You are here

Τύπος: ’Πάσο’ σε όλη την ΕΕ, αλλά… όπως θέλει ο καθένας

01/07/2021 06:28

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid που από σήμερα η Κύπρος είναι έτοιμη να δέχεται και να εκδίδει, καθώς και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δημοσιονομικό έλλειμα το πεντάμηνο του 2021, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «’Πάσο’ σε όλη την ΕΕ, αλλά… όπως θέλει ο καθένας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid που από σήμερα η Κύπρος είναι έτοιμη να δέχεται και να εκδίδει. Το πιστοποιητικό στοχεύει στη διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης και των ταξιδιών στην ΕΕ. Αναφέρεται ότι επικρατεί προβληματισμός έως ανησυχία, σε πολλές χώρες της ΕΕ, κατά πόσο είναι εφικτή η ομαλή χρήση του πιστοποιητικού, καθώς οι αρχές κάθε χώρας έχουν το δικαίωμα πρόσθετων και διαφορετικών περιορισμών. Όπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, το πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.eudcc.gov.cy και η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και αποτελείται μόλις από τέσσερα βήματα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μεγαλώνει το ρίσκο για τα δάνεια που ήταν σε μορατόριουμ καταβολής δόσεων, λόγω των δύσκολων συνθηκών που εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και με rapid test στα αεροδρόμια
  • Νέο δίχτυ ασφαλείας σε καταναλωτές
  • Πάνω από €500 εκ. έλλειμμα έως τον Μάιο
  • Δεν άρεσε ο διαχωρισμός των πελατών στην εστίαση

Πολίτης

 «Πιστοποιητικό ‘ελευθερίας’ για ταξίδια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 που είναι πλέον διαθέσιμο και επιτρέπει ασφαλέστερες μετακινήσεις. Το πιστοποιητικό αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά τη νόσου Covid-19, είτε νοσήσει και αναρρώσει από τη νόσο, είτε υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.eudcc.gov.cy, επιτρέπει ευκολότερες μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες μέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εθνικό επίπεδο προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του.

Χαραυγή

 «Δημοσιονομικό έλλειμμα 510 εκ. ευρώ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δημοσιονομικό έλλειμα το πεντάμηνο του 2021. Τα στοιχεία δείχνουν διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα €512,2 εκ. το πρώτο πεντάμηνο, σε σύγκριση με έλλειμμα €368,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Τα έσοδα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, αυξήθηκαν κατά €323,7 εκ. και ανήλθαν στα €3.418,0 εκ. σε σύγκριση με €3.094,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καταπέλτης για τη Cypra και τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες είναι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής το οποίο παραδόθηκε χθες στον γενικό εισαγγελέα.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Νέος διαγωνισμός για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Αλήθεια

 «Εντείνεται η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας για κρουαζιέρες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι προβολής της κρουαζιέρας. Οι υφυπουργός τουρισμούς Σάββας Περδίος δήλωσε χθες ότι η έναρξη κρουαζιέρων της Royal Caribbean, με βάση το λιμάνι Λεμεσού, δίνει την ευκαιρία για ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, ιδιαίτερα στο κομμάτι της προβολής της κρουαζιέρας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων στα ξενοδοχεία καλούν το υπουργείο εργασίας όπως συγκαλέσει αμέσως συνάντηση των μερών για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με τα ζητήματα του 13ου μισθού, των αδειών, των αυξήσεων και των ωφελημάτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο 2,3% του ΑΕΠ αυξήθηκε το έλλειμμα
  • Ματαίωση πτήσεων από TUI
  • Μικρή χειροτέρευση στη διεθνή επενδυτική θέση – Κεντρική Τράπεζα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΜΠΑΙΤΕΝ – Αναστασιάδης: Κινήσεις για αποτροπή του εποικισμού της Αμμοχώστου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΜΗΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ» ΚΑΙ… ΜΕΤΑ ΠΕΘΑΝΑΝ – Καταγγελίες ενώπιον του ΠΙΣ για γιατρούς που αποτρέπουν πολίτες από το να εμβολιαστούν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΙ – Χώροι covid-free μόνο για εμβολιασμένους – Θα δώσουν λανθασμένα μηνύματα, λένε επιστήμονες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ» ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – Η παρούσα κυβέρνηση και ο ΟΚΥΠΥ τις οδήγησαν σε αποδυνάμωση και μαρασμό