You are here

Τύπος: Πολιτική κόντρα και για το e-kalathi

24/05/2023 06:17

Τα προσκόμματα που έφεραν για άλλη μια φορά βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ επί του νομοσχεδίου για το e-kalathi, καθώς και η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας στο χθεσινό 60ο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Καρτέλ κομμάτων για τη λιανική»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι τα προσκόμματα που έφεραν για άλλη μια φορά βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ επί του νομοσχεδίου για το e-kalathi.  Όπως αναφέρεται, στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου, βουλευτές, κυρίως από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, επαγγελματικοί φορείς αλλά και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου «για να μην πληγεί ο ανταγωνισμός». Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Κυριάκου Χατζηγιάννη του ΔΗΣΥ, ο οποίος άλλη θέση είχε διατυπώσει τον περασμένο Νοέμβριο - επί προηγούμενης κυβέρνησης - και άλλη χθες.  Μοναδικός σύμμαχος της κυβέρνησης στη συζήτηση ήταν τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Το απόγευμα συντάχθηκε μαζί τους, με ανακοίνωση, και η ΕΔΕΚ.  Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασε στην Επιτροπή Εμπορίου το νομοσχέδιο, μέσω του οποίου θα τεθεί σε εφαρμογή το e-kalathi, στο οποίο αρχικά θα αναρτώνται καθημερινά οι τιμές 350 προϊόντων από επιχειρήσεις τροφίμων με ετήσιο κύκλο εργασιών €2 εκατ. και άνω, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν τα σημεία πώλησης, ανάλογα με τις τιμές στα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και να επιλέγουν.

Φιλελεύθερος

«Ικανοποίησε μερικώς την ΠΑΣΥΔΥ για επιδόματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας στο χθεσινό 60ο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ. Σημειώνεται ότι η αυξημένη ΑΤΑ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα εκεί όπου εφαρμόζεται ο θεσμός, φαίνεται να μην επιτρέπει στο κράτος να ικανοποιήσει από φέτος και το αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ για αποκατάσταση των επιδομάτων βάρδιας και της αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση, που είχαν μειωθεί το 2013. Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο ΠτΔ, η αποκατάσταση του επιδόματος βάρδιας και της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση ήταν και προεκλογική του δέσμευση και θα εφαρμοστεί σταδιακά, ενώ υποστήριξε ότι μετά από συζητήσεις της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ με το υπουργείο οικονομικών, που έχουν ολοκληρωθεί θετικά, η αποκατάσταση θα ξεκινήσει από το 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2025, τόσο για τις βάρδιες, όσο και για τις υπερωρίες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα νέα υφυπουργεία και η δημοσιονομική πειθαρχία
  • Αποζημιώσεις λόγω αποκοπών ζητούν οι αιολικοί
  • Πρώτη γκρίνια από την κυβέρνηση για τη βουλή

Πολίτης

 «Πολιτική κόντρα και για το e-kalathi»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για το e-kalathi στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, όπου έφερε αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Στην έναρξη της συζήτησης η πλειοψηφία των μελών της ζήτησε χρόνο για διαβούλευση και να κατατεθεί εκ νέου το νομοσχέδιο, με τον υπουργό Εμπορίου να απαντά ότι θα διαβουλευτεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την αντίδραση να έρχεται το απόγευμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη. Στη συνεδρίαση ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για καλές προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά χαρακτήρισε το e-kalathi ως μια κίνηση «εξόφθαλμα παρεμβατική» και όχι προς όφελος του καταναλωτή. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι χρειάζεται προσοχή για να μην δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για κοινή στάση με στόχο την απόρριψη κυβερνητικών προτάσεων. Το e-kalathi, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τις τιμές εκατοντάδων προϊόντων πρώτης ανάγκης και καθημερινής χρήσης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την ικανοποίηση δύο μισθολογικών αιτημάτων του δημόσιου τομέα ανακοίνωσε από το βήμα του 60ού συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για την αποκατάσταση του επιδόματος βάρδιας και της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης σταδιακά από το 2024, με ολοκλήρωση το 2025.

Χαραυγή

 «Εισαγγελέας: Ζητά μορατόριουμ σε αναφορές στις κυρώσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το μορατόριουμ σε δημόσιες αναφορές για τις κυρώσεις που ζητά ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλώνει ότι δεν τον αγγίζουν οι «μεμψιμοιρίες», οι οποίες φέρνουν την κυβέρνηση να έχει μετατραπεί σε εκπρόσωπο ξένων κυβερνήσεων και διαμηνύει ότι ο στόχος είναι «να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα». Συγκεκριμένα, ο κ. Σαββίδης ερωτηθείς χθες είπε ότι το θέμα των κυρώσεων είναι «πάρα πολύ λεπτό και η παράκληση μου είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε πολλές δηλώσεις».

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Στέφανο Στεφάνου, με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Γιαννάκης Ομήρου: Διορίζουν «στρατούς» κομματικών κομισάριων με μόνη ενασχόληση το ρουσφέτι
  • Διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της πολυφωνίας των ΜΜΕ
  • Φωτοβολταϊκά πάρκα «φυτρώνουν» ανεξέλεγκτα σε όλη την Κύπρο
  • ΠΑΣΥΔΥ: Πρωταρχικής σημασίας η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Αλήθεια

 «Θετική πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας βλέπει η DBRS»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι σε ανακοίνωσή της η DBRS Morningstar αναφέρει ότι η πιθανή εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας από τη Νέα Δημοκρατία σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τις επόμενες εβδομάδες θα φέρει πολιτική σταθερότητα και θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση την εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας ότι θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ως ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία και η θυματοποίηση νόμιμων επενδυτών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΗΒ, συζητήθηκαν εκτενώς σε χθεσινό συνέδριο με θέμα «Επαγγελματικές Υπηρεσίες και Επενδύσεις».

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ – Πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΝΕΟ «ΚΕΦΑΛΟΚΛΕΙΔΩΜΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΑΚΕΛ – Διπλό «όχι» από αντιπολίτευση στη βουλή για διορισμό Μαρίας Κουρούπη και e-kalathi

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΑΡΤΕΛ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ – «Από κοινού» ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ φέρνουν προσκόμματα, λέει η κυβέρνηση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ – Αναφορές για το μαύρο βαν, «χρυσά» διαβατήρια και «απόρρητες δημόσιες συμβάσεις»