You are here

Τύπος: Πληθωρισμός, τουρισμός και έκτακτοι

07/10/2002 09:12
Ο ρυθμός πληθωρισμού του 9μήνου του 2002, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική μας βιομηχανία και το μέλλον των εκτάκτων στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον οικονομικό τύπο της Δευτέρας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στο 2,81% ο ρυθμός πληθωρισμού του 9μήνου» γράφει ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 3%, αφού για τρίτο συνεχή μήνα καταγράφεται αύξηση σε σχέση με το 2001, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οικονομολόγοι «τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα» εκτιμούν ότι οι σημαντικές αυξήσεις που σημειώθηκαν το καλοκαίρι στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και φόροι κατανάλωσης) σε ένα μεγάλο φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, θα συνεχίσουν να επιταχύνουν το ρυθμό πληθωρισμού για όλο το 2002.

Για την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο και σε σύγκριση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2001, ο προκύπτων πληθωρισμός ανερχόταν σε 2,58%, ενώ για το 8μηνο μέχρι τον Αύγουστο επήλθε επιτάχυνση στο 2,74%. Σε σύγκριση με το περυσινό 9μηνο, ο ρυθμός πληθωρισμού για την αντίστοιχη φετινή περίοδο ανέρχεται στο 2,81%. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, τα στοιχεία αυτά αναμένεται να ενισχύσουν την απροθυμία της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, αφού ουσιαστικά, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της για την εκδήλωση πληθωριστικών τάσεων.

Αλλού, το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι η ανεργία για το μήνα Αύγουστο ήταν 3,1%.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» με σχετικό ρεπορτάζ που θα είναι σε δύο συνέχειες (σήμερα και αύριο), επιχειρεί να καταγράψει τα μύρια τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τουριστική βιομηχανία. Υπό τον υπέρτιτλο «Οι συμπληγάδες του τουρισμού» γράφει ότι τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Στα προβλήματα πάντως, καταγράφονται επίσης, το ακριβό τουριστικό πακέτο, η οικονομική ύφεση διεθνώς, τα κρούσματα αισχροκέρδειας, ο κίνδυνος για πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, το λειτουργικό κόστος των ξενοδόχων αν αυξάνεται συνεχώς, ο μεγάλος αριθμός κλινών και κέντρων αναψυχής και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της κυβέρνησης να εκπονήσει τα σχέδια που έχει εξαγγείλει.

Αλλού, προβάλει το θέμα της δεοντολογίας στη δημοσιοποίηση στοιχείων δημοσκόπησης και στις προϋποθέσεις για τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Γκρεμίζονται τα όνειρα των εκτάκτων» γράφει ότι η αμοιβή τους κατά τους προϋπολογισμούς του κράτους καθιστά αδύνατη τη μονιμοποίηση τους. Όπως αναφέρεται η κυβέρνηση επικαλούμενη αντικειμενικούς λόγους λόγω του μεγάλου αριθμού εκτάκτων στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία, με την προσθήκη ειδικής παραγράφου ζητά τη συνέχιση, κατ΄ εξαίρεση, της χωρίς περιορισμό ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η σχετική προσθήκη αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει (υποστηρίζεται στο ρεπορτάζ) ότι θα ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα χιλιάδων εκτάκτων του δημοσίου.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.