You are here

Τύπος: Περιπλέκεται το σκηνικό για τη λίστα Γιωρκάτζη

30/07/2020 06:55

Η λίστα Γιωρκάτζη η οποία πηγαίνει ξανά από την αρχή στη βουλή, τα ξενοδοχεία που ανοίγουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο ευελπιστώντας σε ικανοποιητική προσέλευση κυπρίων και η πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής μέσα σε 20 μέρες που θα μπορούν να εκδίδουν οι πολίτες από την 1η Οκτωβρίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Περιπλέκεται το σκηνικό για τη λίστα Γιωρκάτζη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η λίστα Γιωρκάτζη η οποία πηγαίνει ξανά από την αρχή στη βουλή. Όπως σημειώνεται, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του προς το νομοθετικό σώμα αναπέμπει την απόφαση της ολομέλειας της βουλής για δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας. Την Παρασκευή η ολομέλεια θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει την απόφαση του προέδρου ή αν θα την απορρίψει. Παράλληλα, προς ψήφιση θα τεθούν και οι αλλαγές στους όρους εντολής της ad hoc επιτροπής. Η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα και η απόφαση του προέδρου, περιπλέκουν περισσότερο, αντί να ξεκαθαρίζουν το σκηνικό. Το θέμα είναι αν θα δουν επίσημα το φως της δημοσιότητας τα προβληματικά δάνεια των ΠΕΠ ή θα αναλωθεί χρόνος σε ατέρμονες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το βλέμμα στην επόμενη φάση στήριξης των επιχειρήσεων ένεκα της πανδημίας στρέφει η κυβέρνηση. Η υπουργός εργασίας, σημειώνεται, ετοιμάζει σχεδιασμούς για την επόμενη φάση των κυβερνητικών μέτρων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παρασκηνιακές κινήσεις για κριτήρια πολιτογραφήσεων
  • Ανοίγει σύντομα το TAXIS για τις e-δηλώσεις
  • Έλεγχος ΠΕΠ από τον Απρίλιο 2013 και μετά
  • Κινητικότητα στις υποθήκες παρά το lockdown

Πολίτης

 «Ανοίγουν κι άλλα ξενοδοχεία, αλλά για κύπριους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα ξενοδοχεία που ανοίγουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο ευελπιστώντας σε ικανοποιητική προσέλευση κυπρίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ξενοδόχοι της επαρχίας αισιοδοξούν ότι τον Αύγουστο, που είναι ο μήνας διακοπών για τους πλείστους κύπριους, θα παρατηρηθεί μαζική άφιξη ντόπιων παραθεριστών στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, με τα δύο μεγάλα θέρετρα της επαρχίας να διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι εγχώριας τουριστικής πίτας από οποιαδήποτε άλλη επαρχία της Κύπρου. Υπάρχει, δε, η εκτίμηση ότι από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τις 20 του μήνα οι πληρότητες σε ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες θα ξεπεράσουν το 50-60%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέτεινε για άλλους έξι μήνες, έως το τέλος του Μαρτίου 2021, την προθεσμία που είχε δώσει στις τράπεζες με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποβάλουν αναθεωρημένα σχέδια.

Χαραυγή

 «Εισαγγελέας για λίστα Γιωρκάτζη: Δεν είναι στις αρμοδιότητες του προέδρου »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αναπομπή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της απόφαση της ολομέλειας της βουλής για δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας Γιωρκάτζη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην αναπομπή της απόφασης της βουλής επικαλούμενος γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, στην οποία αναφέρεται ότι δεν αποτελεί απόφαση που μπορεί να εκδοθεί δυνάμει του άρθρου 52 του συντάγματος, αλλά έκφραση πολιτικής βούλησης η οποία δεν προβλέπεται από καμία συνταγματικότητα. Δηλαδή ο πρόεδρος δηλώνει ουσιαστικά ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του. Σημειώνεται ότι ούτε στην αναπομπή αλλά ούτε στη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε αντισυνταγματικές πρόνοιες για το περιεχόμενο της απόφασης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του Πανεπιστημίου Κύπρου αυξήθηκε κατά 4,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ad hoc: Στο μικροσκόπιο δάνεια ΠΕΠ με ευνοϊκή μεταχείριση
  • Άκυρες όλες οι αποφάσεις της συνεδρίας της βουλής

Αλήθεια

 «Πολεοδομική άδεια σε 10 μέρες από την 1η Οκτωβρίου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το νέο πλαίσιο αδειοδότης που εκπονεί η κυβέρνηση.  Όπως αναφέρεται, πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής μέσα σε 20 μέρες που θα μπορούν να εκδίδουν οι πολίτες από την 1η Οκτωβρίου αν οι αιτήσεις γίνονται γραπτώς, ενώ αν αυτές γίνονται ηλεκτρονικά ο χρόνος έκδοσης μειώνεται μόλις στις 10 μέρες.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες σχέδιο επιχορήγησης διακοπών σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και στον Πύργο Τηλλυρίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βελτίωση οικονομικού κλίματος – ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου για τον Ιούλιο
  • Χώροι μητρικού θηλασμού στην εργασία
  • Κέρδη €124 εκ. από Ελληνική το 2019 – Demetra Holdings
  • Αλλαγές στις επιτροπές λόγω αποχωρήσεων – Βουλή

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – 13 νέα κρούσματα χθες, αλυσίδα τώρα και στη Λευκωσία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΩΣΕ ΜΕ ΧΑΤ ΤΡΙΚ Ο ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ – Πρόεδρος και γενικός εισαγγελέας δείχνουν τρία ατοπήματα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΜΕ 13 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – Ενεργές αλυσίδες κορωνοϊού: Γιότ, ιδιωτικά τζετ, ταξίδια στην Ελλάδα και μη τήρηση μέτρων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΚΥΠΥ