You are here

Τύπος: Ποια δάνεια θα μπορεί να αγοράσει η κυπριακή bad bank

01/03/2021 06:20

Η δημιουργία bad bank που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης από το υπουργείο οικονομικών καθώς και η έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ποια δάνεια θα μπορεί να αγοράσει η κυπριακή bad bank»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η δημιουργία bad bank που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης από το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, άρχισε ήδη η ανταλλαγή απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημιουργία bad bank ως μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ και οι αντιδράσεις είναι θετικές όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου και η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στην αγοραία αξία των αναφερόμενων χαρτοφυλακίων, αξία η οποία δεν πρέπει να αξιολογηθεί ως άμεση ή έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων καθώς και τις άμεσες/έμμεσες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.  Η ΚΕΔΙΠΕΣ, με τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων θα δύναται μέσω των διαθέσιμων της από τις εργασίες της και υπό προϋποθέσεις, να αγοράζει ΜΕΧ των τραπεζών για μια περίοδο τριών ετών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι λίγοι ήταν οι πελάτες της Τρ. Κύπρου που μπόρεσαν να κάνουν χρήση του δεύτερου σχεδίου αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριου του 2021 και αφορούσε όσους επηρεάστηκαν από τη δεύτερη επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα ειδικά σχέδια
  • Έσοδα €10 εκ. για ΚΟΑΓ από πολιτογραφήσεις
  • Η Airbnb περιμένει ανάκαμψη τουρισμού
  • Αγορές: Το story πίσω από το sell-off κρατικών ομολόγων

Πολίτης

 «Έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Αναφέρεται ότι οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικά στοιχεία ή προσωπικά δεδομένα πολιτών είναι η αποστολή email, sms και οι τηλεφωνικές κλήσεις. Οι επιτήδειοι εμφανίζονται ως αντιπρόσωποι τραπεζών και ζητούν από το κοινό να δώσει τους κωδικούς και τα στοιχεία του.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης κύκλου εργασιών ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2020 παρουσίασε ετήσια πτώση 56% στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης.

Οι εφημερίδες Χαραυγή και Αλήθεια δεν έχουν σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Ανησυχητικά τα σημάδια – Μετατίθεται για μια εβδομάδα η επιστροφή στα γυμνάσια στις 16 Μαρτίου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΓΙΑ ΛΥΚΕΙΑ, «ΚΑΜΠΑΝΕΣ» ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – Με προσκόμιση αρνητικού rapid test η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΡΙΦΟΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ – Η επίσκεψη Ζοζέπ Μπορέλ θα δείξει εάν η ΕΕ έχει πρόθεση να εμπλακεί ενεργά στο κυπριακό

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΞΕΧΑΣΕ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ – Και ευνοϊκή μεταχείριση στην εκμίσθωση γης και παράτυπες πολιτογραφήσεις