You are here

Τύπος: Όλα ανοιχτά με τις κρατικές εγγυήσεις

12/05/2021 06:32

Το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις μέσω του οποίου θα παραχωρηθεί φθηνός δανεισμός στις επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα ύψους €1 δισ. και το σχέδιο ψηφιοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Όλα ανοιχτά με τις κρατικές εγγυήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις μέσω του οποίου θα παραχωρηθεί φθηνός δανεισμός στις επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα ύψους €1 δισ. Όπως αναφέρεται, έχουν περάσει 20 ημέρες από την ημέρα που η ολομέλεια της βουλής έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώθηκαν και οι κομματικές τροπολογίες, χωρίς ωστόσο ακόμη ο νόμος να έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στου επηρεαζόμενους ότι ενδεχομένως οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο να αντιμετωπίζουν νομικά και συνταγματικά ζητήματα. Πάντως ο επίμαχος νόμος δεν έχει ακόμη προωθηθεί στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών ανέρχονται στα €26,61 δισ. για το 2020 παρουσιάζοντας ελάχιστη μείωση από το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στην εφημερίδα της Δημοκρατίας η απόφαση για πολιτογραφήσεις
  • «Ασφαλής» η Ευρώπη για τους βρετανούς τουρίστες
  • Η πανδημία θα αφήσει ηττημένους και νικητές
  • Πιο κοντά οι συγχωνεύσεις ταμείων

Πολίτης

 «Κωδικός… ‘ψηφιοποίηση’ για ένωση δήμων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το σχέδιο ψηφιοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Ένωση Δήμων στοχεύει μέχρι το τέλος του 2023 να έχει ολοκληρώσει το σχέδιο ψηφιοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το έργο, υπό την ονομασία «Ευαγόρας», ήδη έχει ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και θα υλοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις. Στόχος του έργου είναι η ολοκλήρωση ενός συνολικού πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των δήμων, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τον εργασιακό φόρτο, με σημαντικά οφέλη για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαμόρφωση και υποβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου η Κύπρος θα αντλήσει €1,25 δισ. έως το 2026. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητεί πρόσθετα μέτρα στήριξης – Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ
  • 350 νέες θέσεις εργασίας στο Neo Plaza

Χαραυγή

«Δημόσιο: Ένας στους δύο είναι έκτακτος και ωρομίσθιος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την απασχόληση στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 53.337 εργαζόμενους στο δημόσιο μόνο 26,689 είναι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι έκτακτοι και ωρομίσθιοι.  Το Απρίλιο η απασχόληση στην κυβέρνηση αυξήθηκε κατά 687 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, αφού το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,026 άτομα, από 27,715 σε 26,689 άτομα, ενώ το έκτακτο προσωπικό αυξήθηκε κατά 1,773 άτομα από 16,474 σε 18,247 άτομα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αμυδρές ελπίδες για προσέλκυση τουριστών από τη Βρετανία κατά την καλοκαιρινή περίοδο επικρατούν στις τάξεις των φορέων του τουρισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καλούν όσους απορρίπτονται από το σχέδιο Εστία να υποβάλλουν άμεσα ένσταση
  • Δέκα μήνες για επιδόματα ΕΕΕ και χαμηλοσυνταξιούχου

Αλήθεια

 «Θέλουν Ευρώπη (και Κύπρο) στην πράσινη λίστα οι Βρετανοί»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους βρετανούς θα πρέπει να θεωρηθούν ασφαλείς και να υπαχθούν στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα του Λονδίνου. Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία που έχουν υπαχθεί στην πορτοκαλί κατηγορία επικινδυνότητας, σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης κατ’ οίκον για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σημαντική αύξηση σε ποσοστό 14,9% κατέγραψαν οι εγγραφές οχημάτων το πρώτο τετράμηνο του 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περισσότερες από 40 επενδυτικές ευκαιρίες αξίας €8 εκ. – Δημοπρασία Bidx1
  • Ανεβάζει στροφές η αεροπορική κίνηση
  • Πρόσθετα μέτρα στήριξης ζητά η ΠΟΒΕΚ – Για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
  • Άμεση ένσταση σε περίπτωση απόρριψης – Σχέδιο Εστία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΤΡΟΠΗ, ΚΥΡΙΟΙ…. – Νίκος Αναστασιάδης: Αυστηρή γλώσσα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΣΤΑ RAPID TESTS, ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ Η ΠΥΛΗ – Κάντε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο… γαλανός

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΣΥ Η ΠΥΛΗ – Οργή γιατρών και ασθενών για αλυσιδωτές επιπτώσεις λόγω της σύνδεσης με την πλατφόρμα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙ ΜΜΕ ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ – Προτάσεις κατέθεσε το ΑΚΕΛ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους