You are here

Τύπος: Ποιοι φοροαπάλλαξαν τους χρηματιστές από τα υπερκέρδη

11/06/2002 09:10
Μέρα με τη μέρα οι εφημερίδες δίνουν μεγαλύτερη έκταση σε θέματα που αφορούν τα χρηματιστηριακά δρώμενα, ενώ το περιεχόμενο του τελικού πορίσματος των επιτροπών της Bουλής συνεχίζει να βρίσκεται τελικά στην κορυφή της επικαιρότητας με την απαραίτητη προβολή και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Πάντως, στο σημερινό οικονομικό τύπο προβάλλεται εκτενώς και η απάντηση του πρώην προέδρου του ΧΑΚ Ντίνου Παπαδόπουλου προς την Bουλή.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει ψηλά στην πρώτη - εξωτερική - σελίδα το κύριο θέμα στο εσωτερικό ένθετο «Οικονομία», υπό τον εύγλωττο τίτλο «Το ΑΚΕΛ πήρε ό,τι ήθελε» εν σχέση με το πόρισμα των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τα γεγονότα στο ΧΑΚ. Καταγράφεται σειρά γεγονότων και αφού γίνεται σύγκριση τριών εγγράφων: του προσχεδίου, του τελικού πορίσματος που δόθηκε στη δημοσιότητα και τις γραπτές προτάσεις του ΑΚΕΛ, σημειώνεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καταδεικνύουν ότι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ προσερχόμενοι στη κρίσιμη συνεδρία της περασμένης Τρίτης είχαν θέσει δύο βασικούς στόχους, τους οποίους και πέτυχαν απόλυτα.

Πρώτον, «να επιρρίψουν απευθείας τις ευθύνες στο Υπουργικό Συμβούλιο (αφενός για να πλήξουν την κυβέρνηση ενόψει εκλογών, αφετέρου δε, γιατί οποιαδήποτε άλλη γενική και αόριστη αναφορά» τονίζεται στο ρεπορτάζ, «θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και τη Bουλή». Δεύτερον, να γίνει συγκεκριμένη αναφορά σε ευθύνες του Γενικού Εισαγγελέα.

Αλλού, στο ένθετο «Οικονομία» του «Φ» δίνεται αυτούσια χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, η απάντηση του πρώην προέδρου του Συμβουλίου του ΧΑΚ, Ντίνου Παπαδόπουλου στο πόρισμα της Bουλής για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τριμερής επίθεση κατά Υπουργικού» ασχολείται στο βασικό του θέμα, με την απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να περικόψουν κατά 50% την προτεινόμενη αύξηση στο επίδομα παραστάσεως των υπουργών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούσε συμφωνία- πακέτο με τις ανάλογες αυξήσεις των επιδομάτων του προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής και αποτελούσε προσωπική δέσμευση των πολιτικών αρχηγών προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «το γεγονός αυτό δεν τυχαίο δεδομένου ότι απομένουν οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές».

Αλλού, γράφει ότι δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, αναφορικά με το νέο καθεστώς λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας, με επίμαχο θέμα αυτή τη φορά, την άσκηση ελέγχου επί της κεντρικής τράπεζας από τη Γενικό Ελεγκτή.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» στο βασικό της θέμα ασχολείται με την σκληρή απάντηση/πρόκληση προς βουλευτές του πρώην προέδρου του Συμβουλίου του ΧΑΚ, Ντίνου Παπαδόπουλου στο πόρισμα της Βουλής για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Υπό τον τίτλο «Άλλοι ήταν υποχείρια και έρμαια των χρηματιστών και όχι το συμβούλιο του ΧΑΚ» το ρεπορτάζ επισημαίνει την αναφορά Παπαδόπουλου στις ευθύνες της Νομοθετικής εξουσίας: «Ένας έχει την εξουσία να νομοθετεί και αυτός είναι η Βουλή. Γιατί δεν το έκανε;». Στην απάντηση του, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου απορρίπτει κατηγορηματικά την αναφορά του πορίσματος ότι το τότε Συμβούλιο (1999) ήταν έρμαιο των χρηματιστών. «Άλλου θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν ήταν έρμαια ή υποχείρια των χρηματιστών και να ικανοποιήσουν την απλή κοινή λογική ιδιαίτερα, όταν την υπό κρίση περίοδο, είχαν αποφασίσει με Νόμο τη φορολογική απαλλαγή των χρηματιστών από τα υπερκέρδη του 1999».

Αλλού, γράφει ότι φυτοζωούν τα 2/3 των χρηματιστηριακών γραφείων.