You are here

Τύπος: Ολοταχώς προς κρίση στην ξενοδοχειακή

09/08/2019 07:21

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία που απειλείται με εργασιακή κρίση λόγω της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, τα νέα προγράμματα πλειστηριασμών των τραπεζών και η ετήσια έκθεση του οίκου Moody’s για την Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ολοταχώς προς κρίση στην ξενοδοχειακή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία που απειλείται με εργασιακή κρίση λόγω της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης. Όπως αναφέρεται, το πρωί αναμένεται να συνέλθουν τα συμβούλια των συντεχνιών ΣΥΞΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ- ΣΕΚ για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν και τα βήματα που θα ακολουθήσουν.  Οι συντεχνίες δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για τον τρόπο αντίδρασης τους, ωστόσο πρόσφατα είχαν ενημερώσει τα μέλη τους πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, μη αποκλειόμενων δυναμικών μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει ναυάγιο στην προσπάθεια για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να της δώσουν πίστωση χρόνου, για να προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου κατατέθηκαν από ξένους 2.902 πωλητήρια έγγραφα σε σύνολο 6.456, που αντιστοιχούν σε 44,9% σε σχέση με 48,7% το οκτάμηνο του 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θα φορολογηθούν για όλα και από το 2013 οι «μουχτάρηδες»
  • Προειδοποιούν για πιθανή υποβάθμιση – Moody’s
  • Έμειναν μόνο οι μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου
  • Ξενοδοχειακός πυρετός – Αύξηση 300% στο εμβαδόν των έργων που πήραν άδεια οικοδομής

Πολίτης

 «’Χρυσά’ χωράφια στο σφυρί»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα νέα προγράμματα πλειστηριασμών των τραπεζών μετά την πρόθεση του γενικού εισαγγελέα να αναφέρει στο ανώτατο δικαστήριο τον νόμο για τις εκποιήσεις που ψήφισε η βουλή την περασμένη Παρασκευή. Η ανάγνωση των προγραμμάτων δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που οδηγούνται σε εκποίηση αφορούν οικόπεδα και χωράφια. Στους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, από σήμερα μέχρι το τέλος του μήνα, περιλαμβάνονται και αγροτεμάχια αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις ακινήτων συνολικής επιφυλασσόμενης αξίας €44,6 εκ. Πέραν του 1/3 του ποσού προέρχεται από τρία χωράφια στη Λεμεσό.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το σχέδιο απόκτησης προσιτής κατοικίας, το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της αύξησης των ενοικίων, βρίσκει ανταπόκριση και ήδη ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης έχει εγκρίνει 107 αιτήσεις από δυνητικούς δικαιούχους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητούν απαλλαγή και οι υπόλοιποι πέντε – Προδικαστικά θα εξεταστεί η ένσταση της υπεράσπισης για κατάχρηση διαδικασίας στην 3η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου
  • Στο +45% η έκδοση νέων αδειών – Οικοδομή
  • Πληρωμή αυτοφορολογίας – Τμήμα φορολογίας
  • Αξιοποίηση πολεοδομικών κινήτρων

Χαραυγή

 «€25 εκ. έσοδα αναμένει ο ΚΟΑΓ από τις πολιτογραφήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα έσοδα που αναμένει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης από τις πολιτογραφήσεις. Όπως σημειώνεται, ο ΚΟΑΓ έβαλε στα ταμεία του περισσότερες από €200 χιλ. από δωρεές αιτητών του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, ενώ εκτιμά ότι στους επόμενους 12 μήνες τα έσοδα θα φθάσουν στα €25 εκ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αύξηση 8,6% σημείωσαν οι άδειες οικοδομής τα πρώτο πεντάμηνο, αφού έφθασαν στις 2.820 σε σύγκριση με 2.596 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ακίνητα αλλά και πολλά χρέη στο πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών
  • Με μικρά κέρδη έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
  • Moody’s: ΜΕΔ και δημόσιο χρέος θα καθορίσουν την επόμενη αξιολόγηση
  • Παράταση του σχεδίου για αναβάθμιση των κέντρων αναψυχής

Αλήθεια

 «Προειδοποιήσεις για χρέος και ΜΕΔ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ετήσια έκθεση του οίκου Moody’s για την Κύπρο. Ο οίκος τονίζει ότι η υφιστάμενη πιστοληπτική αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας Ba2-σταθερό, αντανακλά τη μικρή αλλά πλούσια οικονομία της, τη βελτιωμένη οικονομική αντοχή της και την υπεραπόδοση των δημόσιων οικονομικών μετά την τραπεζική κρίση που έπληξε τη χώρα. Αναφέρει επίσης για ποιες περιπτώσεις θα διαφοροποιούσε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε θετικές ή αρνητικές.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε χθες ότι το επόμενο βήμα για το κοίτασμα Αφροδίτη είναι η ολοκλήρωση στις συζητήσεις με τους αδειούχους του κοιτάσματος για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ετήσια αύξηση 45% στις άδειες οικοδομής
  • Στοχεύει σε 12 εκ. τουρίστες – Αίγυπτος
  • Εγκρίθηκαν 107 αιτήσεις για «προσιτή κατοικία» - ΚΟΑΓ
  • Παρατείνεται το σχέδιο επιχορήγησης – Κέντρα αναψυχής

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ – Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακκιντζί ενώπιον των ευθυνών τους για σπάσιμο του δίχρονου αδιεξόδου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΛΑΝΗ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ – ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΑΝΤΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ – Τσαπατσουλιές, γενικολογίες, κενά κι αοριστίες από αξιωματούχους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ – Με διαφορετικούς στόχους προσέρχονται οι δύο ηγέτες στο σημερινό τετ-α-τετ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΤΑ ΤΑΕΠ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΕΙΣ