριών, ενόψει αλλαγής του καθεστώτος φορολογίας λόγω εναρμόνισης με το Κοινοτικό Κεκτημένο. Ο Ρώσος αξιωματούχος ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να εξευρεθούν κάποιοι τρόποι για μεγαλύτερης διάρκειας μεταβατική περίοδο εξαίρεσης, για την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης.

Αλλού, γράφει ότι τα κόμματα θα πουν όχι στο αίτημα του υπουργού Εμπορίου για αύξηση κατά 4 σεντ, το λίτρο, στα καύσιμα.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Προς αύξηση καυσίμων στα 3 σεντ» γράφει ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Εμπορίου ύστερα και από τις αντιδράσεις των κομμάτων, με ταυτόχρονη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι οριστική κατάληξη στο θέμα, θα υπάρξει την ερχόμενη Πέμπτη με την κατάθεση στη Βουλή από τον υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, των σχετικών κανονισμών.

Αλλού, γράφει ότι «παγώνουν» οι αυξήσεις στα έξοδα παραστάσεων και μισθούς δικαστών, ύστερα από την αντίθεση που εξέφρασαν βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» με τίτλο «Ευνοϊκότατη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία» γράφει ότι στην έκθεση επισημαίνεται «η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της χώρας με μοχλό τον εξωτερικό τομέα».

Αλλού, γράφει ότι οι ακάλυπτες επιταγές έχουν εξελιχθεί σε «λερναία ύδρα» παρά τη θέσπιση των νέων μέτρων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει.