You are here

Τύπος: Όλα στον αέρα για τη δημόσια υπηρεσία

13/01/2022 06:28

Οι αλλαγές την ύστατη που θα επιχειρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και η έκδοση νέου ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους τη νέα χρονιά, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Όλα στον αέρα για τη δημόσια υπηρεσία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αλλαγές την ύστατη που θα επιχειρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Τα νομοσχέδια θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα στην ολομέλεια της βουλής. Όπως αναφέρεται, στο επίκεντρο των νέων διαφοροποιήσεων θα βρεθεί και πάλι η διατμηματική προαγωγή στην κλίμακα Α13, ο νέος θεσμός που εισάγεται με πρόταση της κυβέρνησης. ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, σημειώνεται, θα προτείνουν προφορική τροπολογία, με την οποία θα εξαιρεθούν από τη διατμηματική προαγωγή οι εργαζόμενου του τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού του υπουργείου άμυνας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τη σταδιακή ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, που άρχισε από τα μέσα της περσινής χρονιάς, αλλά και γενικότερα της επιβατικής κίνησης, επιβεβαίωσε χθες τη Eurostat. Η Κύπρος κατέγραψε την περσινή χρονιά τη δεύτερη μικρότερη μείωση όσον αφορά εμπορικές πτήσεις κρατών μελών σε σχέση με το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αν περάσει, θα είναι η πρώτη συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα
  • Χαλαρώνουν τα μέτρα στα αεροδρόμια
  • Οδηγίες για δάνειο ενός δισεκατομμυρίου
  • Βλέπουν στα 100 δολ. το πετρέλαιο

Πολίτης

 «Στις αγορές για νέο δεκαετές ομόλογο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκδοση νέου ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους τη νέα χρονιά. Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε σε ομάδα επενδυτικών τραπεζών την έκδοση 10ετών ευρωπαϊκών ομολόγων. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το ποσό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιωχθεί η άντληση €1 δισ. Χθες η απόδοση του ομολόγου λήξης 2030 ήταν 0,715%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τα ηνία από τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο για το 2020, με μεγάλη διαφορά από τους άλλους τομείς, συνεχίζει να καταλαμβάνει ο τομέας των υπηρεσιών. Η καθαρή θέση των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2020 ανήλθε σε €10,4 δισ., έναντι €12,27 δισ. το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έδωσαν τα χέρια στη Cyta
  • Νέες προσφορές για Ελλάδα - Celestyal Cruises

Χαραυγή

 «Ξεδοντιασμένη αρχή κατά της διαφθοράς θέλουν οι κυβερνώντες»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής νομικών για την αρχή κατά της διαφθοράς. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης ζητά η αρχή κατά της διαφθοράς να μην είναι απλώς ένα διακοσμητικό σώμα. Χθες υποβλήθηκαν προτάσεις από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και από άλλους τεχνοκράτες, ούτως ώστε αυτή η αρχή να έχει ανακριτικές αρμοδιότητες.

«Πρωτοβουλίες ΑΚΕΛ για τα προβλήματα της κοινωνίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ για τα προβλήματα της κοινωνίας. Όπως αναφέρεται, οι πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ αφορούν μεταξύ άλλων τις νέες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες και την αντιμετώπιση του κόστους ζωής και ιδιαίτερα των αυξήσεων στον ηλεκτρισμό, με το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τράπεζες και ασφαλιστικές απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ξένων επενδύσεων
  • Στις αγορές για άντληση €1 δισ. με δεκαετές ομόλογο
  • Επέκταση του σχεδίου επιστροφής ΦΠΑ για ανέγερση κατοικίας

Αλήθεια

 «Διάλογος για νέα ρύθμιση της ΑΤΑ μετά τη φετινή αύξηση 2,56%»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αύξηση ύψους 2,56% στην Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή που θα έχουν αυτό το μήνα η πλειοψηφία των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων. Η απόδοση της αύξησης στηρίζεται σε τριετή μεταβατική συμφωνία την οποία είχαν υπογράψει το 2017 οι κοινωνικοί εταίροι και η οποία έληξε τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζει σύντομα ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό νέας ρύθμισης για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στα €22,8 δισ. διαμορφώθηκαν τα συνολικά αποθέματα των στοιχείων ενεργητικού των Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου το 2020, καταγράφοντας μείωση 7% σε σύγκριση με €24.504,1 εκατ. το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κύπρος στις αγορές για άντληση ενός δισ. με 10ετές ομόλογο
  • Σήμερα η ψήφιση νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία
  • Τραγική η κατάσταση στα κατεχόμενα, τραγικότερη στην Τουρκία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΑΥΞΗΣΗ 2,56% - Στρώνονται στη δουλειά για νέα δομή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ – Σύγχυση από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για «test to stay» στα σχολεία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΣΠΑ ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Κόκκινο πανί το «test to stay» για τους εκπαιδευτικούς – Στο τραπέζι ακόμη και απεργιακά μέτρα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΜΕΝΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ – Δεν μπορεί να είναι απλώς ένα διακοσμητικό σώμα, τονίζει το ΑΚΕΛ