You are here

Τύπος: Πάνε για μέτρα στην ΑΗΚ

16/10/2019 06:46

Οι γενικές συνελεύσεις που συγκάλεσαν σήμερα οι συντεχνίες της ΑΗΚ με σκοπό τις αποφάσεις για δυναμικά μέτρα, το στρατηγικό σχέδιο 2020-2022 του υπουργείου οικονομικών, καθώς και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών για το σχέδιο Εστία, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πάνε για μέτρα στην ΑΗΚ»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι γενικές συνελεύσεις που συγκάλεσαν σήμερα οι συντεχνίες της ΑΗΚ με σκοπό τις αποφάσεις για δυναμικά μέτρα. Όπως αναφέρεται, οι συνελεύσεις συγκλήθηκαν αμέσως μετά την πάροδο του πρόσθετου χρόνου που ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού, για να απαντήσει στις συντεχνίες για σειρά ζητημάτων που έθεσαν. Μετά από τις συνελεύσεις που θα γίνουν για τα μέλη της ΕΠΟΠΑΗ, της ΣΥΔΗΚΕΚ, της ΣΕΠΑΗΚ και της ΣΥΒΑΗΚ, θα ακολουθήσουν αμέσως συνεδρίες των γενικών συμβουλίων των συντεχνιών για τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Οι τέσσερις συντεχνίες, σημειώνεται, θεωρούν ότι υπάρχει μονομερής αλλά και εξόφθαλμη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και υπαναχώρηση του ΔΣ.

«Ένα στα τρία ευρώ των δαπανών σε μισθούς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το μισθολόγιο τω δημόσιων υπαλλήλων. Οι μισθολογικές δαπάνες για το 2020 υπολογίζεται να αυξηθούν κατά 4,1% σε σχέση με το 2019 και να ανέλθουν στα €2,87 δισ. λόγω της καταβολής της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων, καθώς και της συμπλήρωσης αρκετών κενών θέσεων. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες προσωπικού από €2,42 δισ. το 2017 αναμένεται ότι θα ανέλθουν στα €3,08 δισ. το 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ακόμα €332 εκ. στον προϋπολογισμό
  • ΔΝΤ: Ρίχνει τις εκτιμήσεις για την οικονομία
  • Φεύγουν από το δημόσιο με φιλοδώρημα €83 εκ.
  • Προβληματικά δάνεια €4,3 δισ. στην doValue

Πολίτης

 «Βάρος το παρελθόν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το στρατηγικό σχέδιο 2020-2022 του υπουργείου οικονομικών. Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει την εκ νέου σύσταση ενοποιημένων πλέον επαρχιακών γραφείων για το τμήμα φορολογίας. Όπως αναφέρεται, το 2014 το πρώην τμήμα εσωτερικών προσόδων και η πρώην υπηρεσία ΦΠΑ ενοποιήθηκαν κατόπιν υπόδειξης της τρόικας, η ενοποίηση αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση.  Η διαδικασία των δύο τμημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένει σε εξέλιξη, ενώ στο στρατηγικό σχέδιο γίνεται αναφορά στον μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω του μεγάλου όγκου παλαιών υποθέσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την ανάγκη υποβολής δικαιολογητικών από τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενο δάνειο που θέλουν να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία, σημείωσε χθες ο υπουργός οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις για την πολυπλοκότητα της αίτησης ένταξης στο σχέδιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κύπρος προεδρεύει σύνοδο των ΥΠΟΙΚ – Κοινοπολιτεία
  • Παρουσία σε 90 εκθέσεις – Το πλάνο του υφυπουργείου τουρισμού για το 2020
  • Ανάκαμψη για τη λίρα – Παραμένουν οι φόβοι των αναλυτών για τις κυρώσεις των ΗΠΑ
  • Απώλειες σε ποσοστό 0,94% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Μπαράζ απεργιακών μέτρων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα απεργιακά μέτρα που εξαγγέλλουν σήμερα από κοινού οι συντεχνίες της ΑΗΚ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συντεχνίες καταγγέλλουν τη διοίκηση του οργανισμού για πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για μονομερή παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων λόγω των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ ανακοίνωσε χθες την καταβολή €60 εκ.  προς το κράτος, έναντι της κρατικής βοήθειας ύψους €3,6 δισ. την οποία έλαβε η Συνεργατική για ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελληνική.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι 16 πληγές που φρενάρουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
  • ΑΗΚ: €85,6 εκ. για αγορά δικαιωμάτων ρύπων
  • Στάση εργασίας στα κοινοτικά συμβούλια
  • Προς ολοκλήρωση η νομοθεσία για Airbnb

Αλήθεια

 «Δεν παρακαλούμε κανένα να ενταχθείς το Εστία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών για το σχέδιο Εστία. Ο κ. Γεωργιάδης, μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι το κράτος δεν παρακαλεί κανένα για να ενταχθεί στο σχέδιο Εστία. Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις επί του σχεδίου, ο υπουργός είπε ότι οι απαιτήσεις για το σχέδιο είναι παρόμοιες με αυτές του ΕΕΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να υποβάλλονται δικαιολογητικά και να γίνεται έλεγχος.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το ΔΝΤ προβλέπει πως το κυπριακό ΑΕΠ το 2019 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% έναντι 36,5% τον περασμένο Απρίλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς αδειοδότηση 20.000 καταλύματα Airbnb
  • Συμμετοχή σε 90 τουριστικές εκθέσεις το 2020 – Υφυπουργείο τουρισμού
  • Χαμηλά σε θέματα ανταγωνιστικότητας η Κύπρος – Συμβούλιο οικονομίας
  • Κατέβαλε την πρώτη πληρωμή προς το κράτος ύψους €60 εκ. – ΚΕΔΙΠΕΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΧΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ «ΒΟΥΛΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – «Κρίση ανακοινωθέντος» για της εισβολή στη Συρία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΦΟΡΙΕΣ – Τον γόρδιο δεσμό θα αναλάβει να λύσει ή να κόψει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΗΚ – Οι συντεχνίες κάλεσαν γενικές συνελεύσεις εργαζομένων σήμερα για αποφάσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΨΑΧΝΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ