You are here

Τύπος: Οικονομικά προβλήματα και αντιπαραθέσεις στο προσκήνιο

19/02/2002 08:55
Τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το χρηματιστήριο, λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών που παρουσιάζεται από την αρχή του χρόνου, αλλά και η αντιπαράθεση των αρχών του χρηματιστηρίου – Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Συμβουλίου του ΧΑΚ - για την εισαγωγή των εταιριών Investylia και Alfa Concrete.

Υπό τον υπέρτιτλο «Κόντρα ΧΑΚ – Κεφαλαιαγοράς», η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει στο ένθετο «Οικονομία», τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των Αρχών του χρηματιστηρίου για την εισαγωγή των εταιριών Investylia και Alfa Concrete. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, δήλωσε ότι η απόφαση για απόρριψη των αιτήσεων εισδοχής των δύο εταιριών στο πάτωμα, «είναι τελεσίδικη και δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί», καλώντας παράλληλα, τις δύο εταιρίες να «τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους». Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ρένος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην ουσία της αντιπαράθεσης, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να δοθεί εξαίρεση από τον κανονισμό «για τα τρία χρόνια», πρόνοια που πληροί η Investylia, η οποία «αποτελείται από εταιρίες οι οποίες έχουν πολλά χρόνια ζωής στην κυπριακή αγορά».

Αλλού, γράφει ότι θα δίνεται με όρους και περιορισμούς από την Κεντρική Τράπεζα, η ευχέρεια για επενδύσεις στο εξωτερικό από την 1η Μαρτίου, ενώ αναφέρεται και στην ματαίωση σειράς έργων του ΧΑΚ, λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών που παρατηρείται από τις αρχές του χρόνου.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή», αναφέρεται στο ενδεχόμενο της επένδυσης στο ΧΑΚ, από το αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ). Υπό τον υπέρτιτλο «μακριά τα χέρια από το ΤΚΑ», προβάλλεται η αρνητική στάση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ αλλά και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε μια τέτοια προοπτική.

Αλλού, γράφει ότι έχουν καταγγελθεί από την Διερευνητική Επιτροπή στην Γενική Εισαγγελία, δύο επενδυτικές εταιρίες για τις οποίες εκ πρώτης όψεως έχει διαφανεί ότι παρατύπησαν μέσω του ενημερωτικού τους δελτίου.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας η «Αλήθεια» προβάλλει στο βασικό του θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΧΑΚ εξαιτίας των χαμηλών όγκων στις συναλλαγές, στα οποία αναφέρθηκε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Πάρις Λένας. Υπό τον υπέρτιτλο «Προβλήματα για το ΧΑΚ» και με υπότιτλο «οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών ανατρέπουν τον προϋπολογισμό» το ρεπορτάζ, αναφέρεται και στον προβληματισμό για το κατά πόσον πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τα έσοδα του Χρηματιστηρίου, σε ποσοστό 10%, επί του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

Αλλού, γράφει ότι μόνο τέσσερις τίτλοι από τους 149 που διαπραγματεύονται στο «πάτωμα», έχουν αξία που υπερβαίνει τη μία λίρα.