You are here

Τύπος: Οκτώ στους δέκα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις

17/08/2020 06:37

Τα δεδομένα του υπουργείου οικονομικών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που δικαιούντο αναστολή δόσεων και δεν θέλησαν να επωφεληθούν από το μέτρο, και ο προϋπολογισμός για το 2021 που θα δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Οκτώ στους δέκα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που δικαιούντο αναστολή δόσεων και δεν θέλησαν να επωφεληθούν από το μέτρο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου οικονομικών κατά την περίοδο 30.3.20 έως 30.6.20, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν αίτηση ενώ είχαν τις προϋποθέσεις και εννέα στα δέκα νοικοκυριά. Η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από τα προηγούμενα στοιχεία και αφορούσε στην περίοδο από 30.3.20 μέχρι 15.5.20. Από τον Ιανουάριο του 2021 οι τράπεζες θα βρεθούν ενώπιον ενός δύσκολου πάζλ για να επανέλθει η κανονική πληρωμή των €12 δισ. δανείων που είχαν ανασταλεί.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι είκοσι οκτώ αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ξεκίνησαν ή αναμένεται να ξεκινήσουν πτήσεις την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο 2020 είναι ο φετινός απολογισμός σε σχέση με 70 που υπήρχαν πέρσι και συνέδεαν την Κύπρο με βασικούς προορισμούς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο 70% η πληρότητα στα ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου
  • Μεταρρυθμιστικά νομοθετήματα ενώπιον της βουλής
  • Το δίλημμα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας
  • Πενιχρές οι αποδόσεις του τουρισμού στην Ευρώπη

Πολίτης

 «Επενδύσεις στη δημόσια υγεία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο προϋπολογισμός για το 2021 που θα δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2021-2023, το 2019 οι δαπάνες του υπουργείου υγείας ήταν €783 εκ. και φέτος θα διαμορφωθούν στα €928 εκ., για να υποχωρήσουν στα €900 εκ. το 2021, ενώ μέχρι το 2023 θα φθάσουν στο επίπεδο ρεκόρ των €970 εκ. Στη δήλωση στρατηγικής του υπουργείου οικονομικών, που περιλαμβάνεται στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2021-2023, υπογραμμίζεται η στόχευση για την ενίσχυση του τομέας της υγείας. Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις εστιάζουν στην αναβάθμιση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και στην εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ θέλησε να διευκρινίσει πως οι επιλογές που έδωσε πρόσφατα στο προσωπικό της η Τράπεζα Κύπρου για ευέλικτη εργασία είναι καθαρά σε εθελοντική βάση και πως διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων με τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητούν λύσεις για το Brexit – Ευρωεπιμελητήρια

Χαραυγή

 «Επισπεύτηκαν τα χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα έργα»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι όλα τα μεγάλα έργα ανάπτυξης τα οποία έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση προχωρούν. Ο  υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στην εφημερίδα είπε πως έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων. Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί μια διυπουργική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον υπουργό μεταφορών και τον υπουργό εσωτερικών, με σκοπό την παρακολούθηση της όλης διαδικασίας και της ομαλής πορείας πραγματοποίησης των έργων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας διαχειρίζεται κεφάλαιο αξίας €1 τρισ. και αποτελεί το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο.

Η εφημερίδα Αλήθεια δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΗΠΑ – Ο υφυπουργός εξωτερικών Ντέιβιντ Χέιλ τονίζει τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Δεν αποκλείει την τηλεκπαίδευση ο πρόεδρος Αναστασιάδης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ – Γερμανοί και αμερικάνοι ασκούν συνεχείς πιέσεις για ελληνοτουρκικό διάλογο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΕ ΕΥΡΥ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΛΕΙ Η ΕΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ