You are here

Τύπος: Οικονομικό σοκ από το αέριο

04/11/2021 06:47

Tο περιβαλλοντικό κόστος της ακριβότερης ενέργειας που θα έχουμε ακόμη και με τη χρήση του φυσικού αερίου και η μελέτη για τον κατώτατο μισθό που παρουσιάστηκε χθες από εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Οικονομικό σοκ από το αέριο»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα του ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ούτε με τη χρήση του φυσικού αερίου θα αποφύγουμε το περιβαλλοντικό κόστος της ακριβότερης ενέργειας.  Όπως αναφέρεται, με τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα είναι κατά 25% με 30% χαμηλότερες συγκριτικά με τα άλλα ορυκτά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Ωστόσο, η τιμή του δικαιώματος σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να είναι πιο ψηλή από τα σημερινά επίπεδα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να έχουμε υψηλό κόστος ενέργειας ακόμα στην περίπτωση χρήσης του φυσικού αερίου.

«Στις ράγες κατώτατος.. κάτω από €900»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μελέτη για τον κατώτατο μισθό που παρουσιάστηκε χθες από εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Η παρουσία του υπουργού οικονομικών στο ΕΣΣ έστειλε σε όλους το πολιτικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει πριν τη λήξη της θητείας της τη συγκεκριμένη προεκλογική της δέσμευση. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και παρουσίασε εκ νέου χθες στους κοινωνικούς εταίρους ο πρώην αναλογιστικής του ΤΚΑ Κώστας Σταυράκης, είναι ο εθνικός κατώτατος μισθός σε πρώτη φάση τουλάχιστον να ανέρχεται στο 55% του εθνικού διάμεσου μισθού, που το 2020 ανερχόταν στα €1,573.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τι αλλάζει από το Γενάρη στους όρους υπηρεσιών της Ελληνικής
  • Πήγε καλά ο Invest Cyprus στην Πορτογαλία
  • Η ανεργία συνεχίζει την πτωτική πορεία
  • Ιδιωτεύουν ανενόχλητοι – Περίπου 3,700 δημόσιοι υπάλληλοι μετέχουν σε εταιρείες χωρίς άδεια

Πολίτης

 «Και θέλουν και φοβούνται τον κατώτατο μισθό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο χθεσινός διάλογος στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι υπουργοί οικονομικών και Εργασίας, η σωστή θέσπιση κατώτατου μισθού είναι προς τη θετική κατεύθυνση για τη χώρα. Χθες έγινε από εκπρόσωπο του ILO η παρουσίαση των παραμέτρων εφαρμογής εθνικού κατώτατου μισθού. Ωστόσο, εργοδότες και συντεχνίες εξέφρασαν ο καθένας για δικούς του λόγους, επιφυλάξεις και προβληματισμούς για κάποιες παραμέτρους εφαρμογής του μέτρου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό συνολικού ύψους €180,6 εκ. αποφάσισε να προωθήσει στη βουλή το υπουργικό συμβούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ιστορικό χαμηλό 12ετίας για Κύπρο – Eurostat – Ανεργία
  • Ανοδική πορεία για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

Χαραυγή

 «Αγκάθια και παγίδες στο διάλογο για θέσπιση κατώτατου μισθού»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία του του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για τη θέσπιση κατώτατου μισθού. Στη συνεδρία συμμετείχε εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ο οποίος παρουσίασε της βασικές πτυχές και παραμέτρους της μελέτης που ετοίμασε το γραφείο αναφορικά με τη θέσπιση κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τη θέσπιση κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

«1.200 άνεργοι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Οκτώβριο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 10.974 πρόσωπα σε σύγκριση με 11.324 τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νομική Υπηρεσία: Διακοπή διεθνούς διαιτησίας για το κούρεμα καταθέσεων
  • Δημόσιοι υπάλληλοι διευθυντές σε ιδιωτικές εταιρείες
  • Νέα αύξηση επιτοκίων

Αλήθεια

 «Ο κύβος ερρίφθη για κατώτατο μισθό»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι η πολιτική βούληση για τη θέσπιση κατώτατου μισθού επιβεβαιώθηκε χθες από δύο υπουργούς της κυβέρνησης στην πρώτη ουσιαστική συνάντηση στα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Όπως αναφέρθηκε από την υπουργό εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να εφαρμοστεί ο κατώτατος μισθός εντός του 2022.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, άνοδος καταγράφηκε το Σεπτέμβριο στα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια για αγορά κατοικίας, αλλά και στα δάνεια άνω του €1 εκ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα βουτιά ανεργίας – Στο 3,6% το Σεπτέμβριο
  • Βήμα σε επενδυτές για τη νέα στρατηγική επενδύσεων
  • Θα έχει και συνέχεια το κύμα αυξήσεων
  • Ο Μιχάλης Κολακίδης νέος πρόεδρος του ΔΣ – Alpha Bank Cyprus

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ – Το διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε το διορισμό 75 αστυνομικών και 25 πυροσβεστών που είχαν προσληφθεί το 2020

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΑΠΟ 100 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ – Ακυρώθηκαν οι προσλήψεις του 2020 γιατί τα έκαναν… μούσκεμα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΙΟ – Η καθυστέρηση χρήσης υδρογονανθράκων στην ηλεκτροπαραγωγή φορτώνει κόστος όπως και το μαζούτ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ – Συζητήσεις στην παρουσία του εκπροσώπου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας