You are here

Τύπος: Πάρτι με μίζες

04/02/2015 06:56
Η μεγάλη διαφθορά που επικρατούσε στο συμβούλιο αποχετεύσεως Πάφου τα τελευταία 10 – 15 χρόνια και η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στη σημερινή ειδησεογραφία. Ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας ανέφερε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου ότι γινόταν «πάρτι» στο ΣΑΠΑ από το 2000 και κάποιοι για 10-15 χρόνια έτρωγαν με τις κουτάλες, οι θεσμοί του κράτους δεν λειτουργούσαν σωστά και η διαφθορά ήταν μεγάλη.

Φιλελεύθερος

«Συναγερμός για τα δάνεια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε στην κ. Γιωρκάτζη ότι επείγει να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις δανείων και να εξευρεθούν τρόποι προστασίας των εγγυητών, να μειωθούν τα επιτόκια και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για νέες χορηγήσεις. Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας για να συζητήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο τις εκποιήσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κύπρου σε όρους ανήλθε το 2013 σε €23.600.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Τέλος οι σκέψεις για εξώδικη επίλυση στα αξιόγραφα

• Έρευνα Κεντρικής – Για πώληση τραπεζών στην Ελλάδα και ELA

• Έξω από Τράπεζα Κύπρου οι υπάλληλοι της Aqua Sol

• Εχθρός των επενδύσεων η γραφειοκρατία

Πολίτης

«Λύση για τους εγγυητές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο χειρισμός των εγγυητών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Έγινε σαφές, σημειώνεται, ότι η ευρεία χρήση των προσωπικών εγγυήσεων κατά τη σύναψη δανείων τα προηγούμενα χρόνια έχε ως αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να είναι εγγυητές. Προσωπική άποψη του προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι αν σε μία αναδιάρθρωση δεν μπορεί να καλυφθεί η αποπληρωμή του συνόλου ενός δανείου, τότε για το υπόλοιπο δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται ο εγγυητής.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο συνεργατισμός εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και σε στεγαστικά δάνεια, αναλόγως της απόδοσης των πρόσφατων πρωτοβουλιών σε φοιτητικά και αγροτικά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Έρευνες για ELA και ελληνικό δίκτυο

• Προειδοποίηση χωρίς αποκοπές στις ΚΑ

• Προς αποφυγή σύγκρουσης – Κρίσιμο τετ-α-τετ Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

• Ο σύνδεσμος καλεί σε μαζικές αγωγές – Κάτοχοι αξιογράφων

Σημερινή

«Παίρνουν πίσω τα “χαμένα”»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Σημερινής είναι η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία των πρώην εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές. Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε σειρά αιτημάτων που αφορούν κυρίως τις αποζημιώσεις που έχουν να λαμβάνουν οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας μετά το κλείσιμο της. Το κυριότερο αίτημα που έγινε αποδεκτό είναι στους δύο μισθούς προειδοποίηση που πληρώθηκαν ήδη, να προστεθεί το 17% που υπολείπεται από τον κανονικό τους μισθό πριν από τις περικοπές που επιβλήθηκαν για να σωθεί η εταιρεία.

Αλλού η Σημερινή γράφει ότι ο σύνδεσμος κατόχων αξιογράφων, μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλεί τους ιδιώτες κατόχους αξιογράφων να κινήσουν αμέσως αγωγές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Δυσαρέσκεια για τους αργούς ρυθμούς – Συναντήσεις τρόικας με τράπεζες για τις αναδιαρθρώσεις δανείων

• Κατά 15,8% μειώθηκε το κατά κεφαλής ΑΕΠ της Κύπρου 2008-2013

• Αναζητούν χρυσή τομή – Προεδρικό και Κεντρική Τράπεζα για επιτόκια, αναδιαρθρώσεις, νέα δάνεια

Χαραυγή

«Αύριο στην ολομέλεια η πρόταση ΑΚΕΛ για ωράρια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τα ωράρια των καταστημάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει αύριο στην ολομέλεια της βουλής πρόταση νόμου για τα ωράρια των καταστημάτων και θα εισηγηθεί την αντικατάσταση των διαταγμάτων με κανονισμούς οι οποίοι θα εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο, αφού προηγουμένως θα εγκριθούν από την ολομέλεια.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η τρόικα εμφανίζεται ικανοποιημένη με τη λιτότητα, ωστόσο βλέπει καθυστερήσεις στα θέματα τα οποία αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά στο δημόσιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά μελετούν τα ΣΠΙ

• ΚΑ: Θετική κατάληξη σε ταμείο προνοίας και μισθό προειδοποίησης

• Νέα σκάνδαλα με τις ΚΑ

• Σε απελπιστική κατάσταση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Αλήθεια

«Μαζικές αγωγές για τα αξιόγραφα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον σύνδεσμο κατόχων αξιογράφων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης, σχετικά με την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη για εξώδική διευθέτηση, παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες γιατί η Τρ. Κύπρου έχει αποστείλει επιστολή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ομαδική αποζημίωση εξωδίκως. Ο κ. Μαυροβουνιώτης κάλεσε του ιδιώτες κατόχους αξιογράφων να κινήσουν αμέσως αγωγές.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στα θέματα του προγράμματος δράσεων που αφορούν κυρίως την εποπτεία των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών και ειδικότερα το θέμα της παρεμπόδισης ξεπλύματος χρήματος επικεντρώθηκε η συνάντηση της τρόικας με την πρόεδρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Αποφάσεις για μείωση επιτοκίων και αναδιαρθρώσεις δανείων ζητά ο πρόεδρος

• Μείωση επιτοκίων στα στεγαστικά

• Διαμαρτυρία για μη καταβολή ανεργιακού

• Μικρή μείωση στη βιομηχανική παραγωγή




ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ – Γενικός ελεγκτής: Έτρωγαν με κουτάλες στο ΣΑΠΑ




ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ – Καταγγελία για ανάμειξη του δικηγορικού του γραφείου σε θέματα ΣΑΠΑ




ΠΑΡΤΙ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΑΠΑ – Έτρωγαν με τις κουτάλες για πολλά χρόνια, λέγει ο γενικός ελεγκτής




ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ – Κόλλησαν οι αναδιαρθρώσεις, φωνάζει η τρόικα, φοβάται η κυβέρνηση




ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ; – Άλλα ο πρώην συνέταιρος κι άλλα δείχνει η επιστολή