You are here

Τύπος: Περί οικονομικών αποτελεσμάτων, ο λόγος

25/02/2002 09:06
Τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης των τραπεζικών οργανισμών, που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον χρηματιστηριακό κόσμο και αποτελούν ήδη, αντικείμενο συζητήσεων και αναλύσεων στα ΜΜΕ. Αύριο, ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της η Τράπεζα Κύπρου, την Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα και στις 5 Μαρτίου, η Ελληνική.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Αποτελέσματα τραπεζών» επισημαίνει την σημασία που έχουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζικών οργανισμών, την συγκεκριμένη δύσκολη χρονική περίοδο για το ΧΑΚ. Στο σχετικό ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2001 υπήρξε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, για την κυπριακή και τη διεθνή οικονομία, κατά την οποία οι μειώσεις των επιτοκίων και η εισαγωγή του ευρώ είχαν αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα των τραπεζών.

Αύριο, ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της η Τράπεζα Κύπρου, την Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα και στις 5 Μαρτίου, η Ελληνική.

Αλλού, γράφει ότι με πρόταση του βουλευτή Χρίστου Κληρίδη αλλάζει το δίκαιο της απόδειξης για το χρηματιστήριο, ότι έχουν καθορισθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι «κλειστές περίοδοι συναλλαγών» που είναι δύο μήνες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών ετήσιων αποτελεσμάτων, των εταιριών. Την περίοδο αυτή δεν μπορούν να συναλλάσσονται σε τίτλους ενός εκδότη, οι διοικητικοί σύμβουλοι του, ή πρόσωπα που έχουν σχέση με τον εκδότη και που είναι σε θέση να κατέχουν εμπιστευτικές και προνομιακές πληροφορίες.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» αναφέρει στις εξωτερικές της σελίδες, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποβάλλει εντός των ημερών πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία τα πρόστιμα για τυχόν παρατυπίες δημοσίων εταιριών, να επιβάλλονται στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και όχι όπως σήμερα, στις ίδιες τις εταιρίες. Γράφει επίσης, ότι στο πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής θα ασκείται αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών για τα όσα κακώς διαδραματίσθηκαν στο ΧΑΚ, την διετία 1999-2000. Σύμφωνα μάλιστα, με δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής Χρίστου Πουργουρίδη βαρύτατες είναι οι ευθύνες του υπουργικού συμβουλίου που δεν ασχολήθηκε ούτε σε μια συνεδρίαση με τα όσα έγιναν στο ΧΑΚ, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη, παρά τις ευθύνες του υπουργού Οικονομικών «δεν θα ανάψει πράσινο φως για να θυματοποιηθεί ο Τάκης Κληρίδης και να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη».

Η εφημερίδα «Αλήθεια» ασχολείται επίσης, με το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου, υπό τον τίτλο «Πουργουρίδης: Δεν θα μου κλείσετε το στόμα». Προβάλλει επίσης, τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού Χριστόδουλου Τσιέλεπου, ότι εξετάζεται αυτεπάγγελτα από την επιτροπή θέμα σύμπραξης των τραπεζών στις χρεώσεις καθώς και υπόθεση, κατά πόσον η εισηγμένη στο ΧΑΚ εταιρία αλουμινίου Μουσκίτα, καταχράται της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην εμπορία αλουμινίου.