You are here

Τύπος: Pimco ή αβεβαιότητα στην Ελληνική

01/08/2018 07:10

Το ΔΣ της Ελληνικής που καλεί τους μετόχους να εγκρίνουν τη συμμετοχή της Poppy Sarl, θυγατρικής της Pimco, στο κεφάλαιο της τράπεζας καθώς και η επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Youssef Nasr προς τους μετόχους αναφορικά με την απόκτηση του Συνεργατισμού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Pimco ή αβεβαιότητα για το κεφάλαιο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ΔΣ της Ελληνικής που καλεί τους μετόχους να εγκρίνουν τη συμμετοχή της Poppy Sarl, θυγατρικής της Pimco, στο κεφάλαιο της τράπεζας. Όπως αναφέρεται, τους προτρέπει να ψηφίσουν υπέρ της άντλησης κεφαλαίων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από την Poppy Sarl, έναντι συνολικού τιμήματος μέχρι €50 εκ., μέσω της έκδοσης μετοχών προς €0,70 έκαστη.  Σε περίπτωση που οι μέτοχοι επιλέξουν να μην εγκρίνουν το σχετικό ψήφισμα, τότε θα αυξηθεί η αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της τράπεζας να εκτελέσει την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την εκτέλεση απόκτησης της ΣΚΤ. Χθες ανακοινώθηκε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας θα γίνει στις 22 Αυγούστου. 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το κέντρο οικονομικών μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε άνοδο 2 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 111,1 μονάδες από 109,1 μονάδες τον Ιούνιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Nasr: Μοναδική ευκαιρία για μια ηγετική τράπεζα – Πρόεδρος Ελληνικής
  • Νέο οργανόγραμμα ΣΚΤ από G. Thornton
  • Πρώτη στη μείωση ανεργίας η Κύπρος
  • Όροι για ελαφρύνσεις – Διευκρινίσεις για το πότε η πώληση ακινήτου απαλλάσσεται φόρων

Πολίτης

 «Μοναδική ευκαιρία το deal»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Youssef Nasr προς τους μετόχους αναφορικά με την απόκτηση του Συνεργατισμού. Όπως σημειώνεται, επιστολή απεστάλη χθες προς τους μετόχους ενόψει της σύγκλησης στις 22 Αυγούστου έκτακτης γενικής συνέλευσης για έγκριση του deal και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά €150 εκ. Το ΔΣ της τράπεζας εκφράζει στην επιστολή την εκτίμηση ότι το deal για απορρόφηση του καλού Συνεργατισμού προσφέρει στην Ελληνική και στους μετόχους της ελκυστικά στρατηγικά, εμπορικά και χρηματοοικονομικά πλεονεκτήματα.  Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ελληνικής αναφέρεται στο ιστορικό της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ και στα πλεονεκτήματα της συναλλαγής. Συναλλαγή που χαρακτηρίζεται ως μοναδική ευκαιρία ενοποίησης για τη δημιουργία τράπεζας με ηγετική θέση στη λιανική τραπεζική και ΜΜΕ στην Κύπρο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο τον Ιούνιο κατέγραψε περαιτέρω μείωση υποχωρώντας στο 8,2% του οικονομικού ενεργά πληθυσμού από 8,3% τον Μάιο του 2018 και συγκριτικά με 11% τον Ιούνιο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 255 πάροχοι για διαβατήρια – Στο φως το μητρώο
  • Ανέβηκε το οικονομικό κλίμα
  • Βιώσιμο χρέος έως το 2038 – ΔΝΤ: Θετική, αλλά όχι αρκετή η ελάφρυνση για την Ελλάδα
  • Σχεδόν αμετάβλητο - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Στο δρόμο ενοικιαστές ακινήτων της ΣΚΤ»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα της η Χαραυγή γράφει ότι στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες οικογένειες που μέχρι σήμερα διέμεναν σε ακίνητα του Συνεργατισμού.  Όπως αναφέρεται, ήδη ενοικιαστές διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού άρχισαν να παίρνουν προειδοποιητικές επιστολές και να απειλούνται με δικαστικά μέτρα και έξωση.

«Αυξημένοι οι νέοι μισθοί στο δημόσιο για αξιωματούχους και εργαζόμενους»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι αυξημένοι μισθοί που έλαβαν αυτό το μήνα οι αξιωματούχοι και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο καθώς και οι συνταξιούχοι, λόγω της μείωσης των αποκοπών.  Το γενικό λογιστήριο ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του αναθεωρημένους πίνακες μισθοδοσίας για κάθε κλίμακα και βαθμίδα, οι οποίοι δείχνουν πόσο επηρεάζεται η κάθε ομάδα από τη μείωση. Ο μισθός του προέδρου της Δημοκρατίας αυξάνεται στα €6,962 το μήνα και του προέδρου της βουλής στα €5,713.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Ελκυστική συναλλαγή, μοναδική ευκαιρία» - Μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής προς τους μετόχους τράπεζας για την εξαγορά της Συνεργατικής
  • Ξεκινούν οι αιτήσεις αποζημίωσης για μέλη κουρεμένων τ. προνοίας
  • Μείωση των ανέργων σε 35 χιλιάδες πρόσωπα τον Ιούνιο
  • Μειώνονται τα κονδύλια από την ΕΕ για τους αγρότες

Αλήθεια

 «Η μεγαλύτερη μείωση ανεργίας σε όλη την Ευρώπη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία τον Ιούνιο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ΕΕ παρουσίασε το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο το οποίο μειώθηκε στο 8,2% ή 35000 άτομα τον Ιούνιο του 2018 από 11% ή 47000 άτομα τον Ιούνιο του 2017.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η ΣΚΤ ανέθεσε στον οίκο Grant Thornton την ετοιμασία νέας δομής της εταιρείας μέχρι τη διαδοχή της από τον φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα κλεμμένα πέρασαν και από την Κύπρο – Αναζητούν λεφτά του δημοσίου της Λιβύης
  • Πολλαπλοί οι κίνδυνοι για τουρκικές τράπεζες – Fitch
  • Στις 22 Αυγούστου η έκτακτη γενική συνέλευση – Ελληνική

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ – Πληθαίνουν τα μηνύματα για τους κινδύνους μιας νέας αποτυχίας στο κυπριακό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΛΕΙ 100 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ – Ξεκινά σήμερα ο διάλογος με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ – Απροκάλυπτη δίωξη Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν απευθείας από την Άγκυρα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΚΤ