You are here

Τύπος: Πως αλλάζει ο τουριστικός χάρτης

18/07/2019 06:50

Η εικόνα για τη φετινή πορεία του τουρισμού, οι αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις που μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για στέγαση των νέων δικαστηρίων στο χώρο του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πως αλλάζει ο τουριστικός χάρτης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η εικόνα για τη φετινή πορεία του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 0,9% σε 1.631.203 έναντι 1.645.149 την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Κάτω στα νούμερα συγκριτικά με πέρσι είναι οι Γερμανοί, Πολωνοί και Σκανδιναβοί τουρίστες, οι οποίοι φαίνεται ότι μας γύρισαν την πλάτη, ενώ άλλες μικρότερες αγορές φαίνεται ότι έσωσαν την  πατρίδα. Η πτώση των γερμανών τουριστών ξεπέρασε το 18% και των Πολωνών το 14%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πτώση των τουριστών από σκανδιναβικές χώρες έφθασε το 1,8%.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κρατικές χορηγίες, αγορές ή πληρωμές φαρμάκων και εμβολίων, ιατρικές προμήθειες, ιατρική περίθαλψη, απαλλοτρίωση γης, κατασκευαστικά έργα και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στο ποσό των €1,35 δισ. που κατέβαλε το κράτος το 2018 σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έπληξε τη γη ο ΦΠΑ, την ανιούσα πήραν οι τιμές οικοπέδων
  • Και οι καταχρηστικές ρήτρες επιστρέφονται στη βουλή
  • Ανακάμπτουν ενοίκια και ηλεκτρισμός
  • Αυξήθηκαν τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου

Πολίτης

 «Τι θα δουν οι οίκοι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις που μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχόλιο στον «Π» αναλύτριας του οίκου DBRS επιβεβαιώνει ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας. Αυτό που μετρά για τον οίκο, αλλά και για τους υπόλοιπους οίκους αν ληφθεί υπόψη τι γράφουν για την Κύπρο στις αξιολογήσεις τους, είναι αν από τις αλλαγές στη νομοθεσία θα επηρεαστεί ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΔ. Η ανησυχία των τραπεζών, σημειώνεται, είναι ότι οι αλλαγές στις εκποιήσεις θα ανατρέψουν τα σχέδια για νέες πωλήσεις δανείων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο 2019 αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, κυρίως λόγω σημαντικής αύξησης των τιμών σε στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρατά δυνάμεις ο κυπριακός τουρισμός
  • Ομολογιακό δάνειο €300 εκ. – Χρηματοδότηση Εθνικής Πανγαίας από Εθνική Τράπεζα και EBRD
  • Διεθνής φορολόγηση – H G7 συζητά πως θα χειριστεί τους γίγαντες του διαδικτύου
  • Τετραπλό σερί απωλειών – ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Συνέδρια με υψηλούς αξιωματούχους δίπλα από κλούβες και κελιά καταδίκων »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για στέγαση των νέων δικαστηρίων στο χώρο του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία. Τα σχέδια κατατέθηκαν χθες στην επιτροπή ελέγχου και όπως διαπιστώθηκε είναι προβληματικά αφού, μεταξύ άλλων, προνοούν τη συγκατοίκηση στον ίδιο χώρο των δικαστηρίων, αιθουσών για διεθνή συνέδρια και αιθουσών διδασκαλίας. Τα μέλη της επιτροπής επεσήμαναν ότι σε περίπτωση που έρθει στην Κύπρο για συνέδριο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν ή/και άλλοι υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι από την ΕΕ, θα υποχρεωθούν να παρακαθίσουν σε αίθουσα δίπλα από κελιά με κατάδικους εγκληματίες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το γενικό λογιστήριο, το 2018 εκδόθηκαν 218 επιταγές πέραν του €1 εκ. για χορηγίες, αγορές και άλλους σκοπούς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 19,5% αύξηση στα ταξίδια των κυπρίων τον Ιούνιο
  • Τουρισμός: Πτώση 0,9% λόγω μειωμένων θέσεων και ακριβών εισιτηρίων
  • Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο ΧΑΚ
  • Αυξήσεις τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά

Αλήθεια

 «Κοντά στο 1% η μείωση στις αφίξεις το εξάμηνο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αφίξεις τον Ιούνιο του 2019 υποχώρησαν σε 509.662 σε σύγκριση με 511.073 τον Ιούνιο 2018, σημειώνοντας μείωση 0,3%.  Οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 5,1% τον Ιούνιο 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση 12,5% στις αφίξεις από τη Σουηδία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η DP World Limassol προχώρησε σε νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό και σε εκσυγχρονισμό του νέου επιβατικού τερματικού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση στο 1,3% στην ευρωζώνη και στο 0,3% στην Κύπρο – Πληθωρισμός
  • Προγράμματα χρηματοδότησης ύψους €18 εκ. – ΟΕΒ
  • Κατέβαλε €1,36 δισ. σε φυσικά και νομικά πρόσωπα – Κράτος
  • Αυξήθηκε 0,3% ο ΕνΔΤΚ τον Ιούνιο

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΡΩΣΙΚΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ – Η Μόσχα σε ρόλο ένθερμου «προστάτη» των παρανομιών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΡΟΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – Ελλείψεις σε 52 σκευάσματα και ταλαιπωρία δικαιούχων του ΓεΣΥ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΚΡΟΤΟΥ ΛΑΜΨΗΣ – Blame game από τον τουρκοκύπριο ηγέτη στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΘΟΝΤΕΣ