You are here

Τύπος: Οριστικό άνοιγμα σε τουρισμό

22/05/2020 06:37

Οι τουρίστες δύο ταχυτήτων που αναμένεται να αρχίσουν να καταφθάνουν στην Κύπρο κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 20 Ιουνίου και το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του τουρισμού που αφορά τη δυνατότητα έκδοσης vouchers ή κουπονιών και κάλυψης τους με κρατικά εγγύηση, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Οριστικό άνοιγμα σε τουρισμό»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι τουρίστες δύο ταχυτήτων που αναμένεται να αρχίσουν να καταφθάνουν στην Κύπρο κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 20 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται, στο προεδρικό τραπέζι βρίσκεται και η άποψη για άνοιγμα προς τον τουρισμό την 1η Ιουλίου, αφού όσοι προέρχονται από την κατηγορία των «ακίνδυνων» χωρών θα έχουν ελεύθερη είσοδο και όσοι προέρχονται από τις «επικίνδυνες» χώρες θα πρέπει να παρουσιάζουν πιστοποιητικό εξέτασης για τον κορωνοϊό.

«Με πρόσχημα την πανδημία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η κοινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν Μέρκελ και Μακρόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ε. Μακρόν ανάμεσα σε άλλα ανέφερε την ανάγκη για δημιουργία μιας νέας κοινής φορολογικής βάσης στην ΕΕ. Πρόταση που ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν προχωρά αφού υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις, κυρίως εκφραστής αυτών των αντιδράσεων ήταν διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Ολλανδία. Συνοδοιπόρος και η Κύπρος η οποία έχει έναν από τους χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αρχίζει πληρωμές το υπουργείο εργασίας
  • Τι σημαίνει δανεισμό από τον ESM;
  • Τσουχτερά πρόστιμα για εργασιακά
  • Γυρίζουν τα γρανάζια – Σημαντικοί παραγωγικοί τομείς λειτουργούν ξανά

Πολίτης

 «Υποχρεωτικά τα voucher»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του τουρισμού που αφορά τη δυνατότητα έκδοσης vouchers ή κουπονιών και κάλυψης τους με κρατική εγγύηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει σήμερα η βουλή, το νομοσχέδιο θα περάσει από την κρίση της ΕΕ, καθώς θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο παροχής κρατικής εγγύησης των πιστωτικών σημειωμάτων έναντι πιθανής αδυναμίας των παρόχων ταξιδιωτικών υπηρεσιών να επιστρέψουν τα χρήματα αν ο πελάτης τους δεν κάνει χρήση του voucher.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι o υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε γνωστό ότι η Κύπρος θα αξιοποιήσει την ειδική πιστωτική γραμμή που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον ESM, υπό τον τίτλο Pandemic Crisis Support, για την κάλυψη των δαπανών υγείας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών με «έξυπνο» ρολόι – Τράπεζα Κύπρου
  • Μείωσε το επιτόκιο της- Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
  • Κέρδη σε ποσοστό 0,65% - ΧΑΚ
  • Υποχώρηση 0,36% - ΧΑ

Χαραυγή

 «Στην επ. ελέγχου τα ταξίδια του προέδρου στις Σεϋχέλλες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο φάκελος με τα ταξίδια του προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες. Το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Λουκαΐδη προανήγγειλε χθες την πρόθεση του όπως ζητήσει τη συνέχιση της συζήτησης του θέματος στην αρμόδια επιτροπή.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το κράτος ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πολεοδομικά κίνητρα και νέα εργαλεία για ενίσχυση ρευστότητας
  • €440 εκ. από ΕΜΣ για ενίσχυση του συστήματος υγείας
  • Εκτόξευση εμπορικού ελλείμματος λόγω καθίζησης εξαγωγών
  • Στη βουλή τα κουπόνια για τουρισμό και τα ενοίκια

Αλήθεια

 «Ελπίδες για τουρισμό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι αποφάσεις που αναμένεται να πάρει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Όπως σημειώνεται, η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης του υπουργείου υγείας επεξεργάζεται τη λίστα των χωρών που ετοίμασε το υφυπουργείο τουρισμού από τις οποίες η Κύπρος μπορεί να δεχτεί τουρίστες. Οι χώρες από τις οποίες θα προέρχονται οι τουρίστες φαίνεται να χωρίζονται σε τρείς ομάδες. Χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Κύπρος θα προσφύγει στο ταμείο στήριξης από την κρίση της πανδημίας του ΕΜΣ για άντληση φθηνής ρευστότητας με στόχο την κάλυψη των αυξημένων δαπανών υγείας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συστάσεις για ρευστότητα σε μικρομεσαίες και σύστημα υγείας – Κομισιόν
  • Η Κύπρος παραμένει ασφαλής τουριστικός προορισμός – Invest Cyprus
  • Μέτρα και κίνητρα για επανεκκίνηση οικονομίας – Συμβούλιο οικονομίας

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – Σήμερα οι αποφάσεις από το υπουργικό συμβούλιο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ – Ανακούφιση και διστακτικότητα στην πρεμιέρα εξόδου από την καραντίνα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – Ξεκινούμε με τουρίστες δύο ταχυτήτων – Πιστοποιητικό υγείας από «επικίνδυνες χώρες»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ