You are here

Τύπος: Πιάνει τόπο η διαμαρτυρία

07/07/2022 06:12

Οι δεύτερες σκέψεις που κάνουν οι αρμόδιοι για το όριο που τέθηκε στα φωτοβολταϊκά στέγης, καθώς και η αντεπίθεση των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ σε ότι αφορά την αθέτηση των συμφωνηθέντων για τον εθνικό κατώτατο μισθό,

είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πιάνει τόπο η διαμαρτυρία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι διαμαρτυρίες των πολιτών που αποφασίζουν να αξιοποιήσουν τα σχέδια του υπουργείου ενέργειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης, με εξασφάλιση κρατικής χορηγίας. Όπως σημειώνεται, οι πολίτες δεν αφήνονται να εγκαταστήσουν συστήματα με άφθονη φθηνή και πράσινη παραγωγή, που θα τους εξασφαλίζει άνετη διαβίωση. Για την ώρα δεν υπάρχει οποιαδήποτε τελική απόφαση που να διαφοροποιεί τον κανονισμό που δεν επιτρέπει σε νοικοκυριά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για παραγωγή ενέργειας πέραν του 100% της κατανάλωσης που είχαν τον προηγούμενο χρόνο, όμως οι διαμαρτυρίες έχουν θορυβήσει τους αρμόδιους οι οποίοι κίνησαν διαδικασία επαναξιολόγησης του συγκεκριμένου κανονισμού.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στα δίκτυα του τμήματος φορολογίας πιάστηκαν περίπου 2 χιλ. φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούσαν φόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έβαλαν ΜΕΜΟ σε 5 χιλ. οφειλέτες
  • Αυξήθηκε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου η ανεργία
  • Κοινό μέτωπο συντεχνιών
  • Πράσινα καύσιμα το αέριο και η πυρηνική ενέργεια

Πολίτης

 «Στην αντεπίθεση οι συντεχνίες για κατώτατο μισθό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αντεπίθεση των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ σε ότι αφορά την αθέτηση των συμφωνηθέντων για τον εθνικό κατώτατο μισθό από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων. Όπως σημειώνεται, η ΣΕΚ αναμένεται να παραθέσει αύριο δημοσιογραφική διάσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην οποία θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία με τα ακριβή γεγονότα και τα όσα συμφωνήθηκαν στις πρόσφατες συζητήσεις στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε στην εφημερίδα πως στις διαβουλεύσεις στο ΕΣΣ είχαν συμφωνηθεί ως διάμεσος τα 1.727 ευρώ στης βάση της μεθοδολογίας της ΕΕ, κάτι για το οποίο ήταν ενήμερος ο ΠτΔ και το υπουργικό.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι πλεονάσματα της τάξεως των €32,9 εκατ. από επενδύσεις σημείωσε το ταμείο συντάξεως και χορηγημάτων των εργαζομένων της Cyta.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού – Χώρες ΟΟΣΑ
  • Αύξηση 350 χιλ. ευρώ στη χορηγία για θερμοσίφωνες

Χαραυγή

 «ΠΕΟ και ΣΕΚ προειδοποιούν με εργατική αναταραχή»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο αναβρασμός που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες στοχεύουν στην ανατροπή του πλαισίου πάνω στο οποίο έγινε κοινωνικός διάλογος το προηγούμενο διάστημα για τον εθνικό κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ΠΕΟ και ΣΕΚ προειδοποιούν με εργατική αναταραχή σε περίπτωση που υιοθετηθεί η φόρμουλα Αναστασιάδη, η οποία ωθεί τον κατώτατο μισθό σε επίπεδα φτώχειας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα νοικοκυριά για εγκατάσταση ή/και αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κατάθεση οικονομικών καταστάσεων με απλές και φθηνές διαδικασίες
  • Τουρισμός: Στο 86% τα έσοδα το πρώτο τετράμηνο

Αλήθεια

 «Πάμε για ελαφρά μείωση στις τιμές των καυσίμων»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι αν και οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο εξακολουθούν να κινούνται σε ψηλά επίπεδα, εντούτοις είναι πιθανόν τις επόμενες μέρες να πάρουμε κάποια ανάσα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι τιμές platz διατηρούν τις τελευταίες ημέρες μια σταθερή πορεία ενώ παρατηρήθηκε και κάποια ανεπαίσθητη μείωση. Αν αυτή η πορεία συνεχισθεί, είναι δυνατόν να δούμε και κάποια μείωση στις τιμές καυσίμων και στην Κύπρο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η μελέτη του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για τη στρατηγική της οικονομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άστραψαν και βρόντηξαν οι συντεχνίες για το μισθό
  • Καλεί την επ. οικονομικών να εγκρίνει τα νομοσχέδια για εγγυητές – Παύλος Ιωάννου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ – Αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα υπάρχουν κάποιες ελπίδες

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΙΣΩΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ… – Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και πάλι μετά τα 20.000 κρούσματα σε δύο βδομάδες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ – Κράτησε ίσες αποστάσεις σ’ όλα τα θέματα μέσα από τις εκθέσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΛΥΣΗ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ – Ίσες αποστάσεις και ευθύνες στις δύο πλευρές αποδίδει στην έκθεση του ο ΓΓ του ΟΗΕ