You are here

Τύπος: Πετρέλαιο, Ρ/Ε και φορολογικό...

03/04/2002 08:51
Το Ρ/Ε, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η φορολογική μεταρρύθμιση, αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Αναξιόπιστο κριτήριο το Ρ/Ε» προβάλλει απόψεις «αναλυτών της αγοράς» (όπως τους περιγράφει) σύμφωνα με τους οποίους οι ζημιές του 2001 των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, επιβάλλουν τη χρήση πολλαπλών δεικτών αξιολόγησης. Όπως σημειώνεται μάλιστα, σε υπότιτλο του κύριου ρεπορτάζ του «Φ», οι επενδυτές «πρέπει να ενδιαφέρονται για το μέλλον και όχι για το παρελθόν των εταιριών».

Αλλού, γράφει ότι επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου, ιδιαίτερα, λόγω ενδεχόμενων αντιδράσεων, των αραβικών πετρελαϊκών χωρών για την πολιορκία των παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» έχει ως βασικό θέμα τις εξελίξεις αναφορικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες από ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου και στην Κύπρο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Όπως υποστηρίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες για κατακόρυφη αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού». Προσθέτει ακόμη, ότι η ανά πάσα στιγμή, αύξηση της τιμής των καυσίμων στην Κύπρο ήταν αναπόφευκτη από την στιγμή που το έλλειμμα των εταιριών είχε φθάσει τα 50 εκ. δολάρια.

Αλλού, γράφει ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα και εκτός κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για μια πρώτη συζήτηση της πρότασης της «Τριμερούς» για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως βασικό θέμα τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Υπό τον τίτλο «Παζάρι μόνο με τον Τάκη ευνοεί η τριμερής» γράφει ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ – ΚΙΣΟΣ ευνοούν αποκλεισμό της πρότασης του ΔΗΣΥ από τις διαβουλεύσεις που επαναρχίζουν σήμερα.

Αλλού, γράφει ότι 99 εταιρίες αναμένουν στη σειρά για την εισδοχή τους στο ΧΑΚ.