You are here

Τύπος: Ποινική έρευνα κατά Χάρη ζητά ο Οδυσσέας

25/10/2018 06:54

Η αποχώρηση του Γιάγκου Δημητρίου από την Κεντρική Τράπεζα, οι αντιδράσεις που προκαλεί η «απογείωση» των αεροπορικών ναύλων λόγω του κλεισίματος της Cobalt, η τρίμηνη παράταση για περάτωση των εργασιών της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, καθώς και η ποινική έρευνα κατά του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη που εισηγείται ο γενικός ελεγκτής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πρόωρη αφυπηρέτηση σε κρίσιμη ώρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αποχώρηση του Γιάγκου Δημητρίου από την Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η διοικήτρια της ΚΤ προσπάθησε να τον μεταπείσει να κάνει δεύτερες σκέψεις και να παραμείνει, τουλάχιστον όσο θα είναι ακόμη και η ίδια στην τράπεζα, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Ο κ. Δημητρίου δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να δώσει έκταση στους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση.  Στην επιστολή του προς το ΔΣ της ΚΤ επικαλείται προσωπικούς λόγους αλλά και υποστελέχωση του τμήματος εποπτείας μετά την αποχώρηση 11 ατόμων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στα στοιχεία για τα δάνεια και τις καταθέσεις που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις τον Σεπτέμβριο 2018 παρουσίασαν καθαρή μείωση €230,4 εκ. σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €176,3 εκ. τον Αύγουστο 2018. Τα συνολικά δάνεια τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν καθαρή αύξηση €250,5 εκ. σε σύγκριση με καθαρή μείωση €187,8 εκ. τον Αύγουστο 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εισπράττει μεν, δεν δαπανά στην ανάπτυξη δε – Ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού ανάπτυξης κινείται με αργούς ρυθμούς
  • Αύξηση 35% στα εργατικά ατυχήματα
  • ΚΟΕ: Ρυθμός 3,5% κατά το 2019
  • Καμπάνες για ξέπλυμα

Πολίτης

 «’Απογείωση’ εισιτηρίων δημοφιλών προορισμών»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί η «απογείωση» των αεροπορικών ναύλων λόγω του κλεισίματος της Cobalt και η απώλεια διαθέσιμων θέσεων. Όπως αναφέρεται, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς δημοφιλείς για τους κύπριους προορισμούς, όπως της Αθήνας και του Λονδίνου, καταγράφουν αύξηση της τάξης του 50% τουλάχιστον και προκαλούν την αγανάκτηση του επιβατικού κοινού αλλά και επιχειρηματιών. Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας κατήγγειλε χθες πως οι τιμές εισιτηρίων πλέον από Κύπρο προς Ελλάδα ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα €300.

 «Τρίμηνη παράταση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η τρίμηνη παράταση για περάτωση των εργασιών της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Όπως σημειώνεται, οι πρόνοιες της νομοθεσίας με βάση την οποία έχει συγκροτηθεί από τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, η ερευνητική επιτροπή προβλέπει την υποβολή αιτιολογημένης έκθεσης εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος με τους όρους εντολής της επιτροπής, ενώ μπορεί να δοθεί παράταση για τρεις μήνες. Ήδη έχει δοθεί η τρίμηνη παράταση και η κυβέρνηση θα εισάγει στη βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο ώστε να μπορεί να δοθεί ακόμη μία τρίμηνη παράταση. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα πρόσωπα και υποχωρήσεις – Κεντρική
  • Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης το 2018 και 2019
  • Ενδιαφέρον για το κενό – Hermes Airports
  • Εστίασαν στο «Εστία» - Στα γραφεία του ΔΗΚΟ ο υπουργός οικονομικών

Χαραυγή

 «Ποινική έρευνα για τον Χάρη ζητά ο ελεγκτής»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η ποινική έρευνα κατά του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη που εισηγείται ο γενικός ελεγκτής σε επιτολή του προς τη βουλή και τον γενικό εισαγγελέα.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο γενικός ελεγκτής εισηγείται την ποινική έρευνα με αφορμή τον διορισμό των δικηγόρων του Βγενόπουλου ως συμβούλων της κυβέρνησης στη διαδικασία για ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής, με κόστος πέραν των €900 χιλ. Το υπουργείο οικονομικών διόρισε τον οίκο Freshfields και ως σύμβουλο του για το σχέδιο Εστία.

 «Μόλις 35%η υλοποίηση αναπτυξιακών κονδυλίων 3 μήνες πριν φύγει ο χρόνος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η υλοποίηση των αναπτυξιακών κονδυλίων του κράτους που ανέρχεται μόλις στο 35% τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το γενικό λογιστήριο, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 περιλαμβάνει αναπτυξιακές δαπάνες ύψους €845,9 εκ., ωστόσο μέχρι τον Σεπτέμβριο υλοποιήθηκαν δαπάνες μόλις €296,8 εκ. Σε ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 35% και είναι ιδιαίτερα χαμηλό λαμβάνοντας υπόψη τις περικοπές οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η ΠΕΟ προτείνει μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία
  • Χ. Γεωργιάδης: «Δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στο Εστία»
  • Η κυβέρνηση καλείται να βρει άμεσα λύσεις για τα ακριβά εισιτήρια
  • Εκτός συστήματος €3,7 δισ. καταθέσεις και €,3 δισ. δάνεια

Αλήθεια

 «Χωρίς σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο ‘Εστία’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνάντηση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν πρόκειται να γίνουν σοβαρές αλλαγές στο σχέδιο Εστία αφού κάτι τέτοιο δεν επιδιώκει ούτε η Κομισιόν. Ωστόσο, η Κομισιόν θα ήθελε να δει κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια και κυρίως το οικογενειακό εισόδημα των €50 χιλ.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στις εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την κυπριακή οικονομία.  Το 2018 το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,9%. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ενάντια στον οικονομικό αναλφαβητισμό – Ελληνική Τράπεζα
  • Επέλεξε πρόωρη αφυπηρέτηση – Γ. Δημητρίου
  • Μείωση καταθέσεων λόγω Συνεργατισμού – Κεντρική Τράπεζα
  • Συμπληρωματικό προϋπολογισμό €210 εκ. – Υπουργικό

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Η ΦΕΥΓΩ – Ανησυχητικά τα μηνύματα για τις προθέσεις Ακκιντζί, σε περίπτωση εγκατάλειψης της ΔΔΟ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ» ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΦΙΛΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ – Σχεδόν απογοητευτικό το κόστος ταξιδιών για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ – Η δημοσιοποίηση των αμοιβών των γιατρών άνοιξε το μέτωπο της σύγκρουσης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΖΗΤΑ Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ