You are here

Τύπος: Πετρέλαιο, Info Quest και φορολογικά...

10/04/2002 08:47
Οι διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου, η συμφωνία ΑΤΗΚ με την ελλαδική εταιρία «Info Quest» και η φορολογική μεταρρύθμιση, κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα του ημερήσιου οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» επέλεξε ως βασικό θέμα τις διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου. Υπό τον υπέρτιτλο «Πολιτικό όπλο το πετρέλαιο» γράφει ότι μπορεί χθες να σημείωσαν υποχώρηση οι τιμές στη διεθνή αγορά, αλλά αραβικές χώρες – Ιράκ, Συρία, Ιράν - προειδοποιούν ότι θα χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο για την εισβολή του Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Αλλού, αναφέρεται στη χθεσινή είδηση της Stockwatch σύμφωνα με την οποία μέλη του Συμβουλίου του ΧΑΚ απειλούν με παραιτήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ολιγωρία του υπουργείου Οικονομικών» θεωρώντας ότι στην «παρούσα φάση παραμένει θεατής των αρνητικών εξελίξεων, χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την έξοδο από το χρηματιστηριακό τέλμα».

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Όλα προσυμφωνημένα με την Info Quest» γράφει ότι η ΑΤΗΚ δεσμεύτηκε προτού λάβει την έγκριση της Βουλής, για να επενδύσει σε μια εταιρία που έχει ήδη χάσει το στοίχημα της κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι η ΑΤΗΚ προχωρεί στην υλοποίηση της συνεργασίας με την ελλαδική εταιρία, χωρίς την τεχνοοικονομική μελέτη.

Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής τάσσεται στο πλευρό των αγροτών και με επιστολή της προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ζητεί την κάλυψη των ζημιών από την αναμενόμενη αύξηση της λιανικής τιμής των καυσίμων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» γράφει στο βασικό του θέμα ότι «Ελπίζει σε συμφωνία στα φορολογικά μέχρι το τέλος του μήνα ο υπουργός Οικονομικών». Σύμφωνα με δήλωση του Τάκη Κληρίδη προς την «Α» «αν όλα πάνε καλά ο Μάιος θα χρησιμοποιηθεί για την νομοθετική επεξεργασία των τροποποιήσεων της φορολογίας και μέσα στον Ιούνιο θα προωθηθεί το πλήρες πακέτο της νομοθεσίας στην ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση.

Αλλού γράφει, ότι παραμένει η διαφωνία μεταξύ Λαϊκής τράπεζας και ΠΑΣΕΧΑ με τον αριθμό των αγωγών που κινήθηκαν κατά επενδυτών «να παραμένει αδιευκρίνιστος», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.