You are here

Τύπος: Παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος και εμπορικό έλλειμμα

09/12/2002 09:12
Λιγοστές, ως συνήθως στα έντυπα της Δευτέρας, είναι οι οικονομικές ειδήσεις. Εξαίρεση σήμερα αποτελούν τα ρεπορτάζ πρώτον, για την συνέχιση της έρευνας – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - για την ισχυριζόμενη εμπλοκή εμπορικών τραπεζών σε παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και δεύτερον η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» γράφει στις εσωτερικές της σελίδες, ότι ο επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού κλιμακίου της υποεπιτροπής Ελέγχου, Γιώργος Γεωργίου επισκέφθηκε τρεις φορές τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με τις καταγγελίες περί εμπλοκής εμπορικών τραπεζών σε διαδικασίες εξαγωγής συναλλάγματος, παρακάμπτοντας την αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για την παραχώρηση της σχετικής άδειας. Οι νέες δυσκολίες, προστίθεται στο ρεπορτάζ, που έχουν προκύψει οδηγούν στην ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση ενώ η διερεύνηση των καταγγελιών θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον βουλευτή Γεωργίου.

Οι καταγγελίες εμπλέκουν πέντε δημόσιες εταιρείες και δύο φυσικά πρόσωπα, ενώ οι τέσσερις βουλευτές που αποτελούν το κλιμάκιο της υποεπιτροπής Ελέγχου της βουλής, εκφράζουν την αποφασιστικότητα τους για να φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Το ρεπορτάζ, σημειώνει τέλος και την θέση του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών ότι θα πρέπει οι καταγγελίες να τεκμηριωθούν με ακρίβεια και κάθε λεπτομέρεια, ώστε να έχουν υπόσταση.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Διευρύνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου» γράφει ότι οι συνολικές εισαγωγές αγαθών, ήταν σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, £1.473,1 εκατομμύρια, σε σύγκριση με £1.526,0 εκατομμύρια τον Ιανουάριο – Ιούλιο του 2001. Οι συνολικές εξαγωγές ήταν £320,2 εκ. σε σύγκριση £382,4 εκ. κατά την περίοδο τον Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2001. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έφτασε στα £1.152,9 εκ. σε σύγκριση με £1.143,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Οι εισαγωγές για επιτόπια κατανάλωση έφτασαν τα £1.328,1 εκ. σε σύγκριση με £1.293,2 τον Ιανουάριο – Ιούλιο του 2001. Το 53% των εισαγωγών προέρχεται από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν έχει σήμερα οικονομικού περιεχομένου ειδήσεις.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.