You are here

Τύπος: Πάει στην ΕΠΑ ο Παπαναστασίου για e-kalathi

25/05/2023 06:04

Οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που εντοπίζει η ΕΠΑ σε σχέση με τη λειτουργία του e-kalathi, καθώς και η έκθεση συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο στο πλαίσιο του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πάει στην ΕΠΑ ο Παπαναστασίου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που εντοπίζει η ΕΠΑ σε σχέση με τη λειτουργία του e-kalathi. Όπως αναφέρεται, μετά τις τοποθετήσεις της εκπρόσωπου της ΕΠΑ στη Βουλή για πιθανή δημιουργία καρτέλ, ο υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου,  ζήτησε συνάντηση με τη διευθύντρια της ΕΠΑ, για να του ξεκαθαρίσει πώς τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η εκπρόσωπος της ΕΠΑ υποστήριξε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου πως με την ανάρτηση των τιμών των προϊόντων οι επιχειρήσεις θα παρακολουθούν τους ανταγωνιστές τους, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να αλλάζουν τις τιμές τους στη βάση της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθούν άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε στην εφημερίδα πως είναι επιεικώς περίεργη η εναλλαγή της θέση της ΕΠΑ. Όπως είπε, η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτέλεσε πρόκληση για τον ίδιο, επισημαίνοντας πως στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τη διεύθυνση της ΕΠΑ θα μεταβεί τόσο με ιδιώτες δικηγόρους όσο και με εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, σημείωσε πως η Νομική Υπηρεσία έχει κρίνει ως συνταγματικό το νομοσχέδιο. 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Τραπεζών, εκτός τραπεζών έμειναν 942 τραπεζικοί υπάλληλοι μέσα σε έναν χρόνο, ενώ μπήκε λουκέτο σε 56 τραπεζικά καταστήματα και κατέβασαν ρολά, παγκύπρια, 62 ΑΤΜ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χαμόγελα στο ΥΠΟΙΚ από την αναβάθμιση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
  • Δεν ξεχνούν τη στρατηγική αλλοδαπών
  • Πάει με τα νερά της βουλής ο ΥΠΟΙΚ για τις 1851 θέσεις
  • Οκτώ στους δέκα καταναλωτές επηρεάστηκαν από την ακρίβεια

Πολίτης

 «Έξι ‘καμπανάκια’ για τα δημόσια οικονομικά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκθεση συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο στο πλαίσιο του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η ΕΕ προβαίνει σε τέσσερις συστάσεις για την Κύπρο και στην 14η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας καταγράφονται έξι κίνδυνοι για τα δημόσια οικονομικά: Οι συνεχιζόμενες υψηλές λιανικές τιμές της ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ή παράταση των υφιστάμενων. Ασθενέστερη από την αναμενόμενη είσπραξη φορολογικών εσόδων (ιδίως από εταιρικό φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ), ειδικά εάν η εγχώρια και η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αυξηθεί λιγότερο από ό,τι προβλέπεται. Η υλοποίηση του σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Αναφέρεται ότι οι κυπριακές αρχές εκτίμησαν το κόστος στο 0,4% του ΑΕΠ το 2023. Οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2023 και το 2024 θα επηρεαστούν αρνητικά από τη νέα συμφωνία για την ΑΤΑ. Ο νέος τρόπος καταβολής δεν έχει ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις της Επιτροπής. Το αντίκτυπος εκτιμάται σε 0,1% και 0,3% του ΑΕΠ το 2023 και το 2024, αντίστοιχα. Πιθανές υπερβάσεις του κόστους του ΓεΣΥ έως και 0,3% του ΑΕΠ ετησίως. Ωστόσο, μέτρα περιορισμού των δαπανών μπορούν να επιτύχουν τις προβλεπόμενες εξοικονομήσεις. Παραμένουν, αν και περιορισμένοι, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις.  Τους παραπάνω κινδύνους αντισταθμίζει πιθανή μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία συνδέεται με την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση ανάλυσης δεδομένων της οικονομίας, προβαίνει σε τέσσερις συστάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο στα ενεργειακά και την πράσινη μετάβαση.

Χαραυγή

 «Στο μικροσκόπιο οι καταγγελίες για Σάββα Αγγελίδη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς ότι θα διερευνήσει κατά προτεραιότητα τις καταγγελίες που της διαβιβάστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία και εμπλέκουν τον βοηθό γενικό εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, στην υπόθεση με το μαύρο βαν των παρακολουθήσεων καθώς και σε υπόθεση η οποία συνδέεται με τα «χρυσά» διαβατήρια. Όπως σημειώνεται, η απόφαση λήφθηκε με φόντο την άνευ προηγουμένου κόντρα η οποία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ του γενικού εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΚΕΒΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για διεύρυνση του εμπορικού ορίζοντα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΗΔΗΚΕΚ: Συνέδριο για το ρόλο και την προοπτική της ΑΗΚ
  • Ιούλιο – Αύγουστο το ένα τρίτο τουριστικών διανυκτερεύσεων
  • Γενικό λογιστήριο: Διαγραφές οφειλών 3 εκατ. ευρώ

Αλήθεια

 «Θέλει κι άλλα έτοιμα ο Κεραυνός»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα παράπονα τα οποία εξέφρασε χθες μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Ο υπουργός παραπονέθηκε ότι για να πληρωθούν οι τρύπες που βρήκε μπροστά της η νέα κυβέρνηση θα χρειαστούν πάρα πολλά χρήματα. Οι τρύπες - όπως τις απαρίθμησε ο κ. Κεραυνός - είναι η ΑΤΑ, οι εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα για το Συνεργατισμό και το τοπικό σχέδιο για τον Ακάμα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άνοιγμα 1851 νέων θέσεων στο δημόσιο που προϋπολογίσθηκαν για το 2023, λέγοντας ότι «η Κύπρος τον Ιούλιο του 2026 θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό έργο και χρειάζεται να έχουμε άτομα που θα έχουν μια σχετική εμπειρία». Φυσικά είπε πως είναι έτοιμος για το θέμα των προσλήψεων να συζητήσει και να αξιολογήσει με τη Βουλή «τις νέες προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και φυσικά δεν ζητούμε να πληρωθούν όλες μαζί».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι την έξοδο της Κύπρου από τις «υπερβολικές ανισορροπίες», έπειτα από την οικονομική κρίση του 2013, σηματοδότησαν οι συστάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο της εαρινής δέσμης του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΤΟΙΜΑ Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ – Βρήκε, λέει, και τρύπες εκτός από το πλεόνασμα από την προηγούμενη κυβέρνηση

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ Η ΚΟΠ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΦΑΚΕΛΩΝ – Νέες καταγγελίες – σοκ χθες στη βουλή για χειραγωγημένους αγώνες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ – Στημένοι αγώνες έβγαζαν μάτια κι οι κόκκινοι φάκελοι έβγαζαν φτερά

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ» ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ – Αποκαλύψεις – φωτιά για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο