You are here

Τύπος: Ό,τι πει η βουλή για τον μειωμένο ΦΠΑ 5%

07/06/2023 06:14

Η στήριξη του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η βουλή για τον μειωμένο ΦΠΑ 5%, η σταθερή θέση του υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευση 1.851 θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο τομέα, καθώς και η έκθεση που ετοίμασε το ΔΝΤ για την Κύπρο μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις κυπριακές αρχές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κυβέρνηση: Ό,τι πει η βουλή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών, ενημερώνοντας πως η κυβέρνηση θα στηρίξει το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η βουλή για τον μειωμένο ΦΠΑ 5%. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που πιθανότατα θα ψηφιστεί αύριο, θα ανεβάζει στα 130 τ.μ. το εμβαδόν που θα χρεώνεται με 5% ΦΠΑ, εν γνώσει όλων ότι είναι δυνατό να υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες, ακόμα και παραπομπή της Κύπρου στο δικαστήριο της ΕΕ. Την Πέμπτη η Δημοκρατία παρέλαβε αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον του κράτους. Παρά το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση που προωθούν τα κόμματα είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές συστάσεις, το υπουργείο οικονομικών ενημέρωσε χθες τη βουλή ότι θα υποστηρίξει την όποια απόφαση της.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Κύπρο καταγράφηκαν από τις μεγαλύτερες αποχωρήσει τραπεζικών υπαλλήλων και κλείσιμο καταστημάτων τραπεζών, σε σχέση με την Ευρωζώνη, την περίοδο 2018-2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κομπλέ επιτέλους η Εθνική Αρχή Εποπτείας Καζίνο
  • Λιγότερα αιτήματα για ξένο προσωπικό
  • Νεότερα αύριο για τηλεργασία

Πολίτης

 «Αιτιολογημένες οι 1.851 θέσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σταθερή θέση του υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευση 1.851 θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο τομέα. Σε νέα επιστολή που εστάλη από το ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, το αίτημα της αποδέσμευσης διατηρείται και τονίζεται ότι οι αιτούμενες θέσεις είναι αιτιολογημένες. Το ζήτημα αναμένεται, τώρα, να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως και ζητεί το ΥΠΟΙΚ με την επιστολή του για να εξεταστεί το αίτημα της αποδέσμευσης. Η προώθηση του αιτήματος για την αποδέσμευση 1.536 θέσεων στο δημόσιο και 315 θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (285 αφορούν θέσεις σε ημικρατικούς οργανισμούς και οι 30 θέσεις σε αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) συνάντησε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και τέθηκε θέμα διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας. Επιφυλάξεις για τη μαζικότητα των προσλήψεων εκφράστηκαν και από βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν εγκρίνει το αίτημα και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τις ζητούμενες θέσεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου IV, εκτιμά ότι η Κύπρος διατηρεί τη δυναμική της μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιοτήτων. Ταυτόχρονα ζητεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, ώστε να μην χαθεί η δυναμική της οικονομίας και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι προοπτικές της πράσινης ανάπτυξης.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Διευρύνει το σχέδιο «Step-Up 18 μηνών» - Τράπεζα Κύπρου

Χαραυγή

«’Τρόμος’ οι λογαριασμοί για τους Κυπρίους»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι το εαρινό ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τρόμος έχουν καταντήσει οι λογαριασμοί για τους καταναλωτές, αφού εννέα στους δέκα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους (91% στην Κύπρο έναντι 68% στην ΕΕ). Μάλιστα, η Κύπρος είναι η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα, τα οποία λήφθηκαν από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας (μόλις 14% σε σχέση με 33% στην ΕΕ). Η έρευνα ανέδειξε επίσης τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τη διαφθορά. Στην ερώτηση κατά πόσον είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα τους, μόνο 50% των κυπρίων δήλωσαν ικανοποιημένοι (56% στην ΕΕ).

«ΔΝΤ: ‘Οι προοπτικές είναι αβέβαιες και με κινδύνους’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο. Στην έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με αφορμή τον ετήσιο μεταμνημονιακό έλεγχο της κυπριακής οικονομίας, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική, αλλά «οι προοπτικές είναι αβέβαιες και με κινδύνους λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου και της πιθανής ύφεσης στην Ευρώπη». Με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 2,5%, σε σύγκριση με 5,6% πέρσι, ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 6,5%, σε σύγκριση με 6,8% πέρσι.  Για τον πληθωρισμό αναφέρεται ότι θα υποχωρήσει, αλλά σταδιακά. Όπως εκτιμάται, φέτος θα ανέλθει στο 3,9% (έναντι 8,1% πέρσι) και θα παραμείνει σε σχετικά ψηλά επίπεδα και το 2024 (2,5%).  Για την ΑΤΑ, το Ταμείο δεν επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις περί κατάργησης του θεσμού, αλλά ζητά «να αποφευχθεί μια πληρέστερη αυτόματη προσαρμογή των μισθών». Ζητά να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για το ΕΕΕ, να τοποθετηθεί το ΓεΣΥ σε υγιή δημοσιονομική βάση και να ενισχυθεί η διακυβέρνηση και η λογοδοσία στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις για την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη
  • Σφίγγουν και άλλο τα λουριά οι τράπεζες
  • Κενά και παραλείψεις στις δηλώσεις των κομμάτων για τα έσοδα και τα έξοδά τους στις Βουλευτικές του 2021
  • Χάθηκε παραγωγή 10.000 μεγαβατώρων από ΑΠΕ λόγω έλλειψης χώρου αποθήκευσης

Αλήθεια

 «ΔΝΤ: Επιβράδυνση ανάπτυξης το ’23»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έκθεση που ετοίμασε το ΔΝΤ για την Κύπρο μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις κυπριακές αρχές. Στην έκθεση το ΔΝΤ συνιστά ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια πληρέστερη αυτόματη προσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό μέσω του μηχανισμού της ΑΤΑ. Σημειώνει επίσης ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2023, ότι η τοποθέτηση του ΓεΣΥ σε υγιή δημοσιονομική βάση και η ενίσχυση της διακυβέρνησης και της λογοδοσίας των ημικρατικών οργανισμών θα συμβάλει στη διατήρηση της προγραμματισμένης δημοσιονομικής πορείας και ότι η απομόχλευση του χρέους του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την αργή επίλυση του ζητήματος κόκκινων δανείων. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ενσωμάτωση στο περιφερειακό ηλεκτρικό δίκτυο και η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής για επίτευξη ουδετερότητας στους ρύπους μέχρι το 2050 και θα βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, για την υλοποίησή τους απαιτούνται μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, σημειώνει το ΔΝΤ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι μπορεί το χρέος της Τουρκίας να είναι περίπου 35% του ΑΕΠ - χαμηλότερο από ό,τι στις περισσότερες χώρες του ευρώ - το ιδιωτικό χρέος όμως ανέρχεται στο 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΕΙΕΤΑΙ ΣΥΘΕΜΕΛΑ Η ΑνΑΔ – Πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για ασυμβίβαστο 8 διοικητικών μελών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΣ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ €25.000 – Κατατέθηκε στη βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για συμβούλους – συνεργάτες σε προεδρικό και υπουργικά γραφεία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη βουλή

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΤΡΟΜΟΣ» ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ - Ευρωβαρόμετρο: Εννέα στους δέκα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους