You are here

Τύπος: Πόλεμος και για τις συντάξεις

01/12/2022 06:04

Η προληπτική υπόδειξη στη βουλή από το υπουργείο οικονομικών για το νέο συνταξιοδοτικό και τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το εννεάμηνο του 2022, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πόλεμος και για τις συντάξεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η προληπτική υπόδειξη στη βουλή από το υπουργείο οικονομικών για το νέο συνταξιοδοτικό. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών, Γιώργος Παντελή, με επιστολή που απέστειλε χθες στον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής οικονομικών της βουλής, εφιστά την προσοχή της βουλής σε πρόσφατη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, την οποία έχει ήδη υπόψη του το κοινοβούλιο και προειδοποιεί με πιθανή αναπομπή των νομοθετημάτων, εφόσον ενσωματωθούν από τη βουλή στο νομοσχέδιο τροπολογίες που θα εξαιρούν κατηγορίες εργαζομένων από το νέο νομοσχέδιο. Η σχετική γνωμάτευση αφορούσε μεταξύ άλλων στο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και, στη γνωμάτευση, συμπληρώνει ο κ. Παντελή.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι περίπου ένας στους τρεις φορολογούμενους αγοραστές πρώτης κατοικίας που μπήκε στο μικροσκόπιο του τμήματος φορολογίας το τελευταίο δίμηνο εντοπίστηκε να έχει καταχραστεί το μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση της κατοικίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Όχι» ΥΠΟΙΚ στη συμβιβαστική πρόταση για εκποιήσεις
  • Ανώτατο: Άλλη η βάση για εστιατόρια, άλλη για ηλεκτρισμό
  • Παίρνει κεφάλι στην Ελληνική η Eurobank
  • Λίφτινγκ για νέα αίτηση για τη μικρή επιταγή

Πολίτης

 «Κέρδη 76 εκατ. ευρώ για Ελληνική»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το εννεάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ελληνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη της τάξεως των €76,4 εκατ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα από τους τόκους ανήλθαν στα €205,9 εκατ. Παράλληλα, η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 21,42%, πολύ πιο πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας 470%). Ο Πέτρος Αρσαλίδης, εκτελών χρέη ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή του ομίλου, ανέφερε ότι «η χρηματοδότηση τομέων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η τεχνολογία, η φιλοξενία, οι μεταφορές και η ναυτιλία παραμένουν υψηλή προτεραιότητα για εμάς, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, παραχωρήθηκαν €0,8 δισ. σε νέα δάνεια, αυξημένα κατά 29% σε ετήσια βάση».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ομόφωνα αντισυνταγματικό έκρινε η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από την πρόταση νόμου με τίτλο «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ.6) Νόμος του 2021» και αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ένας στους τρεις δεν πλήρωσε κανονικά το 19% ΦΠΑ

Χαραυγή

 «ΣΥΠΡΟΔΑΤ και ΚΕΒΕ συζήτησαν την αναστολή εκποιήσεων»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής γράφει ότι το ΚΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών συζήτησαν χθες θέματα όπως είναι η αναστολή των εκποιήσεων, οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, οι αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων και του πληθωρισμού και την ανάγκη εφαρμογής αντισταθμιστικών μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο γγ του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής, είπε ότι η θέση του ΚΕΒΕ παραμένει ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να λυθεί οριστικά και να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά σχεδόν 30% ή €80 εκατ. αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό το Σεπτέμβριο του 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παραμένουν κάτω από το 1% του ΑΕΠ οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στην Κύπρο
  • Κέρδη €74,6 εκατ. το πρώτο εννιάμηνο του 2022 για την Ελληνική

Αλήθεια

 «Μαξιλάρι μισού δισ. για τους επόμενους»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα «H Κυπριακή Οικονομία – Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Radisson Blu στη Λάρνακα. Ο κ.  Πετρίδης ανέφερε ότι με τα δημόσια ταμεία να έχουν πλεόνασμα πέραν του μισού δισ. την ανάπτυξη να έχει σκαρφαλώσει στο 6%, τον πληθωρισμό να μειώνεται έστω και ελάχιστα αυτό το μήνα και τις καταθέσεις κυπρίων στις τράπεζες να σημειώνουν ρεκόρ αφού φθάνουν τα €45 δισ., η παρούσα κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει τη διεθνή οικονομική κρίση με συγκεκριμένες πολιτικές άντλησης επενδύσεων και προγραμμάτων που έχουν αποτέλεσμα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι περισσότερα από 270 άτομα που επωφελήθηκαν από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για σκοπούς πρώτης κατοικίας, θα επιστρέψουν ΦΠΑ €16 εκατ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συμβιβαστική λύση Ιωάννου με στοχευμένες εξαιρέσεις
  • Αύξηση 269% για ταξιδιωτικά γραφεία και πρακτορεία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΜΙΣΟΥ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ – Κ. Πετρίδης: Είχαν αποτέλεσμα οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ» ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ – Αρνήθηκαν να παραστούν στη χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό για τις φυλακές, που αναβλήθηκε τελικά λόγω κορωνοϊού

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Προειδοποίηση από ΥΠΟΙΚ στη βουλή να μην πειράξει το νέο συνταξιοδοτικό του δημόσιου τομέα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ – Το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Συναγερμού