You are here

Τύπος: Πειθαρχικές έρευνες στον ‘πάγο’ λόγω Ρέας

01/02/2021 06:24

Η παραίτηση της Ρέας Γεωργιάδου από την Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος που βάζει στον πάγο υποθέσεις, τα στοιχεία που θα καταθέσουν στη βουλή ο υπουργός οικονομικών και ο έφορος φορολογίας για τους παρόχους υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, καθώς και η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πυροδότησε τη μεγαλύτερη αλλαγή στο εμπόριο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πειθαρχικές έρευνες στον ‘πάγο’ λόγω Ρέας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η παραίτηση της Ρέας Γεωργιάδου από την Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος που βάζει στον πάγο υποθέσεις. Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος στα ερωτήματα των βουλευτών της επιτροπής οικονομικών αποτυπώνουν τα προβλήματα. Σύμφωνα με το έγγραφό που έχει κατατεθεί, στην ερώτηση των βουλευτών «έγινε αναφορά στην επιτροπή οικονομικών πέρσι για παραπομπή δύο ελεγκτικών σε πειθαρχική διαδικασία, η απάντηση που δίνεται αναδεικνύει τα προβλήματα. «Στο παρόν στάδιο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πειθαρχικές υποθέσεις οι οποίες έχουν παραπεμθεί στην πειθαρχική επιτροπή ΑΔΕΕΛΕπ».

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με βάση το ακραίο σενάριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών η Κύπρος έχει τη μικρότερη πτώση στις τιμές κατοικιών σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θωρακίζονται τα ταμειακά αποθέματα του κράτους
  • Σύσταση να μη δώσουν μέρισμα οι ασφαλιστικές
  • Επαφές για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας
  • Η πανδημία άνοιξε παράθυρο στην αγορά κατοικιών

Πολίτης

 «Στο μικροσκόπιο της βουλής τεράστιες αμοιβές και… μίζες»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι τα στοιχεία που θα καταθέσουν στη βουλή ο υπουργός οικονομικών και ο έφορος φορολογίας για τους παρόχους υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Συγκεκριμένα, θα κληθούν να ενημερώσουν τη βουλή, αφενός για τους ελέγχους που διενήργησε το τμήμα φορολογίας στους εν λόγω παρόχους, από το 2007 μέχρι και το Νοέμβριο του 2020 που καταργήθηκε το ΚΕΠ και αφετέρου για τα ποσά με τα οποία φορολογήθηκαν γι’ αυτές τις υπηρεσίες.

«Οι παρενέργειες του Brexit»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πυροδότησε τη μεγαλύτερη αλλαγή στο εμπόριο. Όπως αναφέρεται, οι εταιρείες παλεύουν πλέον με έγγραφα εξαγωγών, μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και την ανάγκη να επανασχεδιάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι όγκοι εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μειωμένοι κατά 38% την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καμπάνια σε 40 χώρες – Invest Cyprus
  • Νέα δεδομένα στις συναλλαγές Κύπρου – Βρετανίας

Αλήθεια

 «Ξεκινά επαφές για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι επαφές που ξεκινά ο υφυπουργός ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας. Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το υφυπουργείο για τη σύνδεση, με κρατική επιδότηση ύψους μέχρι €5 εκ. ετησίως δεν προσέλκυσε οποιεσδήποτε προσφορές από θαλάσσιους φορείς. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως σήμερα θα έχει σύσκεψη με τους τεχνοκράτες του υφυπουργείου για αξιολόγηση των δεδομένων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στο Β- επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου κα στο b-την αξιολόγηση βιωσιμότητας, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές της τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φορολογικές διευκολύνσεις για στήριξη επιχειρήσεων – Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για μειώσεις στο πάγιο από ΑΤΗΚ – ΕΚΥΣΥ

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΘΥΜΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – Η ΕΕ βάζει τέλος στα σενάρια για λύση δύο κρατών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ… ΜΙΖΕΣ – «Χρυσά» διαβατήρια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΑΖΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ «ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ» – Επιστολή Σαρλ Μισέλ προς Αναστασιάδη, ξεκαθαρίζει τη θέση της ΕΕ ενόψει των συνομιλιών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΔΔΟ