You are here

Τύπος: Πιέσεις για επίδομα ασθενείας στους άνω των 63

19/01/2022 06:16

Τα προβλήματα που προκύπτουν για όσους συνεχίζουν να εργάζονται μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους, η εργοδότηση τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και η έκκληση των κατόχων αξιογράφων στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποζημιωθούν με βάση δικαστικές αποφάσεις, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πιέσεις για επίδομα ασθενείας στους άνω των 63»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα προβλήματα που προκύπτουν για όσους συνεχίζουν να εργάζονται μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους. Το ζήτημα συζητήθηκε εκ νέου χθες στη συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας της βουλής, στη διάρκεια της οποίας όχι μόνο επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα, αλλά όπως αναφέρθηκε αυτό έχει οξυνθεί με την πανδημία. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, σημειώνεται, αποκλείονται από την παροχή επιδόματος ανεργίας και ασθενείας. Οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του θα συνεχιστούν από την επιτροπή την ερχόμενη βδομάδα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το κράτος κατέβαλε ποσό €3,4 εκατ. το 2021 στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άδεια και επίδομα πατρότητας και χωρίς γάμο
  • Το διπλοτσεκάρισμα του πελάτη μειώνει τις απάτες με κάρτες
  • Μόνο δύο ημικρατικοί είναι συνεπείς με το Σύνταγμα
  • Μειωμένο ΦΠΑ 5% σε γη από γονέα σε ενήλικο τέκνο

Πολίτης

 «Γεγονός οι πρώτες 60 προσλήψεις τ/κ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η εργοδότηση τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Όπως αναφέρεται, η διαδικασία των συνεντεύξεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έγιναν οι πρώτες εξήντα προσλήψεις. Συνδικαλιστική πηγή της ΣΕΚ ανέφερε στον «Π» πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αιτήσεις επικεντρώνεται στον ξενοδοχειακό τομέα και επισιτιστικό τομέα, ενώ λιγότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας του λιανικού εμπορίου. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί γύρω στις 500 αιτήσεις, οι οποίες αξιολογούνται.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων ζητά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναζήτηση τρόπου εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν κατόχους αξιογράφων που έχασαν το σύνολο της επένδυσης τους κατά τη διαδικασία του bail in το 2013.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε παροχή γης από γονέα – Μειωμένα ΦΠΑ
  • 820 αιτήσεις για νέες επιχειρήσεις – Σχέδια χορηγιών
  • 1.319 αιτήσεις για προσλήψεις ανέργων
  • Ωθούν την ανάκαμψη τουρισμός και λιανικό εμπόριο

Χαραυγή

 «Προτάσεις κατά της ακρίβειας εδώ και τώρα από το ΑΚΕΛ »

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της Χαραυγής είναι το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Οι προτάσεις οι οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ είναι η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ και η επέκταση της σε κάθε εργαζόμενο, η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων και η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές τους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μόνο ένας στους τρεις λαμβάνει άδεια πατρότητας, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΠΟΔ: Τρίμηνο ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία
  • Νέοι ψάχνουν εργασία μέσω των πέντε σχεδίων κινήτρων του υπουργείου εργασίας
  • Εν μέσω δύο υπουργείων οι βιομηχανικές περιοχές

Αλήθεια

 «’Μείναμε μ’ ένα χαρτί στο χέρι που λέει ότι έχουμε δίκιο…’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έκκληση των κατόχων αξιογράφων στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποζημιωθούν με βάση δικαστικές αποφάσεις. Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων απέστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την εξεύρεση φόρμουλας για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι κάτοχοι αξιογράφων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το τμήμα φορολογίας ανακοίνωσε την ευχέρεια επιστροφής ΦΠΑ 14% σε γη η οποία αγοράστηκε από γονέα ή κηδεμόνα και η οποία μεταβιβάζεται σε ενήλικο τέκνο, για ανέγερση κατοικίας η οποία υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θα είναι αργή η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στην Κύπρο – Εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας δίνουν ποσοστό κοντά στο 6% για φέτος
  • Demetra: €214 εκατ. η επένδυση στην Ελληνική

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ – Ενδιαφέρουσα απόφαση του ανωτάτου για τις αρμοδιότητες του γενικού εισαγγελέα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ «ΟΜΙΚΡΟΝ»; – Μειώνονται σταδιακά τα νέα περιστατικά κάνοντας την επιστημονική κοινότητα να αισιοδοξεί

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

18 ΜΕΡΕΣ 700 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ – Αμείωτες οι ροές μεταναστών και το 2022 – 19 χιλιάδες αιτητές υπό εξέταση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΕΛ – Διεκδικεί να υψωθεί ασπίδα προστασίας του λαού από την ακρίβεια