You are here

Τύπος: Παρέμβαση Τραπεζών για το απόρρητο

29/01/2002 09:01
Η παρέμβαση του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, στο θέμα που προέκυψε για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, μεταξύ της βουλής και της Κεντρικής Τράπεζας, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στον σημερινό οικονομικό τύπο. Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι, λίγες μόνο μέρες μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002, ουδεμία αναφορά δεν γίνεται στις προεκτάσεις, τις συνέπειες και τις πτυχές του προϋπολογισμού.

Στο οικονομικό ένθετο του «Φ», φιλοξενούνται δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Γεώργιου Χατζηαναστασίου, ο οποίος διαβλέπει, «αρνητικές συνέπειες, από τυχόν άρση του τραπεζικού απορρήτου». Το στέλεχος Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών αφού σημειώνει ότι «η πρόνοια του νόμου του 1997, προσδίδει αξιοπιστία στο τραπεζικό μας σύστημα» θεωρεί ότι «θα ήταν λανθασμένη η αποκάλυψη στοιχείων» που δεν συνάδουν με τους λόγους που προνοεί η σχετική νομοθεσία.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα, προβάλλει το συνεχιζόμενο, εδώ και αρκετό καιρό, αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ΧΑΚ. Υπό τον υπέρτιτλο «ΧΑΚ: Ζητείται νέα παρέμβαση» στο ρεπορτάζ, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις χρηματιστών και γίνεται αξιολόγηση της επενδυτικής αποχής, καλούνται οι αρμόδιοι «να αξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν επειγόντως μέτρα» μπροστά στο «νέο, πιο επικίνδυνο κατήφορο που βρίσκεται η αγορά».

Αλλού γράφει, ότι ίσες αποστάσεις στην αντιπαράθεση μεταξύ Χρίστου Πουργουρίδη και Αυξέντη Αυξεντίου, τήρησε θες ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ενώ προβάλλονται επίσης, τα πορίσματα έρευνας που διενήργησε το Intercollege, για το οικονομικό έγκλημα εις βάρος εταιριών και οργανισμών στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε χθες εκτενώς, η Stockwatch, το 57% των εταιριών έπεσαν θύματα, ενώ το συνολικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν, υπερβαίνει κατά πολύ τα εννέα εκατομμύρια λίρες.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα αναφέρεται στα περί διάστασης απόψεων μεταξύ των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της βουλής. Υπό τον υπέρτιτλο «Χαμηλώνουν οι τόνοι...» προβάλλει τις δηλώσεις του Μάρκου Κυπριανού, ότι η αποχώρηση της επιτροπής οικονομικών από τις κοινές συνεδρίες με την επιτροπή Ελέγχου, στη διερεύνηση για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000, είχε προαποφασιστεί σε ανύποπτο χρόνο, από το Φθινόπωρο και καμία σχέση δεν έχει με την αντιπαράθεση Πουργουρίδη – Αυξεντίου.

Για το κρατικό μισθολόγιο, γράφει, ότι η συνδικαλιστική πλευρά αναμένει αύριο Τετάρτη την πρόταση της υπουργικής επιτροπής, ενώ σε ρεπορτάζ για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αναφέρει ότι «βαραίνει το κλίμα» αφού όπως υποστηρίζεται, «οι διαφορές μεταξύ Συνδέσμων και Συντεχνιών, θέτουν σε αβεβαιότητα την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης».

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον υπέρτιτλο «νέες φορολογίες, για πιο πολλά επιδόματα» αναφέρεται στη συζήτηση μεταξύ υπο-επιτροπής, της επιτροπής οικονομικών και του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για την προ των πυλών, φορολογική μεταρρύθμιση. Γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαλόγου στη βουλή και υποστηρίζει ότι είναι πιθανή η επίσπευση της αύξησης του ΦΠΑ.

Αλλού, προβάλλει τα πρόστιμα που επέβαλε το Δ.Σ του χρηματιστηρίου σε μέλη και εταιρίες του ΧΑΚ, τα οποία για ένα μήνα ανέρχονται στις 50 χιλιάδες λίρες. Γράφει ακόμη, ότι τα κόμματα ανέβαλαν τις τοποθετήσεις τους στο θέμα της μείωσης των δασμών, ενώ αναφέρεται εκτενώς και στην έρευνα για τις διαστάσεις του οικονομικού εγκλήματος στην Κύπρο.