You are here

Τύπος: «Παραμείνετε στα καταφύγια»

24/03/2020 06:40

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πρωτοστατεί το διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας χθες βράδυ όπου ανακοίνωσε την απόφαση να επιβληθούν αυστηρές απαγορεύσεις στη διακίνηση των πολιτών και στην εμπορική δραστηριότητα που θα ισχύουν από σήμερα στις 6 μμ μέχρι και τις 13 Απριλίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το διάγγελμα, κλείνουν μεταξύ άλλων, πάρκα, ανοικτοί χώροι αθλητισμού, παιδότοποι, δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, περιλαμβανομένων πλατειών, εκδρομικών χώρων και μαρίνων. Όσοι παρεμβαίνουν τους περιορισμούς, σημειώνεται, θα τους επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο ύψους €150.

Η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων μέχρι και €2 δισ. προς τις τράπεζες για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους (εκ των οποίων το €1,7 δισ. προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και €0,3 δισ. για μεγάλες επιχειρήσεις) που προωθεί η κυβέρνηση, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Χαμηλότοκα δάνεια για ενίσχυση ρευστότητας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους. Με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις κυβερνητικές εγγυήσεις προς πιστωτικά ιδρύματα για παραχώρηση δανείων συνολικού ύψους μέχρι €2 δισ. σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσπαθεί να δοθεί ρευστότητα στον επιχειρηματικό κόσμο που οι εργασίες του έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού και να διευκολύνει τις τράπεζες να ανοίξουν τη στρόφιγγα της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν αλλά με ευνοϊκούς όρους, υπό την κάλυψη των κυβερνητικών εγγυήσεων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι δίχτυ προστασίας στους μισθωτούς, αυτοεργοδοτούμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε όσους επηρεάζονται τα εισοδήματα τους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αποτελέσει το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιέσεις στις τράπεζες να εξαγγείλουν μέτρα
  • Το «λουκέτο» δεν επηρεάζει επιχειρήσεις και αγορά
  • Προσοχή από τηλεφωνικές απάτες, λέει η Κεντρική
  • Χάθηκαν τα Σάββατα – Αλλάζουν μέρα παρά μέρα τα δεδομένα λειτουργίας στις υπεραγορές

Πολίτης

 «Κρατικές εγγυήσεις €2 δισ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το πακέτο παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους €2 δισ. για παροχή βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης προς τις επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους. Όπως αναφέρεται, η κρατική παρέμβαση θα συζητηθεί σήμερα σε συνάντηση του υπουργού οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τις διοικήσεις των τραπεζών. Το μήνυμα που στέλνεται από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη είναι ότι σε αυτή την κρίση οι τράπεζες αποτελούν μέρος της λύσης για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η σοβαρή οικονομική ύφεση που αναμένεται φέτος απαιτεί μια αποφασιστική, φιλόδοξη και συντονισμένη πολιτική απάντηση, τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσοχή σε τηλεφωνικές οχλήσεις – Κεντρική Τράπεζα
  • Διευκολύνσεις για ευπαθείς – Τράπεζα Κύπρου
  • Πτώση της τάξης του 1,05% - ΧΑΚ
  • Ζημιές σε ποσοστό 7,58% - ΧΑ

Χαραυγή

 «Κόλλησαν στα ταμεία των τραπεζών οι χαλαρώσεις για στήριξη οικονομίας»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου κάλεσε χθες τις τράπεζες όπως αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν άμεσα στο πλήρες πάγωμα των δανείων αλλά και στην αναστολή των εκποιήσεων για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ’ αυτήν που ανακοινώθηκε.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι συστάσεις των αρμοδίων προς τους πολίτες για περιορισμό των κινήσεων τους λόγω του κορωνοϊού έφεραν μείωση των επισκέψεων στα υποκαταστήματα των τραπεζών και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • €2 δισ. εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους
  • «Δώστε διευκολύνσεις στους βιώσιμους πελάτες»
  • Εμπορικό έλλειμμα €5,1 δισ. στη σκιά του κορωνοϊού
  • «Σοβαρή οικονομική ύφεση» αναμένουν οι 27 ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

Αλήθεια

 «Νέα τονωτική ένεση στην οικονομία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων μέχρι και €2 δισ. προς τις τράπεζες για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που προωθεί η κυβέρνηση. Με το σχέδιο η κυβέρνηση θα καλύψει τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών, έτσι ώστε να παραχωρηθούν νέα δάνεια σε αυτοτελώς εργαζόμενους, ΜΜΕ και μεγάλες επιχειρήσεις από τις 2 Απριλίου μέχρι και το τέλος του έτους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι έντονο προβληματισμό για τη συνέχιση λειτουργίας επιχειρήσεων και την ανάγκη επιβολής επιπρόσθετων μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού εξέφρασαν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειωμένη κινητικότητα λόγω κορωνοϊού – Τράπεζες
  • Δώστε διευκολύνσεις στους βιώσιμους πελάτες – CEO Τράπεζας Κύπρου
  • Αυστηρό μήνυμα διοικητή στις τράπεζες για μέτρα
  • Καταστροφικές οι επιπτώσεις λόγω πανδημίας – ΕΒΕ Πάφου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΖΩΗ ΜΑΣ! – Πιο αυστηρά μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξήγγειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης – Σχεδόν λουκέτο σε όλα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΛΟΙ ΥΠΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΛΟΓΩ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ – Ν. Αναστασιάδης: Αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε αν μείνουμε στα καταφύγια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ» – Ο ΠτΔ κήρυξε απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων – Για να μην φτάσουμε στα φαινόμενα της Ιταλίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ – ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ