You are here

Τύπος: Ποιες αλλαγές φέρνει η πανδημία στα ακίνητα

06/07/2020 06:35

Oι αλλαγές στην αγορά ακινήτων που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού καθώς και το σοβαρό πισωγύρισμα που προκαλεί στις συνθήκες στην αγορά εργασίας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ποιες αλλαγές φέρνει η πανδημία στα ακίνητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Το οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας σκιαγραφεί την κατάσταση στο χώρο της κτηματαγοράς βλέποντας θετικές προοπτικές και ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα. Ως γενική αναφορά επισημαίνεται ότι παρατηρείται ανατροπή της αυξητικής πορείας της αγοράς ακινήτων λόγω της πανδημίας, η οποία παρουσίαζε ενδείξεις επιβράδυνσης ήδη πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται στη ζήτηση για ακίνητα και στην παραχώρηση νέου δανεισμού για αγορά κατοικίας, καθώς και στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κινήσεις για προώθηση ακινήτων σε ελκυστικές τιμές προωθούν η REMU της Τράπεζας Κύπρου και η Altamira επιλέγοντας ανά διαστήματα διάφορες κατηγορίες προς πώληση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα 1,2 τρισ. η ζημιά για τον παγκόσμιο τουρισμό φέτος
  • Νομοσχέδια κατάργησης εξουσίας έφορου φορολογίας
  • Ο κορωνοϊός ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια δανείων
  • Κίνηση 16 ευρωπαϊκών τραπεζών – Σχεδιάζουν ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών και θα λειτουργήσει το 2022

Πολίτης

 «Πλήγμα για την απασχόληση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το σοβαρό πισωγύρισμα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Στο οικονομικό δελτίο Ιουνίου της Κεντρικής Τράπεζας περιγράφεται και ένα σενάριο βελτίωσης των συνθηκών την περίοδο 2021-2022. Σύμφωνα με την ανάλυση για τις αποδοχές, την παραγωγικότητα και την αγορά εργασίας, η ανατροπή της θετικής πορείας του ΑΕΠ-το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση 7,3% το 2020, αντικατοπτρίζεται και στην πορεία απασχόλησης. Η απασχόληση προβλέπεται να καταγράψει ετήσια μείωση 3% το 2020, από μεγέθυνση 3,1% το 2019.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που παράγεται από μια Κεντρική Τράπεζα θα εκδοθεί σύντομα στην ευρωζώνη και συγκεκριμένα στη Λιθουανία.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ισχυρό χτύπημα για το facebook

Χαραυγή

 «Ακριβό το ψωμί, πανάκριβο το γάλα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία συγκρίνει τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, στην κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ο δείκτης στην Κύπρο είναι 106,4 που σημαίνει ότι το επίπεδο των τιμών είναι σχετικά πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ακρίβεια στην υπό αναφορά κατηγορία οφείλεται κυρίως στην υποκατηγορία η οποία αφορά τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και τα αβγά, καθώς και στην υποκατηγορία η οποία αφορά το ψωμί.

Αλήθεια

 «Είδος προς εξαφάνιση»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι όλα δείχνουν πως φέτος δεν θα δούμε τουρίστες.  Όπως αναφέρεται, οι αρχικές προσδοκίες που υπήρχαν για κάλυψη έστω και του 30% του ετήσιου τουρισμού μας, είναι αδύνατο, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

«Καταργεί την εξουσία του εφόρου φορολογίας να διαγράφει χρέη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημερινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου θα συζητήσει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που καταργεί την εξουσία του εφόρου φορολογίας να διαγράφει χρέη με βάση τον περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμο, ώστε τα μη εισπράξιμα ποσά του κράτους να τυγχάνουν χειρισμού από την τεχνική επιτροπή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βαθιές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας – Κριστίν Λαγκάρντ
  • Οι συντεχνίες ζητούν συνάντηση για το ταμείο προνοίας – Με την Cyprus Public Transport

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ – Όλα δείχνουν ότι δεν θα δούμε φέτος τουρίστες

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ – «Έκοψαν» υποψήφιους με διδακτορικό… στα ψυχομετρικά τεστ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ – Αντί γενικό ελεγκτή το ΑΚΕΛ προτείνει ελεγκτικό συνέδριο, θετικός εμφανίζεται ο ΔΗΣΥ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ