You are here

Τύπος: Πορίσματος συνέχεια...

15/05/2002 09:17
Η σημερινή ολοήμερη συνεδρία των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, η οποία θα ασχοληθεί με την περαιτέρω διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το πόρισμα, με τις πολιτικές ευθύνες θεσμικών οργάνων της Πολιτείας τη διετία 1999-2000, αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Έτσι, μεγάλη προβολή στο θέμα δίνεται από το σημερινό ημερήσιο οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο βασικό του θέμα με το πόρισμα επιτροπών της Βουλής, το οποίο θα δοθεί σήμερα σε όλους τους βουλευτές για περαιτέρω μελέτη και το οποίο καταπιάνεται με τις πολιτικές ευθύνες θεσμικών οργάνων της Δημοκρατίας, αναφορικά με τα γεγονότα του 1999-2000 που οδήγησαν στην σημερινή εξαθλίωση του ΧΑΚ. Υπό τον υπέρτιτλο «Η ώρα των ευθυνών για το ΧΑΚ» το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται στη σημερινή κοινή συνεδρία των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής και όπως υποστηρίζει «αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό, για το ποιά άτομα ή φορείς θα μπουν στο "στόχαστρο"».

Αλλού, γράφει ότι όλα είναι έτοιμα για την ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας των Κυπριακών Αερογραμμών στην Ελλάδα, μετά την τυπικού και διαδικαστικού χαρακτήρα απόφαση, από το ΔΣ της Εταιρίας.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» στο βασικό της θέμα καταπιάνεται με το θέμα της εξεύρεσης χώρου και της ανέγερσης του νέου κτιρίου του Χρηματιστηρίου. Υπό τον υπέρτιτλο «Αντιπαράθεση ΕΤΕΚ – Δήμου Λευκωσίας» γράφει ότι ο μεν Δήμαρχος Μιχαλάκης Ζαμπέλλας, υποστήριξε στη τελευταία συνεδρία εξ Υπουργών Επιτροπής, ότι το νέο κτίριο θα πρέπει να ανεγερθεί στο χώρο του παλαιού ΓΣΠ, αντίθετα δηλαδή με την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Νίκος Μεσαρίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου Λευκωσίας, τόσο για τη στάση του στο θέμα του κτιρίου, όσο και για την έλλειψη έργων υποδομής στην πρωτεύουσα.

Αλλού, γράφει ότι η βιομηχανία ένδυσης εκπέμπει σήμα κινδύνου μετά την απόφαση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων να αποκόψει από το 2001, την επιδότηση του κλάδου ως προς τις εξαγωγές του, κατά 3%.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρεται στο βασικό θέμα, με την φορολογική μεταρρύθμιση. Υπό τον τίτλο «Καθυστέρηση στη φορολογική μεταρρύθμιση λόγω επανακοστολογήσεων» το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ζητήσουν την κατάθεση νέων λογαριασμών στα στοιχεία που ετοίμασαν λειτουργοί του υπουργείου Οικονομικών για την κοστολόγηση των αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με την κοινή πρόταση των «τριών».

Αλλού, προβάλλει την υποστήριξη που εξέφρασαν οι Εμπορικές Τράπεζες, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Σύνδεσμος τους, προς τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλο Χριστοδούλου.