You are here

Τύπος: Παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος...

20/02/2002 09:04
Οι πληροφορίες για ανάμιξη «επιφανούς οικονομικού παράγοντα» σε υπόθεση παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος και η σχετική συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στο οικονομικό τύπο.

Δύο εφημερίδες, η «Αλήθεια», στην οποία αποτελεί μάλιστα την κύρια πρωτοσέλιδη είδηση, και «Ο Φιλελεύθερος», ασχολούνται εκτενώς με την υπόθεση. Η «Αλήθεια» υπό τον υπέρτιτλο «Υπόθεση φωτιά για οικονομικό παράγοντα», υποστηρίζει ότι «φωτοτυπίες λογαριασμού εμπλέκουν» τον, περί ου ο λόγος επιφανή οικονομικό παράγοντα, σε παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, ενώ διαρροές από τα μέλη της επιτροπής, μιλούν για «ευθύνες για πλημμελή διερεύνηση» και καταλογισμό «ευθυνών στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου».

Στο οικονομικό ένθετο του Φιλελεύθερου, αναφέρεται, ότι στοιχεία και ονόματα για παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος, θα δοθούν από βουλευτές στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία κλήθηκε να παραστεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» βασικό θέμα αποτελούν, οι επί θύραις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών. Υπό τον υπέρτιτλο «ΧΑΚ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο» στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα των 12 εταιριών που ήδη γνωστοποιήθηκαν και σημειώνει, ότι η αγορά προσβλέπει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών οργανισμών - μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα - της Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής (5 Μαρτίου).

Αλλού, προβάλλει τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ του ΧΑΚ Πάρη Λένα σύμφωνα με τις οποίες, το Συμβούλιο επιδιώκοντας να παρέμβει δυναμικά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση, θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων του χρηματιστηρίου.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» έχει υπέρτιτλο «Επενδύσεις του Τ.Κ.Α. με προϋποθέσεις». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι (ΟΕΒ,ΚΕΒΕ, Συντεχνίες) αναγνωρίζουν ότι οι επενδύσεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τον αναγκαστικό περιορισμό, να τις καταθέτουν μόνον στην Κεντρική Τράπεζα. Διατυπώνουν ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις για τις επενδύσεις στο ΧΑΚ, προτού διεξαχθεί μελέτη από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «όχι μόνο δεν θα δεχθεί την περικοπή του 10% που το Συμβούλιο παραχωρεί, επί των ημερησίων συναλλαγών, αλλά ενδεχομένως να απαιτήσει και αύξηση του ποσοστού αυτού».

Στο ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια», βασικό θέμα αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ του ΧΑΚ Πάρη Λένα. Υπό τον υπέρτιτλο «Υπάρχουν θεμέλια, απουσιάζει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο θεσμό του χρηματιστηρίου», αναφέρεται στο ρεπορτάζ ότι σειρά ενεργειών για επιστροφή του επενδυτικού κοινού στο πάτωμα, εξήγγειλε το Συμβούλιο του ΧΑΚ, μεταξύ των οποίων, η εισαγωγή των θεσμών της εταιρικής διακυβέρνησης, της αναβαθμισμένης αγοράς, την συνεργασία ΧΑΚ-ΧΑΑ, και τη δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου.

Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμένει για την Investylia, ενώ η ίδια η εταιρία μιλά υπέρβαση εξουσιών.