You are here

Τύπος: Πόσα είναι τα έξοδα μιας οικογένειας στην Κύπρο

28/03/2022 06:28

Τα έξοδα μιας οικογένειας στην Κύπρο και η έρευνα για το κλίμα 2021-2022 που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πόσα είναι τα έξοδα μιας οικογένειας στην Κύπρο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα έξοδα μιας οικογένειας στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται, υπάρχουν δαπάνες που παραμένουν σταθερές και άλλες που δεν μπορούν να μειωθούν σημαντικά. Ένα πάγιο έξοδο, αν δεν υπάρχει ιδιόκτητη κατοικία χωρίς δάνεια και άλλες υποχρεώσεις, είναι το νοίκι ή η δόση στη τράπεζα. Το ποσό της μηνιαίας δόσης εξαρτάται από το ύψος του δανείου, από τα χρόνια αποπληρωμής και από το επιτόκιο. Για δάνειο ύψους €200 χιλ. η μηναία δόση ανέρχεται περίπου στα €890 το μήνα. Αν η οικογένεια ή το άτομο δεν έχει μπει στη διαδικασία απόκτησης στέγης θα πρέπει να νοικιάσει διαμέρισμα ή σπίτι. Ένα σημαντικό έξοδο για μια οικογένεια είναι οι δαπάνες στο σουπερμάρκετ. Για μια τετραμελή οικογένεια το εβδομαδιαίο κόστος ενδεχομένως να κυμαίνεται στα €100.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η αστυνομία συστήνει προσοχή στο κοινό καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κομισιόν: Μέτρα στήριξης γεωργών και καταναλωτών λόγω πολέμου
  • Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση η ρωσική οικονομία
  • Υψηλοί κίνδυνοι από τυχόν ρωσική χρεοκοπία
  • Πως μοίρασαν τις περιουσίες οι ρώσοι ολιγάρχες

Πολίτης

 «Ανησυχούν ότι θα φύγουν από την Κύπρο λόγω της κλιματικής αλλαγής»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έρευνα για το κλίμα 2021-2022 που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 36% των κυπρίων θεωρεί ότι στο μέλλον θα χρειαστεί να μεταναστεύσει σε άλλη περιοχή ή χώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία βλέπει τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης ως ευκαιρία για βελτίωση της ποιότητας ζωής και καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας από την πράσινη μετάβαση. Οι προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ το ένα τέταρτο από αυτούς θεωρούν ότι η κλιματική έκτακτη ανάγκη θα τεθεί υπό έλεγχο έως το 2050.

Χαραυγή

 «Η Κύπρος άργησε να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι ανησυχίες σε ότι αφορά τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και αντιμετωπίζει η εταιρεία που ανέλαβε να κατασκευάσει και να λειτουργήσει τον χερσαίο σταθμό φυσικού αερίου στην περιοχή Βασιλικού, για μετατροπή του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή. Ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, δήλωσε σε συνέντευξη του στον Άστρα, ότι οι εργολάβοι τώρα ζητούν και περισσότερο χρόνο και περισσότερα λεφτά. Πρόσθεσε ότι προβληματική είναι και η περίπτωση του τεμαχίου Αφροδίτη, αφού επίσης υπάρχουν προβλήματα και η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη για το πως και πότε μπορεί να αξιοποιηθεί.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει την κυπριακή οικονομία μέσω διάφορων καναλιών.

Αλήθεια

 «Ανατρέπονται όλα στα ενεργειακά»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για επιπλέον προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο. Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας ξεκαθάρισε ότι η αμερικανοευρωπαϊκή συμφωνία δεν εδράζεται στο ζήτημα των τιμών που ενδέχεται και να αυξηθούν, αλλά είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας. Διεμήνυσε ότι οι εξελίξεις και οι αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως είναι ραγδαίες και ριζικές.

«Η Ιταλία θα δώσει τη λύση για την αποθήκευση φυσικού αερίου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Όπως αναφέρεται, εξετάζεται η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία και δευτερευόντως στη Βουλγαρία για την εξασφάλιση ασφάλειας εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ – Ραγδαίες και ριζικές οι αλλαγές παγκοσμίως

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ – Η Μόσχα συζητά εκ νέου με το Κίεβο υπό την πίεση των καταστροφών που προκαλεί

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΚΗΝΙΚΟ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ – Το Κίεβο καταγγέλλει προσπάθεια δημιουργίας «Νότιας και Βόρειας Κορέας» στο έδαφος της Ουκρανίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Εξαιτίας της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης μας ξεπέρασαν τα γεγονότα