You are here

Τύπος: Πολλοί ‘νέοι’ σε επιτροπές με θέματα που επείγουν

02/06/2021 06:30

Η εκλογή 20 νέων βουλευτών που φέρνει τα πάνω – κάτω στη σύνθεση και λειτουργεία των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον τομέα των υπηρεσιών ενημέρωσης και επικοινωνίας το πρώτο τρίμηνο του 2021 και η αύξηση που καταγράφει η Κύπρος στην ανεργία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πολλοί ‘νέοι’ σε επιτροπές με θέματα που επείγουν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η εκλογή 20 νέων βουλευτών που φέρνει τα πάνω – κάτω στη σύνθεση και λειτουργεία των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Όπως σημειώνεται, οι επιτροπές οικονομικών, εργασίας και εμπορίου, οι οποίες ασχολούνται με σημαντικά θέματα ευρύτερης οικονομίας, εκ των πραγμάτων αλλάζουν σύνθεση σε μεγάλο ποσοστό, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία οι επιτροπές θα είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα πρώτα νομοσχέδια και να τα προωθήσουν για τελική έγκριση στην ολομέλεια.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ ασκεί πίεση στην υπουργό ενέργειας ώστε ποσό €11 εκ. να μετακυλιστεί στους καταναλωτές ρεύματος, παρ’ ότι η ΡΑΕΚ είχε αποφασίσει από το 2019 να το καταβάλει η ίδια η ΑΗΚ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πολλά κενά στην εργασίας, καλύτερη η κατάσταση στην εμπορίου
  • Υποτιμημένες Λάρνακα και Πάφος
  • Τα κρατικά μέτρα στήριξης έσωσαν τις επιχειρήσεις
  • Προειδοποιούν για το χάος – Σε συναγερμό τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενόψει καλοκαιριού και λόγω μέτρων κατά πανδημίας

Πολίτης

 «Βουτιά στις υπηρεσίες εκτός από επικοινωνίες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον τομέα των υπηρεσιών ενημέρωσης και επικοινωνίας το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όσον αφορά τον κύκλο εργασιών στις υπηρεσίες, ο τομέας της ενημέρωσης και επικοινωνίας κατέγραψε ετήσια άνοδο της τάξεως του 4,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Όσον αφορά την ανεργία στην Κύπρο, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, αυξήθηκε σε 9,4% τον Απρίλιο από 8% τον Μάρτιο του 2021. Σε σχέση με τον πληθωρισμό, αναμένεται στο 1,5% τον Μάιο του 2021, σε σύγκριση με 1,2% τον Απρίλιο του 2021.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου για έκδοση κοινού χρέους ώστε να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Χαραυγή

 «Στην τέταρτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας η Κύπρος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αύξηση που καταγράφει η Κύπρος στην ανεργία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Απρίλιο η ανεργία στην Κύπρο έφθασε στο 9,4% σε σύγκριση με 8% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,4%. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτή είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ όπου το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,3% καθώς και της ευρωζώνης όπου το ποσοστό μειώθηκε οριακά από 8,1% σε 8%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών δήλωσε χθες ότι η εκταμίευση του €1 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης περιλαμβάνει 257 ορόσημα αλλά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 48 ξενοδοχεία της Πάφου στο σχέδιο για τον εγχώριο τουρισμό
  • Ύστατη προσπάθεια για τους τουρίστες από Βρετανία

Αλήθεια

 «Να γυρίσουμε σελίδα και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κάλεσε χθες τους βουλευτές της νέας σύνθεσης του κοινοβουλίου να γυρίσουμε σελίδα, να αφήσουμε πίσω την τοξικότητα και να δούμε πως μπορούμε καλύτερα εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να συνεργαστούμε για την εξεύρεση συναινέσεων και προώθηση μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι τις 7 Ιουνίου επικρατεί αγωνία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αναμένοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φορολογική συμφωνία Κύπρου – Ολλανδίας
  • Στο 9,4% η ανεργία τον Απρίλιο – Eurostat
  • Ανακοίνωσε ευρωπαϊκό φορολογικό παρατηρητήριο – Κομισιόν

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ – Για την προεδρία της βουλής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΒΓΗΚΑΝ ΔΗΚΟΠΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΙΑΣΚΟ – Θύμα ο επικοινωνιολόγος Κ. Παναγόπουλος για την γκάφα του «Μάκη»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΣΤΗΣΑΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ – Ξεκίνησαν τα παρασκήνια για την προεδρία της βουλής – Όλα ανοικτά κι ο Καρογιάν στη μέση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η ΚΥΠΡΟΣ – Η ανεργία ανάμεσα στους νέους κάτω των 25 χρόνων ανέρχεται στο 18,8%