You are here

Τύπος: Οικονομικά οφέλη από ενδεχόμενη επανένωση Κύπρου

18/02/2020 06:57

Η μελέτη που ολοκλήρωσε η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για τα οφέλη από μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού, η αγορά υπηρεσιών για κάλυψη διάφορων αναγκών των υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών και άλλων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και οι προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

 «Εκατομμύρια για αγορά υπηρεσιών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αγορά υπηρεσιών για κάλυψη διάφορων αναγκών των υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στη βουλή, μόνο στα υπουργεία εργασίας, μεταφορών, δικαιοσύνης και ενέργειας οι συγκεκριμένες δαπάνες ξεπέρασαν τα €20 εκ. Από την ανάλυση των στοιχείων το υπουργείο μεταφορών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά υπηρεσιών καθώς φέτος θα δαπανήσει ποσό €15,5 εκ. Το υπουργείο ενέργειας έχει συμφωνήσει για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών ύψους €3,3 εκ. Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα στάλθηκε αίτημα από το υπουργείο εργασίας για την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους €1,9 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα υπουργεία υγείας, εργασίας, εσωτερικών και οικονομικών καλούν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών να προχωρήσουν στο ξεπάγωμα συνολικά 88 θέσεων προαγωγής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα κίνητρα φέρνουν χειμερινό τουρισμό
  • Ενώπιον της Ζέτας ξενοδόχοι και συντεχνίες
  • Πιο δεκτικές οι κυπριακές ΜμΕ
  • Σε πρώτη ζήτηση τα γραφεία

Πολίτης

 «Είκοσι λόγοι για την επανένωση της Κύπρου»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η μελέτη που ολοκλήρωσε η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για τα οφέλη από μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, σε ενδεχόμενη λύση του κυπριακού η αύξηση του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε υψηλότερα εισοδήματα για τους κύπριους συνολικά. Το δε κατακεφαλήν εισόδημα θα αυξηθεί κατά 7% συνολικά μέσα σε μια δεκαετία από την ημέρα της λύσης. Ευεργετικά θα είναι, βάσει της μελέτης, και τα αποτελέσματα σε επίπεδο εμπορίου και εξαγωγών, όπως επίσης στον οικονομικό τομέα αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών.

 «Κρατούν μικρό καλάθι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο. Όπως αναφέρεται, οι προκρατήσεις κινούνται στα περσινά επίπεδα, ένδειξη ότι το 2020 θα είναι στη χειρότερη περίπτωση χρονιά σταθεροποίησης. Ανοδικά κινείται η γερμανική αγορά καθώς προστέθηκαν αεροπορικές θέσεις που χάθηκαν το 2019 λόγω πτωχεύσεων αεροπορικών εταιρειών, συγκρατημένα θετικά κινείται η ρωσική αγορά, ενώ για τη βρετανική αγορά εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις περσινές επιδόσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αντιληπτή η ανάπτυξη – Στην κριτική του ΑΚΕΛ απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Σε ισχύ η νέα ρύθμιση – Φορολογικές οφειλές
  • Επαφές για ακτοπλοΐα – Νατάσα Πηλείδου
  • Σύσκεψη στο προεδρικό – Μεταρρυθμίσεις

Χαραυγή

 «Δεν υλοποιήθηκαν ποτέ οι προεδρικές δεσμεύσεις για τη Γερμασόγεια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η μη υλοποίηση των έργων που υποσχέθηκε προεκλογικά για τον δήμο Γερμασόγειας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών της βουλής, αφού το ζήτησαν βουλευτές του ΑΚΕΛ. Όπως ανέφερε ο προεδρεύων της επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, 17 έργα που χαρακτηρίζονται ως έργα ζωής για τον δήμο Γερμασόγειας, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες επενδύσεις ύψους €101,2 εκ. που θα στηρίξουν 10 μεγάλα περιβαλλοντικά έργα, μεταξύ των οποίων ένα στην Κύπρο και ένα στην Ελλάδα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναδιαμόρφωση του τουριστικού χάρτη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το 2020
  • Αύξηση 7% στα εισοδήματα των κυπρίων μετά την επανένωση
  • Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση παλαιών οφειλών στο φόρο
  • Η ΕΤΕπ εξετάζει τη χρηματοδότηση νέων έργων στην Κύπρο

Αλήθεια

 «Αύξηση 7% στα εισοδήματα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύει τα ωφελήματα σε περίπτωση επανένωσης της Κύπρου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η επανένωση θα επιφέρει πρόσθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,4% για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και 1,8% για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη θα επιφέρει και αύξηση κατά 7% στα εισοδήματα των κυπρίων σε μια δεκαετία μετά την επανένωση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2020 ανήλθαν σε 85.622 σε σύγκριση με 81.970 τον Ιανουάριο 2019, σημειώνοντας αύξηση 4,5%

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζήτησε στήριξη ΕΤΕπ για σειρά έργων
  • Η κυβέρνηση παρέλαβε καμένη γη το 2013 – Κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Στο 10,29% το ποσοστό νέων επιχειρήσεων στην Κύπρο το 2016

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΥΞΗΣΗ 7% ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ – Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταδεικνύει τα ωφελήματα σε περίπτωση λύσης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΙΚΟΣΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ για τη λύση του κυπριακού

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΒΑΡΩΣΙΩΝ – Τουρκικό σχέδιο: Ανοίγουν την πόρτα της επιστροφής προσφέροντας διαβατήριο «ΤΔΒΚ»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΡΕΖΙΛΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ