You are here

Τύπος: Παζάρι και παρασκήνιο για τέλη κυκλοφορίας

19/02/2019 07:01

Οι σκέψεις που γίνονται προκειμένου να απαλειφθεί η πρόνοια φορολόγησης των ταμείων προνοίας προς το ΓεΣΥ, το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στη βουλή το υπουργείο μεταφορών για τα νέα τέλη κυκλοφορίας και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, είναι μεταξύ των θεμάτων που γίνεται αναφορά σήμερα στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Προς επίλυση το θέμα με τα ταμεία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι σκέψεις που γίνονται προκειμένου να απαλειφθεί η πρόνοια φορολόγησης των ταμείων προνοίας προς το ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Θωμά Αντωνίου, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στο συμβούλιο του Οργανισμού εν ευθέτω χρόνω προκειμένου να παρθεί η σχετική απόφαση. Ο κ. Αντωνίου εκτιμά ότι επειδή δεν υπάρχει οικονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του Οργανισμού και επειδή τόσο οι εργοδότες, όσο και οι συντεχνίες υιοθετούν την απαλοιφή του όρου, αυτό θα προωθηθεί. Ο ΟΑΥ, σημειώνεται, προσανατολίζεται όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα διαφυλάξουν τον θεσμό των ταμείων προνοίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στις κεφαλαιουχικές αξίες των δύο συστημικών τραπεζών. Η Ελληνική Τράπεζα κερδίζει γύρω στο 60% στην κεφαλαιοποίηση του 2019 σε σχέση με το 2018 και κοντά στο 97% σε σχέση με το 2017.  Η Τράπεζα Κύπρου χάνει περίπου 33,5% από τη χρηματιστηριακή της αξία σε σχέση με το 2018 και σχεδόν 60% από το 2017.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλαλούμ με το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του MREL
  • Με ΦΠΑ τα κουπόνια αγορών
  • Αντισυνταγματική η αποκοπή εφάπαξ
  • Εντατική ενημέρωση ενόψει άτακτου Brexit

Πολίτης

 «Ύστατο παζάρι για τέλη κυκλοφορίας»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στη βουλή το υπουργείο μεταφορών για τα νέα τέλη κυκλοφορίας.  Όπως αναφέρεται, δεν άρεσε στη βουλή ούτε το τροποποιητικό νομοσχέδιο με τα προτεινόμενα νέα τέλη κυκλοφορίας και ως εκ τούτου, τις επόμενες μέρες αναμένεται ότι θα κορυφωθεί το «παζάρι» μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για αλλαγές στις προτεινόμενες ρήτρες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με στόχο το νομοσχέδιο να βρίσκεται στην ατζέντα στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας, δηλαδή την 1η Μαρτίου.

«Στη σκιά ενός αδιεξόδου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, βρίσκονται σε εξέλιξη στα κράτη μέλη προπαρασκευαστικές εργασίες, που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εθνικές υποδομές και η εφοδιαστική στον τομέα των τελωνείων είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Το ΚΕΒΕ, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια, ζήτησε χθες από τις επιχειρήσεις, και ειδικά τις μικρότερες, να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οδηγίες σε επιχειρήσεις – Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Αντιδράσεις για τις χρεώσεις στο λιμάνι Λεμεσού
  • Καλή αρχή για τουρισμό
  • Ανοδικά και οι αναχωρήσεις – Αυξημένα τα ταξίδια

Χαραυγή

 «Σολομώντεια λύση ψάχνουν τα κόμματα για τα τέλη κυκλοφορίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία των επιτροπών οικονομικών και μεταφορών όπου η κυβέρνηση κατέθεσε αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τέλη κυκλοφορίας. Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πέντε αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο. Μεταξύ άλλων αφαιρείται η διασύνδεση της επιπρόσθετης χρέωσης με την ηλικία του οχήματος κατά την ημερομηνία εγγραφής του και εισάγεται η παράμετρος της εκ κατασκευής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας του οχήματος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στον γενικό ελεγκτή, σε σχέση με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καταρράκωση ανεξάρτητων θεσμών με ευθύνη και του προέδρου Αναστασιάδη
  • Ο Συλικιώτης εισηγητής σε έκθεση για τα εργασιακά

Αλήθεια

 «Να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η γραπτή δήλωση του προέδρου του ΚΕΒΕ Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη για το Brexit.  Ο κ. Αγκαστινιώτης καλεί τις κυπριακές επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο σε σχέση με το Brexit, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, ο πρόεδρος του σημειώνει ότι για την Κύπρο μια συμφωνία για ομαλή έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ είναι ακόμα πιο σημαντική λόγω των στενών σχέσεων της Κύπρου με το ΗΒ σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι εναρμονιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή οικονομικών προνοεί κεφαλαιακό μαξιλάρι για προστασία των καταθετών σε περίπτωση εξυγίανσης ή εκκαθάρισης ενός πιστωτικού ιδρύματος, με τον σχηματισμό επιλέξιμων χρεωστικών μέσων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ρεκόρ αφίξεων με το καλημέρα στον τουρισμό
  • Οι εξελίξεις στον τομέα φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο
  • Αύξηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών
  • Στο Berlinale για οπτικοακουστική βιομηχανία – Invest Cyprus

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΙΑΣΑΝ ΠΑΤΟ – Πλήρης η απαξίωση των κομμάτων στην Κύπρο, σύμφωνα με το φθινοπωρινό ευρωβαρόμετρο του 2018

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΥΣΤΑΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ – Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο τη συναίνεση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ – ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΝ ΠΙΣ – Σκληρές αιχμές για μέλη της ηγεσίας των γιατρών, που χειραγωγούνται από μεγάλα συμφέροντα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΓΕΣΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ