You are here

Τύπος: Πειθαρχικός έλεγχος δημοσίων για μπίζνες με ιδιώτες

12/05/2022 06:13

Ο πειθαρχικός έλεγχος δημοσίων υπαλλήλων για συμμετοχή σε ιδιωτικές εταιρείες και οι διαβουλεύσεις στην Ελληνική Τράπεζα για μείωση του αριθμού των εργαζομένων, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πειθαρχικός έλεγχος δημοσίων για μπίζνες με ιδιώτες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο πειθαρχικός έλεγχος δημοσίων υπαλλήλων για συμμετοχή σε ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, περίπου 5 χιλ. εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συμμετέχουν ταυτόχρονα σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε ως μέτοχοι, είτε ως διευθυντές και γραμματείς. Στην πλειονότητα τους, σημειώνεται, συμμετείχαν στη μετοχική και διευθυντική δομή των ιδιωτικών εταιρειών χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από την αρμόδια αρχή. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής θεσμών και εκ μέρους της ΕΥ η Παναγιώτα Δημάρχου ανέφερε πως η υπηρεσία έλαβε ενημέρωση από τα υπουργεία παιδείας και δικαιοσύνης, τη νομική και τη δικαστική υπηρεσία, καθώς και από το υφυπουργείο τουρισμού, ότι προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι φόρμουλα πρότυπο για την αναφορά καταθέσεων που εμπίπτουν στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με στόχο να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση κατά 593 άτομα απασχόλησης στην κυβέρνηση
  • Κάτω τα χέρια από ΑΤΑ και κατώτατο μισθό
  • Στα €195 δισ. ο λογαριασμός απεξάρτησης από ρωσική ενέργεια
  • Προτάσεις ΚΕΒΕ για επιπτώσεις

Πολίτης

 «Μπαράζ διαβουλεύσεων για διέξοδο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι διαβουλεύσεις στην Ελληνική Τράπεζα για μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Όπως αναφέρεται, η διοίκηση της Ελληνικής δεν αποκλείει εκ προοιμίου να προφέρει τελικά ένα σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο: Η χαριστική αποζημίωση δεν μπορεί να ανέρχεται στα επίπεδα προηγούμενων σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης και το ποσό της χαριστικής αποζημίωσης θα εξαρτηθεί από άλλες διευθετήσεις στο μισθολογικό κόστος. Η ΕΤΥΚ από την πλευρά της ζητά πρώτα να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, να επιστραφούν αποκοπές και να ενσωματωθεί το προσωπικό από την πρώην ΣΚΤ στις κλίμακες των υπόλοιπων υπαλλήλων της Ελληνικής και στη συνέχεια να γίνει συζήτηση για τη μείωση του προσωπικού.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τη μη εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού για το 2022 θέτει ανοικτά το ΚΕΒΕ με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Μονόδρομος κατώτατος και ΑΤΑ

Χαραυγή

 «Θέλουν και τη στήριξη του κράτους, θέλουν και να απολύουν εργαζόμενους»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η επιστολή που απέστειλε το ΚΕΒΕ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιλαμβάνει αιτήματα για φοροεκπτώσεις για στήριξη των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το επιμελητήριο προτείνει μεταξύ άλλων την επέκταση και διεύρυνση του σχεδίου κρατικών ενισχύσεων, αναστολή στην καταβολή των δόσεων δανείων, παραχώρηση διευκολύνσεων στην καταβολή φόρων, ΦΠΑ και εισφορών προς το κράτος και στήριξη της εργοδότησης στη βιομηχανία με προγράμματα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν την περίοδο του κορωνοϊού.

Αλήθεια

 «Στήριξη σε όλους, για όλα, ζητά το ΚΕΒΕ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοχευμένα μέτρα για ν’ αντιμετωπιστούν τα κυριότερα των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος στο επόμενο διάστημα προτείνει το ΚΕΒΕ στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για αντιμετώπιση τους το ΚΕΒΕ εισηγείται μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους ενέργειας και καυσίμων προτείνοντας όπως εξεταστεί η πιθανότητα προσωρινής αναστολής για υποχρεωτική χρήση βιοκαυσίμων σε διυλισμένα προϊόντα. Επιπλέον προτείνει την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων σε σιτηρά και επιδότηση μέρους των αυξημένων τιμών για κτηνοτρόφους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αυξήθηκε κατά 1,1% ή 593 άτομα η απασχόληση στην κυβέρνηση τον Απρίλη του 2022.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • «Κτηματομεσίτης το Τμήμα Δασών»

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Δεν βρίσκει λύση η ΕΕ για πετρελαϊκό εμπάργκο ενώ η Μόσχα στρατιωτικά έφθασε σε τέλμα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΚΛΗΡΟ ΜΠΡΑΝΤΕΦΕΡ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ – Η Ουγγαρία μπλοκάρει το 6ο πακέτο κυρώσεων με εμπάργκο στο πετρέλαιο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ – Σχέδια ανάπτυξης στην περιοχή Διεθνούς Έκθεσης στην Έγκωμη προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΚΕΒΕ: Επέκταση του σχεδίου κρατικών ενισχύσεων με διαγραφή του όρου για «μη απολύσεις προσωπικού»