You are here

Τύπος: Πνίγουν νοικοκυριά οι τιμές

17/05/2022 06:28

Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα, τα €376 εκατ. που πληρώσαμε για ρύπους, καθώς και οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πνίγουν νοικοκυριά οι τιμές»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα. Όπως αναφέρεται, αρκετά νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές τους ανάγκες, αδυνατούν να περιορίσουν τις διακινήσεις τους με τα ιδιωτικά οχήματα, αλλά και να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Στα τρόφιμα οι αυξήσεις στα βασικά είδη έχουν φθάσει το 10% ενώ υπάρχουν προϊόντα και άλλα είδη που επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες όπως τα μεταφορικά, με μεγαλύτερες διακυμάνσεις προς τα πάνω. Η κυβέρνηση πραγματοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή σύσκεψη προκειμένου να μελετηθούν μέτρα άμβλυνσης.

«Πληρώσαμε €376 εκατ. για ρύπους εντός 10 ετών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο ενέργειας στην επιτροπή ενέργειας της βουλής για τα έσοδα της κυπριακής Δημοκρατίας από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την επιτροπή ενέργειας για ποιους σκοπούς διατέθηκαν τα €182 εκατ. που εισπράχθηκαν από πώληση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Τα σχεδόν €182 εκατ. είναι τμήμα μόνο των λεφτών που χρεώθηκαν στους καταναλωτές ρεύματος και πληρώθηκαν από αυτούς μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ, σύνολο €376 εκατ., αλλά κατέληξαν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χορηγίες €323,2 εκατ. για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας
  • Διέψευσε η Εθνική Ελλάδας συγχώνευση με Τράπεζα Κύπρου
  • Κανένα άλλο μέτρο για στήριξη επιχειρήσεων λόγω Covid
  • Ακρίβεια και επιβράδυνση για φέτος

Πολίτης

 «Το ουκρανικό ανεβάζει ανεργία και πληθωρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, με ρυθμό της τάξεως του 2,3% αναμένεται να τρέξει το κυπριακό ΑΕΠ το 2022 συγκριτικά με 5,5% το 2021, ενώ επιπλέον αρνητικό στοιχείο στις εκτιμήσεις της επιτροπής είναι και το γεγονός πως η ανεργία θα παρουσιάσει άνοδο από 7,5% το 2021 στο 7,8% το 2022 προτού επανέλθει σε πτωτική πορεία το 2023.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο προεδρικό, στην οποία θα συζητηθούν μέτρα αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Μηδενική ανάπτυξη στην ΕΕ βλέπει η Κομισιόν

Χαραυγή

 «Μήνυμα από Κομισιόν για στήριξη των νοικοκυριών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το μήνυμα για την ανάγκη στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών που στέλνει η Κομισιόν στην Κύπρο μέσα από την έκθεση της για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2022. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προειδοποιεί στην έκθεση της ότι «ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών το 2022, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα για την ανάγκη στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τύμπανα απεργιακών κινητοποιήσεων χτυπούν σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, λόγω της πρόθεσης της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρέχουν να τα μαζέψουν υπό το βάρος της ακρίβειας
  • Σε ιστορικό ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και σενάρια για μηδενική ανάπτυξη

Αλήθεια

 «Ακουμπούν τα δύο ευρώ βενζίνη και πετρέλαιο»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται στα όρια της απελπισίας με τη βενζίνη και το πετρέλαιο να ακουμπούν επικίνδυνα τα δύο ευρώ, το ψωμί να βρίσκεται κοντά στα τρία ευρώ και τα τρόφιμα γενικά να έχουν αυξημένες οριζόντια τις τιμές κατά 9%. Όπως αναφέρεται, την ερχόμενη Παρασκευή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη με όλους του καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς για να μελετηθούν μέτρα άμβλυνσης και αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι εκτίμηση για αύξηση 2,3% του πραγματικού ΑΕΠ της Κύπρου το 2022 και 3,5% το 2023 καταγράφει η Κομισιόν στις εαρινές τις προβλέψεις.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Το πλήγμα στην ΕΕ προέρχεται από την ενέργεια

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΡΙΣΙΜΑ Η ΖΕΤΑ – Σε καταστολή και διασωληνωμένη στην εντατική η υπουργός εργασίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΔΗΚΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – Πως ο Ν. Χριστοδουλίδης «δανείστηκε» το όραμα Κασουλίδη 14 χρόνια μετά

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΝΙΓΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ – Ασύμμετρη απειλή η έκρηξη ακρίβειας που αγγίζει πλέον όλο το φάσμα της οικονομίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ – Η προβληματική διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών οδηγεί στη φυγή…