You are here

Τύπος: Ποντάρουν στις πολιτογραφήσεις

15/04/2020 06:52

Οι κανονισμοί για τις πολιτογραφήσεις που αναμένεται να κατατεθούν σύντομα στη βουλή, η δαπάνη ύψους €1,5 δισ. για ταξίδια στο εξωτερικό που αποτελεί μια χρυσή εφεδρεία για την εγχώρια ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ καθώς και το έκτακτο πλάνο δράσης για τον τουρισμό για το 2020 που έχει καταρτίσει το υφυπουργείο τουρισμού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ποντάρουν στις πολιτογραφήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι κανονισμοί για τις πολιτογραφήσεις που αναμένεται να κατατεθούν σύντομα στη βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μετά το Πάσχα αναμένεται να κατατεθούν στη βουλή οι κανονισμοί βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων. Με τους κανονισμούς θα καθορίζονται με διαφάνεια οι όροι παραχώρησης υπηκοότητας στους επενδυτές.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, τη δεύτερη μικρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη που εκτιμάται στο 6,5% για το 2020 θα έχει η Κύπρος σε σχέση με άλλες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την πανδημία του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς αύξηση ουσιωδών υπηρεσιών στο δημόσιο
  • Υψηλότερο ποσοστό NPLs στο κατασκευαστικό τομέα
  • Η επόμενη μέρα στη ναυτιλία
  • Φοβούνται το άγνωστο οι τράπεζες

Πολίτης

 «Στήριγμα ο κύπριος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η δαπάνη ύψους €1,5 δισ. για ταξίδια στο εξωτερικό που αποτελεί μια χρυσή εφεδρεία για την εγχώρια ξενοδοχειακή βιομηχανία. Όπως αναφέρεται, η ξενοδοχειακή βιομηχανία αδυνατεί να προχωρήσει στον οποιονδήποτε προγραμματισμό προτού υπάρξει ένα σαφές πλάνο άρσης των περιορισμών τόσος στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εσωτερική ζήτηση, σημειώνεται, μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για το άνοιγμα των ξενοδοχείων, αν και προεξοφλείται ότι ένας μεγάλος αριθμός μονάδων δεν θα λειτουργήσει φέτος. Σε πρώτη φάση, η εγχώρια ξενοδοχειακή βιομηχανία αναμένεται να έρθει να καλύψει τη ζήτηση των κατοίκων της Κύπρου και στη συνέχεια τους φθινοπωρινούς μήνες, να επιχειρηθεί η προσέλκυση ξένων επισκεπτών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στους λογαριασμούς όσων έκαναν αίτηση εμβάστηκαν χθες το ειδικό επίδομα για τη φροντίδα παιδιών και το ειδικό επίδομα για αυτοτελώς εργαζόμενους στο πλαίσιο των σχεδίων που υλοποιούνται για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας το κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η μεγάλη ύφεση – Προβλέψεις για βαρύ αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης
  • Δωρεάν ψηφιακές μεταφορές χρημάτων – Ελληνική Τράπεζα
  • Τουρίστες τον Ιούλιο
  • Το ΠΔΠ βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη

Χαραυγή

 «6,5% συρρίκνωση της οικονομίας προβλέπει για την Κύπρο το ΔΝΤ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έκθεση του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ προβλέπει για την Κύπρο συρρίκνωση της οικονομίας κατά 6,5% και αύξηση της ανεργίας από 7,1% σε 8,8%. Εκτιμά μάλιστα ότι η οικονομία θα παραμείνει σε πτωτική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, ενώ το επόμενο έτος θα σημειώσει ισχυρή αλλά όχι αντίστοιχη ανάκαμψη.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκτός κυβερνητικού πλάνου μένουν οι ενοικιαστές ακινήτων, αφού ο υπουργός εσωτερικών ενημέρωσε χθες την επιτροπή εσωτερικών της βουλής ότι είναι περιορισμένες οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους να παρέμβει μέσα από την επιδότηση του ενοικίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εμβάστηκαν τα πρώτα κορωνο-επιδόματα σε 20.500 εργαζόμενους
  • Ρωσία: Μετά την Κύπρο αναθεώρηση συμφωνίας και με Λουξεμβούργο – Μάλτα
  • Πρόταση από το ΑΚΕΛ για απευθείας στήριξη μικρομεσαίων μέσω ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Μετά το Πάσχα αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις

Αλήθεια

 «Έκτακτο πλάνο δράσης με εφαρμογή από Ιούλιο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το έκτακτο πλάνο δράσης για τον τουρισμό για το 2020 που έχει καταρτίσει το υφυπουργείο τουρισμού. Το πλάνο έχει τη δυνατότητα να μεταθέτει τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και το οποίο έχει ως πρώτο σενάριο ότι η Κύπρος θα δεχθεί τους πρώτους τουρίστες της τον Ιούλιο. Ο υφυπουργός Σάββας Περδίος ανέφερε ότι για φέτος αναμένεται, στη καλύτερη περίπτωση, μείωσης στις αφίξεις κατά τουλάχιστον 60% ή κατά 1,5 εκ. ενώ η ανάκαμψη αναμένεται στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ζητά να προωθηθεί το θέμα των κρατικών εγγυήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο 6,5% η συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ το 2020 – ΔΝΤ
  • Στην ατζέντα τέλη ναυτιλίας, πρόστιμα εταιρειών και σφαγή αμνοεριφίων – Εκτάκτως σήμερα η ολομέλεια
  • Άρχισε η καταβολή επιδομάτων λόγω κορωνοϊού – Υπουργείου εργασίας
  • Μετά την Κύπρο η Μόσχα ζητά αναθεώρηση από Λουξεμβούργο και Μάλτα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ – Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τρίζει τα δόντια στον μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και τον χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος Βαρνάβα για την παρακοή των διαταγμάτων για τον κορωνοϊό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΝ – Αποτελούν δυνητικούς κινδύνους και πιθανές συστοιβάδες εξάπλωσης της νόσου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ – Νέα επιφυλακή για εξάπλωση του ιού φέρνουν τα κρούσματα σε χώρους συγκέντρωσης πολιτών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ