You are here

Τύπος: Πολιτικό ρινγκ σήμερα στη βουλή…

08/01/2003 09:08
Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Κράτους το 2003 που αρχίζει σήμερα στις 5 το απόγευμα, και η δεδομένη αντιπαράθεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ενόψει προεδρικών εκλογών μεσούσης μάλιστα, της προεκλογικής περιόδου, κυριαρχεί στη βασική θεματολογία του οικονομικού τύπου της Τετάρτης.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον υπέρτιτλο «Η αντιπολίτευση ακονίζει μαχαίρια» γράφει ότι παρά τη χθεσινή προσπάθεια του προέδρου της επιτροπής Οικονομικών Μ. Κυπριανού, να πείσει ότι δεν είναι στις προθέσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσουν τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό για προεκλογικούς σκοπούς, όλες οι πληροφορίες καθιστούν βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα ξεπεράσει τον εαυτό της, στην προσπάθεια της να επιφέρει πλήγματα στην κυβερνητική παράταξη, προσδοκώντας σε εκλογικά οφέλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα για τις προθέσεις τους μέσω της πολυσέλιδης έκθεσης της επιτροπής οικονομικών της βουλής για τον προϋπολογισμό, ενώ «σε ανεπίσημες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες, βουλευτές των δύο κομμάτων», σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, «δεν κρύβουν ότι προετοιμάζονται για μαστίγωμα της κυβερνητικής πολιτικής». Το λεκτικό όμως θα διαφέρει, προστίθεται, από εκείνο στις αντίστοιχες ομιλίες προηγούμενων χρόνων, «ακριβώς γιατί η συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού θα σημάνει την εκδήλωση της τελικής επίθεσης της αντιπολίτευσης προς την εξουσία».

Αλλού, γράφει ότι πέντε είναι οι τελικοί υποψήφιοι για τη β’ φάση της έρευνας της βουλής για το ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κόντρα Κυβέρνησης – Βουλής» γράφει ότι ολοένα και μεγαλώνει η απαρέσκεια του Νομοθετικού Σώματος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα αιτήματα και οι ανάγκες της βουλής από την Κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό, προστίθεται, έχει εκφραστεί με πολλαπλούς τρόπους, με αρχή την έκθεση της επιτροπής Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η συνέχεια αναμένεται να δοθεί «παρασκηνιακά». Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο, είναι η μείωση της ετήσιας χορηγίας του κράτους προς τα κόμματα από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα νέα αιτήματα της βουλής που αφορούν την πρόσληψη τεχνικού προσωπικού, καθαριστριών, αλλά και την αγορά τεχνικού εξοπλισμού.

Αλλού, γράφει ότι χθες υπήρξε μια μικρή υποχώρηση στις τιμές πώλησης του πετρελαίου στις αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Προϋπολογισμός με εκθέσεις» αναφέρεται στη σχετική τροπολογία που κατέθεσαν χθες ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ με την οποία ζητούν όπως οι εκθέσεις αυτές περιέχουν, μεταξύ άλλων, αναλυτικά στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος κ.ο.κ. Το ρεπορτάζ, αναφέρεται σε έκταση στη σχετική τροπολογία, καθώς επίσης και σε άλλες τροπολογίες που κατέθεσαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για επιμέρους θέματα.

Αλλού, γράφει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατηγόρησε για παραβίαση της νομοθεσίας αναφορικά με την υποβολή αναλυτικών εκθέσεων και πινάκων, σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Γράφει ακόμη, σε άλλο ρεπορτάζ, ότι κανείς από τους 65 έκτακτους υπαλλήλους στο ΧΑΚ δεν θα φύγει, προτού ολοκληρωθεί η μελέτη που τελικά, θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.