You are here

Τύπος: Πιο πολλές αφίξεις τον Ιούλιο

04/08/2022 06:06

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Κύπρου τον Ιούλιο, καθώς και οι συζητήσεις που διεξάγονται για τον εθνικό κατώτατο μισθό, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πιο πολλές αφίξεις τον Ιούλιο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Κύπρου τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, η επιβατική κίνηση τον προηγούμενο μήνα ανήλθε σε 1.185.627 επιβάτες, αναχωρήσεις και αφίξεις. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό επιβατών από τον Οκτώβριο του 2019. Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούλιο πέρσι, από τα δύο αεροδρόμια της χώρας διακινήθηκαν 463.496 επιβάτες περισσότεροι, δηλαδή σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότεροι σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, η επιβατική κίνηση το φετινό Ιούλιο κατέγραψε αύξηση 64,2%, καθώς τον Ιούλιο του 2021 διακινήθηκαν από και προς τα δύο αεροδρόμια μόλις 722 χιλ. επιβάτες σε σχέση με 1,2 εκατ. το φετινό Ιούλιο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο έγιναν στην Κύπρο συνολικά 951 εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τράπεζα φάντασμα δείχνει η Κεντρική
  • Κέρδη €37,2 εκατ. για την Eurobank Κύπρου το α’ εξάμηνο
  • Τώρα… και ακαδημία τζόγου

Πολίτης

 «Το υπουργικό θα γεφυρώσει τις όποιες διαφορές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται για τον εθνικό κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπάρχουν σωρεία θεμελιωδών ζητημάτων τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γεφυρωθεί. Παραδείγματος χάρη, θέματα προκύπτουν με τις συνολικές ώρες εργασίας που θα καθορίσουν τον εθνικό κατώτατο μισθό, με εξαιρέσεις διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων, με τη μεθοδολογία καθορισμού και αναπροσαρμογής του. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σημειώνεται, το χάσμα θέσεων μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς για καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού δεν γεφυρώνεται συναινετικά, αφού μεταξύ των δύο μερών υπάρχει μεγάλη απόσταση για συγκεκριμένα ζητήματα. Οι οποιεσδήποτε διαφορές θα καταγραφούν και πολύ πιθανόν τη λύση θα δώσει με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο και θα την ανακοινώσει αυθημερόν.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στην 20ή θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατατάσσεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), σημειώνοντας ραγδαίο ρυθμό προόδου, αν αναλογιστεί κάποιος ότι μέχρι πρότινος βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κερδοφορία 37,2 εκατ. ευρώ – Eurobank Cyprus
  • Ανησυχούν οι επενδυτές για τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας
  • Τράπεζα Κύπρου η καλύτερη τράπεζα στην Κύπρο

Χαραυγή

 «Αύξηση των ανέργων για τρίτο συνεχόμενο μήνα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι έντονες πιέσεις στην αγορά εργασίας που δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση αποτυπώνεται τόσο στα πραγματικά στοιχεία, από 10.586 το Μάιο σε 12.332 τον Ιούνιο και 14.145 τον Ιούλιο, όσο και στα στοιχεία τα οποία είναι διορθωμένα ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, από 13.320 το Μάιο σε 13.724 τον Ιούνιο και 14.128 τον Ιούλιο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος επένδυσε στην έρευνα και την ανάπτυξη το 2021 συνολικά 103 ευρώ για κάθε πολίτη σε σύγκριση με 244 ευρώ στο μέσο όρο της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΔΝΤ: Ζητά να μετακυλιστεί στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος της ενέργειας
  • Eurobank: Κέρδη €37,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

Αλήθεια

 «Κέρδη €37 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του ‘22»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημαντική αύξηση στα κέρδη της Eurobank Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με την τράπεζα τα καθαρά κέρδη της, μετά τους φόρους ανήλθαν στα €37,2 εκατ., καταγράφοντας αύξηση €13,1 εκατ. ή 54% σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του εξαμήνου του 2021.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στην προειδοποίηση του οίκου Moody’s ότι οι αυξήσεις τιμών στην Κύπρο πιθανόν να γίνουν μόνιμες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση της ανεργίας από Ιούνιο σε Ιούλιο, μείωση όμως σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021
  • Δεν θα προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας ο κατώτατος – Ιωάννης Τιρκίδης
  • Στα €42,5 δισ. οι καταθέσεις των κυπρίων τον Ιούνιο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΡΑΟΥΛΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΙΤΣΕΡΟ – Αναστάλθηκαν οι εργασίες για το ασφαλτικό αλλά θα βγάζουν σκοπιά μέχρι τις 25 του μήνα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΣΤΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΣΤΟ ΜΙΤΣΕΡΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΤΡΕΧΟΥΝ – Ερωτηματικά για την πολιτική απόφαση μετακίνησης του εργοστασίου από το Δάλι, χωρίς να αποδειχθεί προηγουμένως περιβαλλοντική επιβάρυνση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – Βόμβα η επιστολή παραίτησης του Θωμά Αντωνίου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ ΑΠΟ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ – Σοβαρές αποκαλύψεις από τον πρόεδρο του ΟΑΥ, ο οποίος έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του προέδρου