You are here

Τύπος: Πέντε «όχι» Χάρη για δημόσιο τομέα

19/09/2019 07:28

Η υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία Total – Eni που αφορά την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 και η χθεσινή έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του κρατικού προϋπολογισμού 2020, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Γαλλικός άξονας στην ΑΟΖ»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία Total – Eni που αφορά την αδειοδότηση του τεμαχίου 7.  Όπως αναφέρεται, η κίνηση αυτή κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας από πλευράς Λευκωσίας, η οποία οχυρώνει στην ουσία, το ερευνητικό πρόγραμμα και έρχεται ως απάντηση στις όποιες τουρκικές προθέσεις να εμποδίσει τις δραστηριότητες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι η είσοδος πλέον του γαλλικού κολοσσού και στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9.

 «Πέντε ‘όχι’ Χάρη για δημόσιο τομέα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα πέντε «όχι» που αφορούν στο δημόσιο τομέα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2020. Τα κύρια όχι του υπουργού οικονομικών για το 2020 αφορούν μεταξύ άλλων μη παραχώρηση γενικών αυξήσεων και προσπάθεια συγκράτησης άλλων άμεσων ή έμμεσων μισθολογικών αυξήσεων, συνέχιση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων πρώτου διορισμού, πρώτου διορισμού και προαγωγής και προαγωγής στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνέχιση της απαγόρευσης πρόσληψης εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία για το 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ποια τα κερδισμένα υπουργεία στις δαπάνες το 2020
  • Έσοδα €10 δισ. και δαπάνες €9,4 δισ. κατά το 2020
  • Δημιουργεί προσδοκίες η παρουσία Mordashov
  • Ζητά έξι φοροελαφρύνσεις - ΟΕΒ

Πολίτης

 «Ασπίδα τα πλεονάσματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του κρατικού προϋπολογισμού 2020.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, αλλά πίσω από τα θετικά στοιχεία κρύβονται γκρίζες περιοχές. Την ίδια ώρα το ιδιαίτερα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο για το 2020 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,1% λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας έναντι των κινδύνων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η ΟΕΒ κοστολογεί στα €500 εκ. το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω φοροελαφρύνσεων, το οποίο έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση σε κοινό υπόμνημα με το ΚΕΒΕ και τον ΣΕΛΚ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παρελθόν το ΔΝΤ
  • Νέα έργα και φορολογικές ελαφρύνσεις
  • Λιγότερες πωλήσεις Ι.Χ.
  • Τρίτη πτωτική συνεδρίαση – ΧΑΚ

Χαραυγή

 «65% εξαναγκάζονται σε part-time επειδή δεν βρίσκουν μόνιμη θέση»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει το 64,7% όσων εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης στην Κύπρο το κάνουν από ανάγκη αφού δεν βρίσκουν θέση πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.  Το ποσοστό της Κύπρου είναι το τρίτο χειρότερο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όπου ο μέσος όρος είναι μόλις 25,6%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σημαντικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων προαναγγέλλει το υπουργείο οικονομικών σε σημείωμα το οποίο συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρόικα: Στο μικροσκόπιο αποκοπές στο δημόσιο και ΓεΣΥ
  • Ανάπτυξη 2,9% και ανεργία 6% προβλέπει το ΥΠΟΙΚ για το 2020
  • Πακέτο με έξι φοροελαφρύνσεις προτείνει η ΟΕΒ
  • Προς απεργιακά μέτρα στην ΑΗΚ

Αλήθεια

 «Ούτε αυξήσεις, ούτε προσλήψεις»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό, δεν προβλέπεται μεταξύ άλλων παραχώρηση γενικών αυξήσεων, ούτε και πλήρωση κενών μόνιμων θέσεων. Στον αντίποδα, προωθείται η σύσταση ταμείου επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών από το 2020 για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο σχέδιο συντάξεων ή τα υφιστάμενα σχέδια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η συνέχιση της σταδιακής άρσης των αποκοπών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 2,9% το 2020, ενώ για τα έτη 2021 και 2022 αναμένεται να κυμανθεί στο 2,7% αντίστοιχα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ρώτησε και η τρόικα για τις αποκοπές των δημοσίων – Έντονη ανησυχία στο εσωτερικό
  • Ώριμες οι συνθήκες για παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων – ΟΕΒ
  • Ισοσκελισμένος και πλεονασματικός ο προϋπολογισμός
  • Στόχος των Μάιο η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ελλάδα – Νατάσα Πηλείδου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΥΤΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – Προϋπολογισμός 2020 – Στοπ από Χάρη

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΕΞΙΤΗΡΙΑ» ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – Συνεχίζεται η φυγή από τα κρατικά νοσηλευτήρια – Στο κόκκινο η υποστελέχωση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ – Με την Total οχυρώνει η Λευκωσία το ερευνητικό πρόγραμμα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΠΕΙΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ