You are here

Τύπος: Πακέτο μέτρων για όλους

28/05/2020 06:48

Το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις που εξήγγειλε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι το θέμα που πρωτοστατεί στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

 «Πακέτο μέτρων για όλους»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις που εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται, το νέο πακέτο εμβολιάστηκε με χορηγίες ύψους €1,7 δισ. από ευρωπαϊκούς θεσμούς για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με γενναιόδωρη επιδότηση επιτοκίου επαγγελματικών και στεγαστικών δανείων, αλλά και εφάπαξ παραχώρηση χορηγίας προς τις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζομένους. Ουσιαστικά τα νέα μέτρα που αποφάσισε χθες το υπουργικό αφορούν τρία σχέδια δανειοδότησης των επιχειρήσεων, στα οποία θα περιληφθούν ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία των θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις που θα επωφελούνται της εφάπαξ κρατικής στήριξης ύψους €100 εκ. αυξάνονται στις 50 χιλ., αλλά διαφοροποιείται ο τρόπος κατανομής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown στις επιχειρήσεις μείωσε πέραν των €72 εκ. τα κρατικά έσοδα τον Απρίλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλλαγή δεδομένων για τα NPLs το 2020
  • Πιο πολλές διευκρινίσεις για την αναστολή δόσεων
  • ΣΕΛΚ: Επείγει η λήψη μέτρων για ρευστότητα
  • Με νέους κανόνες – Τα ξενοδοχεία επαναλειτουργούν υπό όρους κορωνοϊού

Πολίτης

 «Με παράκαμψη βουλής οι εγγυήσεις για δάνεια»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους που εξήγγειλε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πλάνο το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο συνοψίζεται σε δέκα ουσιαστικά μέτρα – αποφάσεις, που περιλαμβάνουν την ευχέρεια δανεισμού με τη χρήση ευρωπαϊκών εργαλείων που έχει στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος, απευθείας επιδότηση στις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους κοντά στα €100 εκ., επιδότηση επιτοκίου, αλλά και μείωση φορολογικού συντελεστή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης.

«Υπερόπλο με έλεγχο δαπανών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το πλάνο για την ανάκαμψη της οικονομίας που προκάλεσε η πανδημία ύψους €750 δισ. που ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Όπως αναφέρεται, το Next Generation EU, θα αντλήσει χρήματα από τις αγορές και θα διαθέσει τα €500 δισ. στα κράτη μέλη με τη μορφή επιχορήγησης και €250 δισ. με τη μορφή δανείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέοι φόροι για αποπληρωμή – Δανεισμός από τις αγορές
  • Ακολουθεί ένας επίπονος κύκλος διαπραγμάτευσης
  • Welcome με μάσκες και αποστάσεις – Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
  • Βουτιά €1,3 δισ. – Ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε στα 27,9% στα τέλη του 2019

Χαραυγή

 «Δάνεια – επιδοτήσεις υπό όρους και προϋποθέσεις»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εξήγγειλε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα οποία στηρίζονται κυρίως στο δανεισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, εφάπαξ χορηγία €1.250 - €6.000 σε μικρές επιχειρήσεις κα αυτοτελώς εργαζομένους, δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους €1,7 δισ. και επιδότηση ενοικίου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Δεκέμβριο το σύνολο των δανείων στις τράπεζες τα οποία αφορούν εγχώριες εργασίες, ανήλθε στα €32,12 δισ. Μάλιστα απ’ αυτά τα €8,97 δισ. είναι μη εξυπηρετούμενα, εκ των οποίων μόνο €4 δισ. βρίσκονται κάτω από πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 500 δωμάτια – καραντίνες για τουρίστες που θα έρθουν σε επαφή με κρούσμα
  • €2,5 δισ. δικαιούται η Κύπρος από το ταμείο ανάκαμψης Κομισιόν
  • Μηδενική ανοχή σε κρούσματα πολιτικής διαφθοράς – διαπλοκής
  • Επέκταση των ειδικών σχεδίων του κορωνοϊού ζητά το ΑΚΕΛ

Αλήθεια

 «Πέφτει χρήμα στην αγορά»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι το πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας που εξήγγειλε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους €1,7 δισ. για ενίσχυση της ρευστότητας, επιδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με €100 εκ. και επιδότηση επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και δανείων αυτοτελώς εργαζομένων για περίοδο 4 ετών.

«Νέες συνήθειες στον τουρισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το πρωτόκολλο λειτουργίας του τουρισμού που απέστειλαν στους τουριστικούς πράκτορες της χώρας οι υπουργοί εξωτερικών, μεταφορών και ο υφυπουργός τουρισμούς. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προϋποθέσεις για είσοδο στη χώρα και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας εστιατορίων και ξενοδοχείων, αλλά και σε πισίνες και θάλασσες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έντονο ενδιαφέρον από Νορβηγία, Φιλανδία, Τσεχία – Γιάννης Καρούσος
  • Στα €2,520 δισ. το μερίδιο της Κύπρου από ταμείο ανάκαμψης- Κομισιόν
  • Μειώθηκαν κατά €561 εκ. οι ΜΕΧ – Κεντρική Τράπεζα
  • Μείωση 55,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών λόγω Covid-19

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΕΦΤΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – Με 10 νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΒΟΥΛΗΣ ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ – Παραμένει στο €1,7 δισ. η ρευστότητα προς της οικονομία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – Απευθείας χορηγία, εγγυημένα δάνεια, φορολογικές μειώσεις, εξήγγειλε ο πρόεδρος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΑΝΕΙΑ – ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ